Top 5 Defensieve dividendfondsen: Investec bovenaan de lijst

Dividendfondsen gelden als defensief tegenwicht in de beleggingsportefeuille tegen schommelingen op de financiële markten. Daardoor blijven ze in opgaande markten doorgaans wat achter, maar ze tonen hun waarde tijdens neergaande markten. Morningstar analyseert het defensieve karakter aan de hand van twee maatstaven: downside capture ratio en maximum drawdown. Investec komt bovenaan de lijst terecht.

Jeffrey Schumacher, CFA 20 november, 2017 | 8:56
Facebook Twitter LinkedIn

Dividendfondsen worden vaak gebruikt als defensief tegenwicht in een beleggingsportefeuille. De fondsen beleggen doorgaans in gerenommeerde bedrijven met een sterke balans die een hoge kasstroom genereren waaruit een betrouwbaar dividend kan worden betaald. Dit type bedrijven zijn vaak te identificeren binnen defensieve sectoren zoals dagelijkse consumentengoederen en nutsbedrijven en zijn normaliter minder gevoelig voor economische schommelingen. Ze blijven hierdoor per saldo wat achter bij een sterk stijgende aandelenmarkt, maar tonen hun waarde tijdens neergaande markten.

Verschil in aanpak
Wereldwijde dividendfondsen vormen op het eerste gezicht een homogene groep beleggingsfondsen. Alle fondsen in de categorie Aandelen Wereldwijd – Dividend genereren een dividendrendement dat hoger ligt dan voor de MSCI World Index, maar de manier waarop ze dat doen kan zeer van elkaar verschillen.

Er zijn fondsen die een klassieke dividendaanpak hanteren en alleen beleggen in aandelen die een dividendrendement bieden dat boven een specifieke absolute drempelwaarde ligt. Andere fondsen hanteren een relatieve ondergrens voor het dividendrendement door dit te stellen op bijvoorbeeld 110% van het dividendrendement van de MSCI World Index.

Daarnaast zijn er dividendfondsen die zich niet zozeer richten op hoge dividenden, maar de nadruk leggen op dividendgroei door te beleggen in aandelen die nu nog beperkt dividend betalen, maar waarvan wordt verwacht dat de dividenduitkering in de komende jaren bovengemiddeld toeneemt. Sommige fondsen kennen zichzelf ook de flexibiliteit toe om een klein gedeelte van de portefeuille te beleggen in aandelen die nu helemaal geen dividend betalen, maar waarvan wordt verwacht dat deze bedrijven een dividendprogramma gaan opstarten of hervatten.

Kortom, er is genoeg differentiatie binnen wereldwijde dividendfondsen. Deze diversiteit zorgt ook voor een verschil in portefeuillekarakteristieken, wat uiteindelijk ook leidt tot dispersie in fondsrendementen.

Downside Capture Ratio en Maximum Drawdown
Er zijn meerdere manieren om het defensieve karakter van beleggingsfondsen te beoordelen. Voor deze analyse beperken we ons tot twee maatstaven. We kijken in de eerste plaats naar de downside caputure ratio. Deze ratio geeft de prestaties weer van een fonds in neerwaartse markten ten opzichte van een benchmark. De ratio geeft aan hoeveel procent van de neergang door het fonds wordt opgepakt in een specifieke periode.

Wanneer deze ratio bijvoorbeeld 110 procent is, dan is het fonds in neerwaartse markten 10 procent harder gedaald dan de benchmark. De maatstaf is dus een relatieve graadmeter die inzicht geeft in het gedrag van een fonds in neergaande markten. Omdat we in deze analyse wereldwijde dividendfondsen onder de loep nemen, gebruiken we de MSCI World Index als benchmark die de brede aandelenmarkt, zonder stijlvoorkeur, vertegenwoordigt.

De tweede maatstaf die we gebruiken is de maximum drawdown. Deze geeft de grootste daling weer die een fonds over een bepaalde periode heeft laten optekenen, vanaf piek tot dal. Van een defensief fonds verwachten we dat deze daling minder sterk is dan voor de benchmark. In tegenstelling van de downside capture ratio is de maximum drawdown een absolute maatstaf van het neerwaartse risico. Voor beide maatstaven kijken we naar een vijfjaars periode, eindigend op 31 oktober.

Dividendfondsen langs de meetlat
De MSCI World Index realiseerde in de afgelopen vijf jaar de sterkste daling in het derde kwartaal van 2015. Gedurende deze periode zakte de olieprijs fors in van 100 dollar per vat naar ongeveer 60 dollar per vat, en sleurde de beurzen wereldwijd mee in een correctie. De MSCI World Index realiseerde, gemeten op basis van maandelijkse rendementen, in de periode juni 2015 – september 2015 de grootste daling en verloor 12,17 procent aan waarde. Dat is dus de absolute benchmark die we als uitgangspunt nemen om te zien hoe de wereldwijd beleggende dividendfondsen op deze maatstaf scoren.

Daarnaast kijken we dus via de downside capture ratio hoe sterk de relatieve prestaties van deze fondsen in neerwaartse markten zijn geweest ten opzichte van de MSCI World Index, gemeten over de gehele vijfjaars periode. Wanneer we de fondsen met een vijfjarig track record rangschikken op beide maatstaven, en hun rankings vervolgens combineren tot een gemiddelde ranking, dan resulteert dat in de onderstaande top-5 defensieve dividendfondsen.

De Top 5

FN Top 5 week 46 Defensieve dividendfondsen JS tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Investec bovenaan
De dividendfondsen in de top-5 scoren allemaal beter dan de MSCI World Index op basis van zowel maximum drawdown als down-capture ratio. Investec GSF Global Quality Equity Income Fund lukte dit het beste qua maximum drawdown, met een daling van 7,98 procent. Het fonds belegt in kwaliteitsaandelen, die de managers vooral vinden binnen defensieve sectoren. De allocatie naar defensieve consumentengoederen bedroeg bijvoorbeeld in de maanden juni – september 2015 ongeveer 50 procent, met grote posities in tabaksfabrikanten Imperial Tobacco, Philip Morris International en Altria, terwijl Nestlé, Unilever en Reckitt Benckiser ook tot de top-10 posities behoorde. Het fonds had geen posities in de sectoren energie en basismaterialen.

DWS Top Dividende tweede
Op de tweede plaats treffen we DWS Top Dividende, dat een Silver rating heeft van de Morningstar analisten. Het fonds heeft over vijf jaar gemeten respectievelijk slechts 70,52 procent van de daling van de MSCI World Index meegemaakt, terwijl het met een maximum drawdown van 9,3 procent ook aanmerkelijk beter presteerde dan de benchmark. De behoudende beheerstijl van Thomas Schussler heeft zich in deze marktomstandigheden uitbetaald.

Het fonds kenmerkt zich door de hoge allocatie naar defensieve sectoren, waarbij de sectoren defensieve consumentengoederen en nutsbedrijven sterk zijn vertegenwoordigd, ten koste van cyclische sectoren zoals financials, energie en cyclische consumentengoederen. Daarnaast belegt het fonds vooral in aandelen met de allergrootste marktkapitalisaties, die vaak beter bestand zijn tegen beurscorrecties. Ook belegt het fonds momenteel niet in opkomende landen en heeft het een relatief hoge kaspositie van ongeveer 10 procent die helpt om het neerwaartse risico in de portefeuille te dempen.

Derde plaats Fidelity Global Dividend Fund
De derde plaats wordt ingenomen door het met een Bronze rating bekroonde Fidelity Global Dividend Fund. Fondsmanager Dan Roberts legt de nadruk op defensieve large-cap kwaliteitsbedrijven en de portefeuille kenmerkt zich door een bovengemiddelde return on equity en return on assets, terwijl bedrijven met een duurzaam concurrentievoordeel dominant zijn in de portefeuille. Dit in combinatie met een voorkeur voor large-caps en een beperkte allocatie naar opkomende landen heeft het fonds een plek in de top-5 bezorgd.

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten