De verschillen tussen twee multifactor-ETF's in Amerikaanse aandelen

Factoren hebben in de eerste helft van dit jaar zeer verschillend gepresteerd. Morningstar's ETF-expert Monika Dutt onderzoekt die verschillen voor ETF's in Amerikaanse aandelen door twee multifactor-ETF's waar Morningstar een positieve overtuiging op heeft met elkaar te vergelijken.

Robert van den Oever 13 juni, 2018 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

Nu de eerste helft van 2018 achter ons ligt, is duidelijk dat de verschillende factoren die te onderscheiden zijn bij beleggen, zeer verschillend hebben gepresteerd. Kijken we naar het universum van Amerikaanse aandelen, dan hebben de factoren kwaliteit en momentum het beter gedaan, terwijl de factoren dividendrendement en minimale volatiliteit juist achterbleven bij de markt, constateert Morningstar's passieve-productenexpert Monika Dutt.

Die verschillen in prestaties tussen de factoren maken het soms lastig om te kiezen voor een beleggingsfonds dat inzet op één of slechts enkele factoren. Want als juist die factoren het slecht doen, keldert het rendement van het fonds.

Een soepelere manier om factoren te hanteren kan dan een multifactor fonds zijn, dat zijn blootstelling uitsmeert over meerdere factoren. Om te illustreren hoe dit werkt, vergelijkt analist Dutt twee multifactor-ETF's waar Morningstar een positieve overtuiging op heeft: de iShares Edge MSCI USA Multifactor (IFSU) en de UBS MSCI USA Select Factor Mix (USFMD). Beide richten zich op de MSCI USA index en incorporeren meerdere factoren in hun strategie, maar de beleggingsproposities van beide zijn verschillend.

Bekijk de video waarin Monika Dutt de verschillen tussen deze twee multifactor-ETF's toelicht:

 

Lees meer:

- Prijzenoorlog in ETF-land gaat door, maar let op totale kostenplaatje

- Morningstar Rating Analyse: de grootste ETF-aanbieders

- Europa domineert markt voor passieve duurzame beleggingen

- Drie manieren om je te wapenen tegen hogere rente in de eurozone

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten