De top 10 posities van de Ultimate Stock Pickers

Morningstar bekijkt de top 10 van aandelen met de grootste positie in de Ultimate Stock Pickers Index. Ook bekijken we welke aandelen in de index het best renderen. We diepen vier voorbeelden van aantrekkelijk gewaardeerde aandelen verder uit. Daarbij blijft de sector gezondheidszorg een hoofdrol spelen, maar er zijn nog meer kansen.

Robert van den Oever 26 juni, 2017 | 11:55
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar brengt u ieder kwartaal de aan- en verkopen van de Ultimate Stock Pickers, de groep van 26 fondsmanagers die bij Morningstar in hoog aanzien staan om hun deskundigheid. De lijst met aan- en verkopen over het eerste kwartaal vindt u hier:

 

Deze keer kijken we wat gedetailleerder naar de top 10 van aandelen die de fondsmanagers in portefeuille hebben. Daaruit blijkt dat hun portefeuilles erg geconcentreerd zijn, want de top 10 aandelen in de zijn goed voor 47,8% van de Ultimate Stock Pickers inde,x die is samengesteld uit de portefeuilles van alle 26 fondsmanagers tezamen.

De meeste namen in de top zijn afkomstig uit de sectoren gezondheidszorg en industrie. De weging is het zwaarst bij gezondheidszorg (31,5%) en financials (16%). Bekijk hier de top 10 van aandelen die het meest voorkomen in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers:

USP Top 10 Holdings 06 2017 tabel 1

(klik op tabel voor vergroting)

De helft van de aandelen in de top 10 noteert tegen koersen die aantrekkelijk onder het niveau liggen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor ze berekenen: 3 bedrijven in gezondheidszorg, een in cyclische consumentengoederen en en financial. Twee namen vallen in het bijzonder op, omdat zij een beduidend grote discount hebben ten opzichte van de Fair Value dan andere aandelen: Visa en Pfizer. Beide noteren als enige in de top 10 meer dan 10% onder de Fair Value. Bovenstaande tabel geeft voor Visa een koers/Fair Value ratio van 0,87 en voor Pfizer 0,89. Op beide aandelen gaan we wat dieper in.

USP Top 10 Holdings 06 2017 scr Visa

Visa is de nummer 1 in de top 10 met een weging van 5,2% in de totale portefeuille. Morningstar-analist Jim Sinegal kent het aandeel een Wide Moat rating toe en een Fair Value van 108 dollar. Sinegal verwacht dat Visa kan profiteren van de toenemende consumentenbestedingen en van de snelle overgang van cash naar elektronisch betalen op wereldwijde schaal in de komende vijf jaar. De analist is van mening dat Visa de winnaar zal zijn van de strijd om de elektronisch betalende consument en de wereldmarkt zal domineren. Nu al neemt Visa de helft van alle credit card transacties wereldwijd voor zijn rekening en een nog groter deel bij debit card transacties.

Al jaren heeft Visa een voorsprong op anderen bij het sturen van de interactie tussen banken, consumenten en winkeliers. Vandaar de Wide Moat rating. Het netwerk bestaat uit 16.800 financiële instellingen, 44 miljoen winkeliers en miljarden kaarten die zijn uitgegeven aan consumenten. Dit netwerk versterkt zichzelf en voor concurrenten is het lastig om dat te doorbreken. Immers, een betaalmethode is alleen bruikbaar als voldoende consumenten die gebruiken; winkeliers willen alleen werken met kaarten die door veel consumenten wordt gebruikt. Een kaart die maar een handvol mensen gebruikt, zullen ze niet willen accepteren.

Visa's enorme netwerk is een barriere van formaat voor nieuwe concurrenten, aldus Sinegal. En niet vergeten is Visa door decennia van investeringen in de naamsbekendheid een heel sterk merk geworden.

USP Top 10 Holdings 06 2017 scr Pfizer

Pfizer heeft eveneens een Wide Moat rating. Volgens Morningstar-analist Damien Conover heeft Pfizer schaalvoordelen die in de sector ongeëvenaard zijn, en bovendien heeft het een brede portefeuille aan gepatenteerde geneesmiddelen. Die wordt ook nog eens voortdurend aangevuld met nieuwe medicijnen dankzij Pfizers ruime financiële middelen en bewezen onderzoekscapaciteit. De patentmedicijnen kennen een profijtelijkere prijsstelling dan de generieke middelen van concurrenten. Dat zorgt voor een solide kasstroom die zekergesteld lijkt voor de toekomst, aldus de analist.

Die productportefeuille moet aan de man gebracht worden en de verkooporganisatie van Pfizer is zeer bedreven in het in de markt zetten van nieuwe middelen, zoals recent nieuwe medicijnen op het gebied van kanker, hartaandoeningen en immunologie. Bijzonder is dat Pfizer ook na de vermarkting doorgaat met onderzoek op deze middelen om hun werkzaamheid andermaal te kunnen bewijzen. Pfizer kan volgens Conover profiteren van de welvaartsgroei in opkomende landen zoals Brazilië, Rusland, India en China.

Verder kan het bedrijf groei verstevigen en de afloop van patenten in de portefeuille opvangen door overnames zoals die van Wyeth. Dit ondersteunt de diversificatie van de portefeuille en dat is weer goed voor het verminderen van de volatiliteit in de resultaten. 

Hoogste actieve rendement
Naast de aandelen die de grootste positie hebben in de gezamenlijke Ultimate Stock Pickers portefeuille, bekijken we ook welke aandelen over de afgelopen 12 maanden het hoogste rendement hebben geboekt. Dat wordt gemeten als actief extra rendement ten opzichte van de S&P 500. In die top 10 staat Visa eveneens bovenaan met een actief extra rendement van 0,80%. Bekijk in deze tabel de top 10 aandelen met het hoogste actieve extra rendement:

USP Top 10 Holdings 06 2017 tabel 2

(klik op tabel voor vergroting)

Twee namen vallen op vanwege hun korting ten opzichte van hun Fair Value: Twenty-First Century Fox en Bristol-Myers Squibb.

USP Top 10 Holdings 06 2017 scr Twenty First Century Fox

Het aandeel Twenty-First Century Fox noteert tegen een korting van 23% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar-analist Neil Macker berekent. Dat biedt een interessant instapmoment, betoogt de analist. Het aandeel ondervindt koersdruk door een teleurstellend derde kwartaal van zijn boekjaar 2016-2017, maar Macker ziet voldoende potentieel voor de lange termijn. Zo groeide de kabelbusiness op de Amerikaanse thuismarkt met 8%.

Het werelwijde kabelnetwerk in combinatie met de eigen film- en televisiestudio's biedt een concurrentievoordeel. Het bedrijf kan veel waarde halen uit de eigen content en de distributiekracht als de bestedingen aan kijken stijgen. Het heeft een hele reeks bekende en veelbekeken series en films die de kijker weten vast te houden voor de langere termijn.

USP Top 10 Holdings 06 2017 scr Bristol Myers Squibb

Bristol-Myers Squibb kent een discount van 15% ten opzichte van de Fair Value. Volgens Morningstar-analist Damien Conover is het bedrijf een van de beste spelers in immuno-oncologie. Het is toonaangevend in medicijnenen tegen kanker, zoals Opdivo, dat mogelijk de behandeling van de ziekte revolutionair kan veranderen waarbij Bristol marktleider kan worden.

Verder wijst Conover op de recente overnames en allianties die het bedrijf een brede en sterke geneesmiddelenportefeuille hebben bezorgd waar ook in de toekomst veel innovaties van te verwachten zijn. 

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Sector Gezondheidszorg maakt inhaalslag bij Ultimate Stock Pickers

Deze aandelen droegen meest bij aan rendement Ultimate Stock Pickers

Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten