Dit zijn de beste fondshuizen

In ons werk als fondsanalisten gaan we bij veel fondshuizen op bezoek. Het geeft ons een uniek kijkje in de keuken van de Robeco’s, NN IP’s en Fidelity’s van deze wereld. We spreken hierbij niet alleen met de fondsbeheerders van de fondsen die we kwalitatief beoordelen, maar ook met het senior management om ons zo een beter beeld te kunnen vormen over de beleggingscultuur die er binnen een fondshuis heerst en in welke mate de belangen van beleggers voorop staan.

Jeffrey Schumacher, CFA 02 januari, 2018 | 14:06
Facebook Twitter LinkedIn

Deze informatie wegen we in onze kwalitatieve fondshuisanalyse, op basis waarvan we een fondshuis beoordelen als benedengemiddeld, gemiddeld of bovengemiddeld. Deze score is weer een van de vijf onderdelen van onze kwalitatieve fondsanalyse, die uitmondt in de Morningstar Analyst Rating. In dit artikel licht ik ons raamwerk voor de kwalitatieve fondshuisanalyse toe en zien we welke fondshuizen door Morningstar als bovengemiddeld worden beschouwd.

De kwaliteit van een fondshuis beoordelen we aan de hand van een separate fondshuisanalyse, waarbij we op basis van onze fondsdata in onze database Morningstar Direct en via gesprekken met de CIO’s en CEO’s van fondshuizen ons een beeld vormen over het fondshuis. Die fondshuisanalyse bestaat uit verschillende elementen, waarvan ik er een aantal hierna bespreek.

Compensatiestructuur
De compensatiestructuur is een element dat voor ons belangrijk is. We zien graag dat de variabele beloning van beheerders gekoppeld is aan de langetermijn prestaties van een beleggingsfonds in plaats van aan de groei van beheerd vermogen. Door de vergoeding te koppelen aan de prestaties van de fondsen zijn de belangen van de fondsbeheerder in lijn met die van zijn beleggers en dat is iets waar wij absoluut voorstander van zijn.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies