Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

Koersdalingen op de beurzen hebben de overwaardering van de wereldwijde aandelenmarkten iets verminderd. De Large Cap Global Core Pick List noteert daardoor tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van de markt als geheel. Bekijk hier de lijst voor juli.

Robert van den Oever 17 juli, 2017 | 11:06
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert op 89% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 102% noteren. Vorige maand lagen deze ratio's op respectievelijk 91% en 103%.

De sector met de laagste waardering is voor juli - net als voor juni - de sector 'consumer discretionary' die noteert op 82% van zijn Fair Value. Eveneens aantrekkelijk gewaardeerd zijn de sectoren grondstoffen, vastgoed en gezondheidszorg, die alledrie op minder dan 88% van de Fair Value noteren.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met consumer discretionary. Daar zijn behoorlijk wat wijzigingen te noteren. Van de lijst af verdwenen Bed Bath & Beyond, Under Armour, General Motors en Mattel. Daar voor in de plaats komen Fiat Chrysler Automobiles, AutoZone, Viacom, en we zien deze maand ook Volkswagen weer terug, terwijl dat aandeel een maand geleden nog van de lijst af ging.

Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnen er twee aandelen: Tyson Foods en Procter & Gamble. Hun plek wordt ingenomen door Ingredion en JM Schmucker.

Energie
In de energiesector zijn er vrij veel wisselingen; Williams Partners , Valero Energy, Enterprise Products Partners, Royal Dutch Shell en Canadian Natural gaan van de lijst af. Voor hen in de plaats komen Energy Transfer Partners, Spectra Energy Partners, Diamondback Energy, Energy Transfer Equity en Cenovus Energy.

Cenovus is actief in oliewinning uit teerzanden, een kostbare en omstreden manier van olieproductie die past loont bij een olieprijs van minstens 55 dollar per vat. Het bedrijf is niet immuun voor die hoge productiekostenkwestie, maar het heeft wel een manier gevonden om die kosten zo laag mogelijk te houden, stelt Morningstar-analist Joe Gemino. Dit zogeheten 'solvent-aided proces' zal binnen enkele jaren ingevoerd worden en zal Cenovus in staat stellen om concurrentievoordeel te pakken door zijn lagere kostenbasis. De nieuwe methode maakt oliewinning uit teerzanden al lonend bij een olieprijs van 45 dollar per vat, aldus de analist. 

Financials
De sector financials wisselt het aandeel Synchrony Financial in voor Aegon. Morningstar-analist Henry Heathfield over de Nederlandse verzekeraar: 'Het rendement op het eigen vermogen is de afgelopen vijf jaar in de lage enkele cijfers gebleven als gevolg van verhevigde concurrentie, regelgeving en rentestijging, en niet te vergeten de financiële crisis. Dat rendement zal de komende jaren kunnen stijgen naar midden- en hoge enkelcijferige regionen. Bovendien is Aegons productenaanbod toegesneden op de veranderingen in de pensioenmarkt. De overname van BlackRock's Britse divisie geeft aan dat het blijft investeren in zijn 'defined contribution' aanbod van individuele pensioenproducten.'

Gezondheidszorg
De sector Gezondheidszorg kent twee wisselingen: Celgene en Endo International gaan eruit en Biomarin Pharmaceutical en Pfizer komen erin.

Zes wissels bij IT
In de IT-sector vinden maar liefst zes wisselingen plaats: Hewlett PackardCA, Alliance Data Systems, Alibaba Group Holding, Cognizant Technology Solutions en Akamai Technologies verdwijnen. Nieuw toegevoegd worden Adobe Systems, WeiboMastercardLM Ericsson, Western Union en Flex.

Dit zegt Morningstar-analist Rodney Nelson over Adobe: 'Adobe krijgt een Wide Moat rating voornamelijk vanwege het feitelijke monopolie dat het heeft op het gebied van creatieve software. De programma's van Adobe zijn zowat de standaard geworden voor creatieve professionals en nieuwe gebruikers. Eenvoudigere applicaties zoals Photoshop bereiken wel een zeker publiek, maar halen het niet bij de geavanceerde producten van Adobe. In combinatie met de uitgebreide trainingen die Adobe zijn gebruikers biedt, maakt dat het lastig om over te stappen naar alternatieven. Met andere woorden: de drempel om te switchen is hoog en dat draagt bij aan het concurrentievoordeel.'

Telecom
De telecomsector neemt afscheid van China Telecom en verwelkomt Telefonica. Morningstar-analist Allan Nichols stelt dat Telefonica door zijn omvang belangrijke schaalvoordelen en kostenefficiency heeft. Bovendien is het een van de toonaangevende spelers in convergence. Dat is het toverwoord in de telecomindustrie en geeft aan dat bedrijven meerdere diensten aan hun klanten weten te verkopen: mobiele telefonie, vaste telefonie, internet en kabeltelevisie. Dit stuwt de omzet en winst per klant flink. Lees meer over Nichols' visie op de telecomsector en zijn drie favoriete aandelen in deze sectoranalyse:

 

Nutsbedrijven en grondstoffen
In de sector nutsbedrijven is één wisseling te noteren. Daar maakt FirstEnergy plaats voor Dominion Energy.

Bij grondstoffen verdwijnt Martin Marietta Materials ten gunste van Goldcorp.

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor juli:


LCGCPL 07 2017 tabel 1

LCGCPL 07 2017 tabel 2

LCGCPL 07 2017 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - juli

Nestlé moet méér doen om onderwaardering op te heffen

- Overname Whole Foods door Amazon dwingt tot herbezinning

- De top-10 posities van de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten