Chinese banken: kans of risico voor beleggers in opkomende markten?

Chinese banken zijn goed voor een groot deel van de sector financials in opkomende landen. Maar worden ze ook goed bestuurd en zijn ze stabiel? Of vormen ze juist een risico voor beleggers die in opkomende markten willen beleggen. Morningstar duikt in de Chinese banken en analyst hun fundamentele gezondheid.

Robert van den Oever 20 februari, 2018 | 8:59
Facebook Twitter LinkedIn

Worden banken in opkomende markten prudent beheerd of kunnen ze een risico vormen voor uw beleggingsportefeuille? Aangezien financials de op een na grootste opkomende-marktensector zijn, na technologie, blijven ze belangrijk voor de stabiliteit op de financiële markten, zegt Cyrique Bourbon, portfolio manager bij Morningstar Investment Management. Daarom heeft Morningstar, tegen de achtergrond van veranderingen in schaduwbankieren en toenemende schuldniveaus, vooral in China, onderzocht of de banken die actief zijn in opkomende markten fundamenteel gezond zijn of vatbaar zijn voor risico's.

Risico's framen
Voordat we ingaan op de details, is het belangrijk om goed zicht te krijgen op financials in opkomende markten. De grootste landenblootstelling is niet verrassend China, goed voor 29% van de index, waarbij de volgende 42% redelijk gelijkmatig verdeeld is over India, Brazilië, Taiwan, Zuid-Afrika en Zuid-Korea, terwijl de rest voor rekening komt van andere landen. Dus hoewel financials uit opkomende markten zeker niet alleen China betreffen, is dat land wel sterk van invloed.

Dat blijkt ook uit het feit dat maar liefst 85% van de boekwaarde van de financiële markten van opkomende markten aan Chinese banken te danken is. Daarom zal het ook geen verbazing wekken dat de boekwaarde van de sector in de afgelopen 20 jaar zeer snel is gegroeid. Onderstaande grafiek laat zien dat de boekwaarde in nominale termen bijna driemaal sneller is gestegen dan die in ontwikkelde markten, wat resulteerde in een aanzienlijke premie voor financials van ontwikkelde markten.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid