Ultimate Stock Pickers richten zich op blue-chips

De Ultimate Stock Pickers hebben in het eerste kwartaal van dit jaar vooral blue-chip aandelen bijgekocht. Daarnaast ontdekten ze enkele interessante koopjes waar ze puur op waardering zijn ingestapt. Bekijk hier welke aandelen de Ultimate Stock Pickers aan- en verkochten en wat hun top-10 posities zijn.

Robert van den Oever 04 juni, 2018 | 11:56
Facebook Twitter LinkedIn

De meeste van de Ultimate Stock Pickers hebben hun aan- en verkopen in het eerste kwartaal van dit jaar bekendgemaakt en die zetten we dan ook voor u op een rij. Meest in het oog springende is het feit dat de aankopen zich concentreerden rond blue-chip aandelen: de grote, bekende namen.

Daarnaast werden enkele aandelen bijgekocht  op basis van hun bijzonder gunstige waardering. Dat gold met name voor de aandelen CVS Health en American International Group. 

In het kwartaal werd de markt goedkoper. Het door Morningstar gevolgde aandelenuniversum noteert op gemiddeld 96% van zijn Fair Value vergeleken met 104% in het voorafgaande kwartaal, het vierde van 2017. De huidige verhouding komt dicht in de buurt van het 52-weeks laagste niveau dat 95% bedraagt.

Als eerste krijgt u de tabel met High-Conviction Purchases, dat zijn de aankopen uit overtuiging. Dat zijn substantiële aankopen in verhouding tot de omvang van de portefeuille. Dit kunnen aanvullingen op bestaande posities zijn.

Eén aandeel is het apart vermelden waard: Apple, omdat dit momenteel noteert tegen een hogere koers dan de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. Het aandeel Apple komt in de top-10 terecht door de aankopen van Berkshire Hathaway, het beleggingsfonds van sterbelegger Warren Buffett.

De top-10 High-Conviction Purchases per ultimo maart 2018, koersen en Morningstar Ratings per 24 mei 2018:

USP 25 05 2018 Exhibit 1

(klik op tabel voor vergroting)

Er is een bescheiden mate van overlap tussen de lijst met aankopen uit overtuiging en de nieuwe aankopen, de aankopen van aandelen die voordien nog niet in de portefeuille zaten. Zeven namen komen overeen. Vier namen werden door ten minste twee Ultimate Stock Pickers aangekocht voor hun beleggingsfonds.

De top-10 New-Money Purchases per ultimo maart 2018, koersen en Morningstar Ratings per 24 mei 2018:

USP 25 05 2018 Exhibit 2

(klik op tabel voor vergroting)

 

CVS Health logo 107x75CVS Health
We gaan dieper in op enkele voorbeelden uit de twee lijsten. Ten eerste CVS Health, omdat dit aandeel de hoogste korting ten opzichte van zijn Fair Value kent: maar liefst 44%.

Morningstar-analist Vishnu Lekraj vindt CVS Health bij de huidige koers een uitstekende mogelijkheid om in te stappen in een grote naam van hoge kwaliteit in de sector gezondheidszorg. De meest recente kwartaalcijfers hebben de analist gesterkt in zijn Fair Value van 99 dollar en Wide Moat Rating voor het aandeel.

Maar momenteel draait alles bij CVS Health om het aanstaande samengaan met Aetna. De overname zal naar verwachting eind 2018 afgerond zijn. De nieuwe combinatie heeft volgens de Morningstar-analist tal van mogelijkheden om te efficiency te verbeteren en de winstgevendheid op te krikken. Bovendien kan het straks zorg en verzekeringen tezamen aanbieden en dat maakt het een machtige partij in zijn markt.

Doordat de nieuwe combinatie meerdere schakels in de zorgketen afdekt met zijn diensten kan het zijn individuele klanten beter bedienen en door de schaalgrootte is er tegelijk sprake van vergaande efficiency en daarmee kostenverlaging.

AIG logoAIG
De andere aantrekkelijke naam is verzekeraar American International Group (AIG) dat een discount van 30% kent ten opzichte van de Fair Value van 76 dollar die Morningstar-analist Brett Horn voor het aandeel berekent.

Het komt niet vaak voor dat een verzekeraar tegen zo'n forse koring te verkrijgen is, en dat is juist een kans om van te profiteren, aldus de analist. De lage waardering komt door de magere cijfers die de verzkeraar de afgelopen tijd heeft laten zien. In levensverzekeringen gaat het goed, maar bij schadeverzekeringen zijn de schade-uiterkingen dermate hoog dat er weinig winst overblijft. Bovendien doen concurrenten het op dit punt beter.

Maar analist Horn is van mening dat AIG-CEO Brian Duperrault druk doende is met een ommekeer die uiteindelijk effect zal sorteren. Dat duurt even bij een organisatie die zo groot is als die van AIG, dus de analist geeft het even de tijd.

 

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

 

Lees meer over aandelen:

- Aandelen met meer Morningstar-sterren doen het beter

Bij nn group draait alles om schaalvoordelen en kostenbesparingenBij NN Group draait alles om schaalvoordelen en kostenbesparingen

- Morningstar verhoogt Fair Value voor Philips na sterke orderinname

- Verbetering bij AkzoNobel komt pas in tweede halfjaar 2018

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings