Marktbarometer mei: grote verschillen tussen groei- en waarde-stijl

Het is lang geleden dat we zulke grote verschillen hebben gezien tussen de rendementen van de verschillende segmenten in de Morningstar Style Box. In mei heeft de groei-stijl duidelijk de waarde-stijl verslagen bij mid- en large-caps. Daardoor loopt het verschil tussen de twee stijlen year-to-date behoorlijk op.

Fernando Luque 06 juni, 2018 | 13:40
Facebook Twitter LinkedIn

Het segment large-cap groei in de Morningstar Style Box kende over de maand mei een winst van 3,2% en large-cap waarde boekte slechts 0,8% groei. Dat is een flink verschil. Bij de mid-caps is het verschil nog groter: 4,5% tegen 0,8%.

De small-cap segmenten onttrekken zich aan dit patroon, want daar is het juist andersom, zoals onderstaande afbeelding duidelijk illustreert:

Market barometer may

(klik op afbeelding voor vergroting)

De uiteenlopende rendementen voor de groei- en waarde-stijlen in mei heeft tot gevolg dat de verschillen voor dit jaar tot dusver ook groter worden. De groei-stijl doet het beduidend beter dan de waarde-stijl, voor zowel large- als mid als small-caps.

Banken
De grote boosdoener voor de magere resultaten over mei is de bankensector, en dan met name de aandelen Banco Santander, BNP Paribas, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria en Societe Generale, die allemaal tussen 12 en 14% verlies leden.

De sector financials had zwaar te lijden onder de politieke instabiliteit in Spanje en Italië, maar toch was het niet de slechtst presterende sector in mei. Dat was telecom. De 1,9% verlies voor deze sector was te wijten aan stevige verliezen bij bedrijven als Vodafone Group (-9,3%), BT Group (-17,9%) en Telefónica (-10,5%).

Returns sectors may

(klik op afbeelding voor vergroting)

De best presterende sector in mei was de technologiesector met een winst van 5,3%. Dat verklaart ten dele de sterke prestatie van groei-aandelen in de voorbije maand. De aandelen die daar het meest aan bijdroegen waren SAP (8,8%), Dassault Systemes (12,6%), Amadeus IT Group (11,9%) en Wirecard (17,9%).

Waarderingen
Wat waarderingen betreft is de situatie flink verslechterd voor het stijlsegment large-cap groei. Die kende in april nog een verhouding tussen koers en Fair Value van 1,05. Deze maand is die verhouding dankzij de sterke rendementen gestegen naar 1,11.

De waardering van de large-cap groei stijl blijft min of meer ongewijzigd ten opzichte van de voorafgaande maand op een koers/Fair Value van 0,94.

Valuations may

(klik op afbeelding voor vergroting)

De sectorwaarderingen laten zien dat de sector communicatiediensten nog aantrekkelijker is geworden dan een maand geleden, want de koers/Fair Value verhouding is gedaald van 0,89 naar 0,85.

Valuations sectors

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer:

- Morningstar Marktbarometer april: alle segmenten op winst

Marktbarometer maart: waardestijl grote verliezer, groei houdt nipt stand

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings