Marktbarometer oktober: groeistijl loopt verder uit op waarde

Aan de Morningstar Style Box voor oktober vallen twee dingen op. Large caps doen het beter dan small caps en de groeistijl loopt verder uit op de waardestijl. Lees alle details in de Marktbarometer over oktober.

Fernando Luque 06 november, 2017 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn

Over oktober is er één stijl van de negen uit de Morningstar Style Box die duidelijk boven alle andere uitsteekt: Large-Cap Groei met een winst van 3,6%.

Het beeld dat verder uit de Style Box oprijst, is dat large caps het veel beter hebben gedaan dan small caps (2,4% tegen 1,1% rendement) en ook dat groeibedrijven verder uitlopen op de bedrijven die onder de waardestijl vallen (3,5% tegen 1,7%)

Het verschil in rendement tussen de groei- en de waardestijl is overigens groter dan het verschil tussen large en small caps, zoals blijkt uit onderstaande twee grafieken:

Largevs Small Oct 2017

Valuevs Growth Oct 2017

(klik op grafieken voor vergroting)

De bedrijven die het meest aan bijdroegen aan het rendement van 3,6% voor de Large Cap Groei stijl zijn LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (9,7%), Kering (16,7%), Anheuser-Busch InBev (3,7%) en L' Oreal (6,2%).

European Market Barometer Style Returns Oct 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Sectoren
Op sectorniveau waren het niet Consumer Cyclical (4%) of Consumer Defensive (2,6%) die het hoogste rendement haalden, maar Energie (5,5%) en Technologie (5,6%).

European Market Barometer Sector Returns Oct 2017

(klik op tabel voor vergroting)

De Healthcare-sector presteerde in oktober het slechtst met 0,9% verlies. Dat raakte de Large Cap Gemengd stijl aangezien enkele grote farmaceuten in dit segment van de Style Box vallen, zoals Roche (8%), Novartis (2%) en Sanofi (3%). Hierdoor kwam het Large Cap Gemengd segment niet verder dan een winst van 1,6%.

Waarderingen
Wat waarderingen betreft is het beeld niet veranderd ten opzichte van de voorafgaande maand. Geen enkel deel van de markt is te bestempelen als ondergewaardeerd, maar relatief gezien is van alle negen segmenten Large Cap Waarde het aantrekkelijkst met een koers/Fair Value verhouding van 1,02.

European Market Barometer Style Valuations Oct 2017

(klik op tabel voor vergroting)

De verschillen in waardering tussen de sectoren zijn groot. Sommige sectoren zijn erg duur op hun huidige koersniveaus, zoals Grondstoffen en Technologie met koers/Fair Value verhoudingen van respectievelijk 1,36 en 1,27. De aantrekkelijkste sector vanuit waarderingsoogpunt is nog altijd Telecommunicatie, die per eind oktober een koers/Fair Value verhouding kende van 0,92 en een bovengemiddeld dividendrendement biedt.

European Market Barometer Sectors Valuation Oct 2017

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Marktbarometer september: large-caps en waardestijl zetten de toon

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten