De makkelijke weg

Het selecteren van een goed beleggingsfonds kost veel tijd en moeite. Beleggers zijn niet altijd bereid om die benodigde tijdsinvestering te doen, en laten zich regelmatig verleiden om op basis van één of enkele simpele selectiecriteria tot een fondskeuze te komen. We merken ook regelmatig dat beleggers de Morningstar Rating, de sterrenrating, als belangrijkste maatstaf gebruiken om goede fondsen te selecteren. Echter, wanneer u de sterrenrating op deze manier toepast, dan gebruikt u hem niet, maar misbruikt u hem.

Jeffrey Schumacher, CFA 26 september, 2017 | 13:25
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Rating komt voort uit een kwantitatieve, terugkijkende methode waarbij vergelijkbare beleggingsfondsen in hun specifieke Morningstar-categorie worden gerangschikt op hun historische rendement, gecorrigeerd voor risico en kosten.

Gewogen gemiddelde
Voor het toekennen van het aantal sterren wordt gekeken naar de prestaties van een beleggingsfonds over de afgelopen drie, vijf en tien jaar. De uiteindelijke sterrenwaardering is een gewogen gemiddelde van het rendement in deze perioden.

Bij een fonds met een rendementshistorie van tien jaar weegt het resultaat in de periode van tien jaar voor 50 procent mee, in de periode van vijf jaar voor 30 procent en in de periode van drie jaar voor 20 procent. Voor beleggingsfondsen met vijf jaar historie weegt het vijfjarige track record voor 60 procent mee en de driejarige rendementsgeschiedenis voor 40 procent. Voor fondsen met een driejarig track record is de sterren rating volledig op deze periode gebaseerd. Beleggingsfondsen die korter dan drie jaar bestaan komen niet in aanmerking voor een Morningstar Rating.

De beleggingsfondsen worden vervolgens binnen hun Morningstar-categorie gerangschikt naar risico-rendementsverhouding. De beste 10 procent worden beloond met 5 sterren, de slechtste 10 procent krijgt 1 ster. De daaropvolgende 22,5 procent aan iedere zijde van de verdeling krijgt respectievelijk 4 sterren en 2 sterren. De resterende bulk beleggingsfondsen van 35 procent krijgt 3 sterren (zie afbeelding met verdeling van de sterren).

De makkelijke weg pic

(klik op afbeelding voor vergroting)

Omdat er voor het berekenen van de sterren enkel historische data wordt gebruikt, is de waardering terugkijkend en zegt het niets over toekomstige prestaties. De Morningstar Rating kan dan ook niet als leidraad worden gebruikt voor het nemen van een beleggingsbeslissing. Beleggers die de makkelijke weg willen bewandelen en uit gemakzucht de sterrenrating gebruiken als een indicator voor verwachte toekomstige fondsprestaties, maken feitelijk misbruik van de rating. De sterrenrating is niet geïntroduceerd om een indicatie te geven over de toekomstige prestaties van beleggingsfondsen, maar om de in het verleden behaalde prestaties in perspectief te plaatsen.

Hoe de Morningstar sterren wel te gebruiken?
Dat de sterrenrating niet de heilige graal van de fondsselectie is, betekent echter niet dat hij geen waarde kan hebben voor beleggers. De sterrenwaardering kan een goede eerste stap zijn in het onderzoeksproces naar een geschikt beleggingsfonds. De nadruk ligt hier op 'eerste'. De sterren kunnen een nuttig vertrekpunt zijn voor verdere (kwalitatieve) analyse van een beleggingsfonds, maar kunnen op zichzelf staand nooit volstaan als eindpunt van het fondsselectieproces.

Voor het maken van een beleggingsbeslissing gericht op de toekomst is de Morningstar Rating niet ontworpen en hij volstaat daarin ook niet. De sterrenrating zegt enkel iets over historische, voor risico gecorrigeerde rendementen. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, de Morningstar Rating evenmin.

Bekijk hier twee video's waarin Jeffrey Schumacher uitleg geeft over de Morningstar Rating en over de Morningstar Analyst Rating:

- Zo werkt de Morningstar Rating

- Zo werkt de Morningstar Analyst Rating

 

Lees ook eerdere columns van Jeffrey Schumacher:

- Dividendfondsen: kwaliteit versus waarde (1)

- Dividendfondsen: kwaliteit versus waarde (2)

8 waarschuwingssignalen voor fondsbeleggers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten