Kansen in Chinese A aandelen voor actieve fondsbeheerders

De opname van Chinese A-aandelen in MSCI indices heeft gevolgen voor passieve beleggingsfondsen, want zij moeten gaan kopen om hun benchmark te weerspiegelen. Maar ook voor actieve fondsbeheerders bieden Chinese A-aandelen kansen. Hun voordeel is dat zij selectiever kunnen zijn dan passieve beheerders.

Robert van den Oever 12 juni, 2018 | 9:07
Facebook Twitter LinkedIn

De opname van Chinese A-aandelen in de MSCI Emerging Markets Index is onlangs van kracht geworden. In mei zijn 222 Chinese A-aandelen opgenomen tegen een wegingsfactor van 2,5% van hun marktkapitalisatie. Dat heeft gevolgen voor passieve beleggingsfondsen die de MSCI index volgen, want zij moeten nu de Chinese aandelen kopen om de gewijzigde samenstelling van de index te kunnen weerspiegelen.

Maar het kan ook gevolgen hebben voor actieve fondsen. Zij zullen de kansen die het openstellen van de Chinese markt biedt ook willen benutten, stelt Wing Chan, Morningstar's hoofd manager research EMEA & Azië. Het gaat dan om fondshuizen als JPMorgan, Fidelity en ook Robeco die al langer onderzoek doen naar Chinese A-aandelen, omdat zij daar kansen in zien voor de toekomst.

Tegelijk zijn er ook zorgen omtrent de kwaliteit van de corporate governance, ofwel goed ondernemingsbestuur. Actieve managers hebben - anders dan passieve fondsen - de mogelijkheid om zelf te bepalen in welke aandelen ze beleggen en welke ze links laten liggen als ze twijfels hebben.

Bekijk hier het volledige interview met Wing Chan over de grote betekenis van toegang tot Chinese A-aandelen:

 

Lees meer over de opname van Chinese A-aandelen in MSCI indices:

MSCI neemt Chinese A-aandelen op in Emerging Markets Index

Morningstar vergelijkt aandelenmarkten China en Hong Kong op groei én risico

Top 5 Chinese A-aandelen: Aberdeen maakt beste aandelenkeuzes

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings