Wie is het?

De fondsbeheerder is de drijvende kracht achter een beleggingsfonds. Maar weet u eigenlijk wel wie dat is? En hoeveel ervaring heeft hij of zij? Niet alle fondsen zijn daarin even transparant. Voor Morningstar is informatie over de mensen achter een beleggingsfonds een zeer belangrijk onderdeel van de beoordeling van dat fonds. Ronald van Genderen legt uit hoe hij dat aanpakt.

Ronald van Genderen 06 april, 2017 | 11:00
Facebook Twitter LinkedIn

In de komende columns zal ik u laten zien hoe wij bij Morningstar ons onderzoek doen om de beleggingsfondsen te vinden die echt waarde toevoegen voor u als belegger. Elke keer zal ik één aspect van ons researchproces behandelen. Vorige keer heb ik toegelicht hoe wij het universum bepalen waarin we fondsen beoordelen. Het raamwerk dat wij gebruiken om een fonds te beoordelen omvat vijf pilaren: People, Process, Parent, Performance en Price. We trappen de serie af met People, oftewel wie beheert uw geld?

Dit is direct één van de belangrijkste pilaren, want de beheerder is vaak de drijvende kracht achter de filosofie, strategie en het proces van een beleggingsfonds. Hij bepaalt in meer of mindere mate hoe uw geld wordt belegd. In ieder geval is hij degene die het proces uitvoert en bepaalt wat er in de portefeuille van het beleggingsfonds wordt opgenomen. Ik hoef u niet uit te leggen dat dit uiteindelijk cruciaal is voor het rendement van een beleggingsfonds.

In veel gevallen zal een fondshuis de naam van de beheerder (of namen in het geval er meerdere beheerders zijn) vermelden op de maandelijkse factsheet en mogelijk ook op de website. In sommige gevallen zal een belegger hier ook een kort cv kunnen vinden, zodat een indruk van de ervaring van een beheerder kan worden verkregen. Mocht dat laatste niet het geval zijn, dan kan een website als LinkedIn nog uitkomst bieden om te beoordelen hoe het gesteld is met de werkervaring van de beheerder.

Ervaring is belangrijk
Binnen onze beoordeling is ervaring een belangrijk beoordelingsaspect. Hoe lang beheert een beheerder al zijn huidige fonds, heeft hij voorafgaand aan zijn (of haar) huidige functie al andere fondsen beheerd en waren dat soortgelijke portefeuille en hoe waren de prestaties destijds?

Een ander aspect is de ondersteuning voor de beheerder(s). Voor een belegger is het vaak lastiger te bepalen of er ondersteuning is voor de beheerder en in welke vorm, hij kent immers alleen de hoofdbeheerder(s). Zijn er meerdere beheerders bij het fonds betrokken of kan de beheerder gebruikmaken van analisten, zijn desondanks zeer relevante vragen.

Net als de vervolgvragen: hoe verloopt die ondersteuning, hoe substantieel is deze en hoe stabiel is het ondersteunende team geweest in het verleden? Voor ons fondsanalisten zijn die vragen goed te beantwoorden, mede door onze ontmoetingen met de beheerders. Voor een willekeurige belegger is dit echter vaak onmogelijk. Een fondshuis zal namelijk vaak alleen de hoofdbeheerder of de belangrijkste beheerders in de beleggersinformatie opnemen.

Meer transparantie
Waar vaak niet het gehele team openbaar wordt gemaakt, kennen we helaas ook de andere kant van de medaille. Een fondshuis kan ook in de verleiding komen om maar zoveel mogelijk namen op te voeren om de indruk te wekken dat er een omvangrijk team van beheerders op een fonds werkzaam is. Terwijl dat in de praktijk slechts enkele beheerders daadwerkelijk iets met het dagelijkse beheer van het betreffende fonds van doen hebben.

Zijn eenmaal alle betrokken personen bekend, dan nog is het geen uitgemaakte zaak wat het oordeel op de People pilaar is. De vervolgstap is de evaluatie of de omvang, samenstelling, ervaring en kwaliteiten van het team passend zijn voor het toegepaste proces. Is het team bijvoorbeeld groot genoeg om alle aandelen of obligaties in het universum voldoende grondig te analyseren?

Makkelijk toegankelijk
Maar zoals gezegd, begint de analyse bij het achterhalen van wie er daadwerkelijk bij een beleggingsfonds betrokken zijn en is voor ons fondsanalisten geen probleem, maar voor particuliere beleggers blijkt dat vaak nog een behoorlijke opgave. Nu is 'Wie is het?' een leuk gezelschapsspel, maar bij de juiste beleggingsbeslissing zijn dergelijke spelletjes niet wenselijk.

Fondshuizen zouden er daarom goed aan doen dergelijke informatie makkelijk toegankelijk te maken voor beleggers. Tot die tijd zullen beleggers flink moeten graven om er de vinger precies achter te krijgen wie hun geld precies beheert.

Deze column verscheen ook op Finanzen.nl


Lees ook eerdere columns van Ronald van Genderen:

- Speld in een hooiberg

- Doe altijd je huiswerk

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten