Korea, voorbeeld van geopolitieke risico’s om in de gaten te houden

Beleggen gaat niet alleen om het inschatten en beoordelen van financiële en economische data. Het omvat de interpretatie van vele factoren op zowel micro als macro niveau. (Geo)politieke risico’s horen daar ook bij. De oorlogretoriek die zowel de president van de Verenigde Staten, Donald Trump, als zijn Noord-Koreaanse evenknie, Kim Jong-un, de laatste tijd bezigen, vormt daar een actueel en mogelijk zeer impactvol voorbeeld van.

Ronald van Genderen 21 september, 2017 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

Als twee ruziënde puberjongens proberen ze met in kracht toenemende spierballentaal de ander te laten zien hoe sterk en stoer ze wel niet zijn en dat er met hen niet te spotten valt. Op de middelbare school zouden ze het waarschijnlijk op het schoolplein uitvechten. Op het wereldwijde toneel werkt dat gelukkig niet zo, maar desondanks is de situatie explosief en onvoorspelbaar. Mocht de situatie escaleren dan is Zuid-Korea daar het zeer waarschijnlijke eerste en grootste slachtoffer van.

Al die onrust in de afgelopen maanden zal de beurs van Seoul vast geen goed gedaan hebben, zou je denken. Toch is het tegendeel waar. Tot en met vrijdag 15 september staat de MSCI Korea index in euro’s gemeten op een plus van 16,57%.

In absolute termen is dit al een ferme plus, maar dit betekent ook relatief een goede prestatie. De MSCI Emerging Market index staat op een iets minder grote plus van 14,72, terwijl de MSCI World index het moet doen met slechts 1,53%. Nu was er van eind juli tot en met half augustus weliswaar sprake van een flinke dip op de beurs, maar de koersen veerden daarna al vrij snel weer op. Beleggers lijken dan ook nog niet met knikkende knieën massaal afscheid te nemen van Koreaanse aandelen.

Dat geldt ook voor diverse fondsbeheerders. Koreaanse aandelen spelen met name in aandelenfondsen met een focus op Azië en ook opkomende markten in het algemeen een belangrijke rol en hebben in menig regionale benchmark een aanzienlijke weging. Ondanks de onrust in de regio vinden we binnen deze categorieën een redelijk groot aantal beheerders die een overwogen positie aanhouden in Koreaanse aandelen.

We hebben een rondje langs de velden gemaakt en in de bijgevoegde tabellen treft u daarvan een aantal voorbeelden die we tegenkwamen. Hoewel we per categorie slechts vijf fondsen hebben vermeld die of een opvallend grote overweging in Zuid-Korea hebben of een bekende naam zijn in de Nederlandse fondsenmarkt, zijn er absoluut meer fondsen te vinden die nog positief op Koreaanse aandelen zijn. De genoemde fondsen dienen slechts ter illustratie.

20170918 Finanzen Column Rv G tabellen vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Uit de tabellen blijkt duidelijk dat er sprake kan zijn van een forse overweging. Zo heeft Hermes Asia Ex Japan Equity (31,66%) bijna een dubbel zo groot gewicht in Koreaanse aandelen dan de MSCI AC Asia Ex Japan (16,98%). Ook opvallend is het aantal fondsen van Robeco met een overweging in Zuid-Korea. Hoewel de fondsen door verschillende beheerders worden beheerd, is hun oordeel over Korea eensluidend positief. En de beheerders van de opkomende landen strategieën zijn het meest uitgesproken in hun oordeel (27,58% voor Robeco Emerging Stars Equities en 25,54% voor Robeco Emerging Opportunities Equities).

Hoewel Zuid-Korea niet is opgenomen in een veel gebruikte benchmark voor wereldwijde aandelen, zoals de MSCI World, zien we bij een aantal van deze fondsen toch een blootstelling naar het land, waaronder de fondsen van Optimix (6,32%) en Skagen (5,25%).

Als fondsanalist vormen wij geen oordeel over de aantrekkelijkheid van een beleggingsmarkt. Een mening over een onder- of overweging in Zuid-Korea heb ik dan ook niet. Wel ben ik van mening dat beleggers zich altijd bewust moeten blijven van de risico’s zij lopen en daar horen geopolitieke risico’s ook bij. Of de twist tussen Trump en Jong-un nu wel of niet ontspoort, dat blijft moeilijk te voorspellen. Maar weet u ondertussen hoeveel uw beleggingsfondsen in Zuid-Korea beleggen?

Deze column verscheen ook op Finanzen.nl

 

Lees ook eerdere columns van Ronald van Genderen:

- Brengt economische groei interesse in Nederlandse aandelenfondsen terug?

Rendement: doel van beleggers en sluitstuk van fondsanalyse

Alleen bij kosten maakt de belegger zelf een bewuste keus

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten