Economische groei over piek heen; kan Trump opnieuw aanjagen?

De wereldwijde economische groei is over zijn piek heen. De groei is nog wel gezond, maar neemt in kracht af, betoogt Anna Stupnytska van Fidelity tijdens de Morningstar Institutional Conference in Londen. Om de groei opnieuw aan te jagen, zijn katalysatoren nodig. Het stimulerende beleid van Trump kan zo'n aanjager zijn, maar het effect laat nog op zich wachten.

Robert van den Oever 15 mei, 2017 | 11:36
Facebook Twitter LinkedIn

De wereldwijde economische groei is over zijn piek heen. De groei is nog steeds positief en op een gezond niveau, maar neemt in kracht wel af, zegt Anna Stupnytska van Fidelity International tijdens de Morningstar Institutional Conference in Londen.

Ook de inflatie is Stupnytska over zijn piek heen, omdat het inflatoire effect van de grondstofprijzen uitgewerkt raakt. De markt rekent op een scenario van reflatie, maar daarvoor is volgens Stupnytska factoren nodig die als katalysator kunnen dienen om de groei opnieuw aan te jagen.

De Amerikaanse president Donald Trump is van mening dat hij de economie kan stimuleren, maar Stupnytska denkt dat zijn stimulerend beleid pas in 2018 effect zal laten zien.

Voor nu leert de werkelijkheid volgens haar dat consumenten momenteel juist tegenwind ondervinden: 'In de Verenigde Staten is de reële loongroei momenteel nul of zelfs negatief, omdat de nominale lonen gelijk zijn gebleven, terwijl de inflatie juist is opgelopen. Dat hindert de consumentenbestedingen en daarmee de groei. Daar komt nog bij de dat de Amerikaanse huizenmarkt aantrekt. In sommige segmenten van de huizenmarkt liggen de prijzen alweer op of zelfs iets boven het niveau van voor de crisis.'

Lastige tijden dus voor de Amerikaanse en Europese consumenten. Maar ook in China vlakt de groei af, legt Stupnytska uit. Hoe dat zit, ziet u in onderstaande video met het volledige interview dat Morningstar's Emma Wall had met Anna Stupnytska:

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings