Korea, voorbeeld van geopolitieke risico’s om in de gaten te houden

Beleggen gaat niet alleen om het inschatten en beoordelen van financiële en economische data. Het omvat de interpretatie van vele factoren op zowel micro als macro niveau. (Geo)politieke risico’s horen daar ook bij. De oorlogretoriek die zowel de president van de Verenigde Staten, Donald Trump, als zijn Noord-Koreaanse evenknie, Kim Jong-un, de laatste tijd bezigen, vormt daar een actueel en mogelijk zeer impactvol voorbeeld van.

Ronald van Genderen 21 september, 2017 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

Als twee ruziënde puberjongens proberen ze met in kracht toenemende spierballentaal de ander te laten zien hoe sterk en stoer ze wel niet zijn en dat er met hen niet te spotten valt. Op de middelbare school zouden ze het waarschijnlijk op het schoolplein uitvechten. Op het wereldwijde toneel werkt dat gelukkig niet zo, maar desondanks is de situatie explosief en onvoorspelbaar. Mocht de situatie escaleren dan is Zuid-Korea daar het zeer waarschijnlijke eerste en grootste slachtoffer van.

Al die onrust in de afgelopen maanden zal de beurs van Seoul vast geen goed gedaan hebben, zou je denken. Toch is het tegendeel waar. Tot en met vrijdag 15 september staat de MSCI Korea index in euro’s gemeten op een plus van 16,57%.

In absolute termen is dit al een ferme plus, maar dit betekent ook relatief een goede prestatie. De MSCI Emerging Market index staat op een iets minder grote plus van 14,72, terwijl de MSCI World index het moet doen met slechts 1,53%. Nu was er van eind juli tot en met half augustus weliswaar sprake van een flinke dip op de beurs, maar de koersen veerden daarna al vrij snel weer op. Beleggers lijken dan ook nog niet met knikkende knieën massaal afscheid te nemen van Koreaanse aandelen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid