Marktbarometer november: verliezen bij small caps groter dan bij large caps

Alle segmenten van de Morningstar Style Box kampten in november met verliezen. Bij de small caps waren de verliezen groter dan bij large caps. Lees alle details in de Morningstar Marktbarometer over november.

Fernando Luque 06 december, 2017 | 10:26
Facebook Twitter LinkedIn

De aandelenbeurzen kregen een tik in november en dat is terug te zien in de Morningstar Marktbarometer over de afgelopen maand. Alle 9 segmenten van de Morningstar Style Box leden verlies. Dat was voor de small cap segmenten groter dan voor de large cap segmenten: small caps verloren 3,2% en large caps slechts 1,5%.

Niet alleen in de voorbije maand, maar ook gemeten over meerdere maanden doen large caps het beter dan small caps. Over de afgelopen 12 maanden boekten large caps een rendement van 20,5% tegen 17,1% voor small caps, zo laat onderstaande grafiek zien:

Largevs Small Nov 2017

(klik op grafiek voor vergroting)

Bekijken we de Style Box per segment, dan is duidelijk dat de large cap segmenten het relatief het beste hebben gedaan. Het segment Large Cap Gemengd weet het verlies het meest te beperken en komt tot een minnetje van 0,6%:

European Market Barometer Style Returns Nov 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Rendement sectoren
De bedrijven die zorgden voor dit relatief beperkte verlies waren voornamelijk de reuzen in de sector gezondheidszorg, zoals Roche, dat zijn aandeel met 6,8% in koers zag stijgen, Novartis dat 1,6% steeg en Novo-Nordisk dat eveneens 1,6% won. Daardoor was gezondheidszorg een van de best presterende sectoren afgelopen maand met een verlies van 0,6%.

Er was maar één sector die winst boekte en dat was vastgoed met een plusje van 0,4%. De meeste sectoren eindigden in het rood, waarbij defensieve consumentengoederen het grootste verlies boekte met 2,9%, gevolgd door grondstoffen met 2,5% verlies en industrie met 2,5% in de min. Bekijk hier de prestaties van de sectoren:

European Market Barometer Sector Returns Nov 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Waarderingen
Kijken we naar waarderingen, dan is het segment Large Cap Waarde momenteel het aantrekkelijkste gewaardeerde segment met een koers/Fair Value verhouding van 0,99. Onder de waarde-bedrijven zijn de goedkoopste aandelen onder andere Vestas Wind Systems met een koers/Fair Value verhouding van 0,65, GlaxoSmithKline met 0,68, BT Group met 0,71, Telecom Italia met 0,72 en BMW met 0,77.

European Market Barometer Style Valuations Nov 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Waarderingen van sectoren
Er hebben zich in november geen majeure wijzigingen voorgedaan in de waarderingen van de sectoren. Communicatiediensten blijft de goedkoopste sector met een koers/Fair Value verhouding van 0,92. De sector financials werd door de koersdalingen op de aandelenbeurzen beduidend goedkoper; de koers/Fair Value verhouding daalde van 1,01 in oktober naar 0,96 per eind november.

European Market Barometer Sectors Valuation Nov 2017

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Marktbarometer oktober: groeistijl loopt verder uit op waarde

Marktbarometer september: large-caps en waardestijl zetten de toon

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten