Een halfjaar MiFID II in de praktijk: tijd om de balans op te maken

De nieuwe regels rond MiFID II zijn nu een halfjaar van kracht en dus is het tijd om de balans op te maken. Wat zijn de ervaringen van beleggers en adviseurs met de nieuwe regels? Hoe lastig was het om ze in te voeren in de eigen organisatie? En wat levert het nu eigenlijk allemaal op? Een halfjaar na de invoering kunnen zulke vragen beantwoord worden.

Robert van den Oever 14 juni, 2018 | 10:47
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar geeft de antwoorden tijdens het Morningstar Debat op 27 juni aanstaande. Daarin blikken we met experts uit de beleggingsindustrie en met u terug op een halfjaar MiFID II in de praktijk. Emanuel van Praag, advocaat financial services bij HVG Law en Jeroen van der Kroft, Executive Director EY zullen een presentatie geven over MiFID in een tijdslijn van verleden, heden en toekomst. Ook blikken zij vooruit op de eerste tekenen van MiFID 3.

Daarna volgt een paneldebat over de praktijkervaringen na een halfjaar Mifid II. De panelleden zijn Eran Habets, Managing Director Products & Solutions, ABN Amro MeesPierson, Lieke Helleman Senior Supervision Officer bij de Autoriteit Financiële Markten, Hans Janssen Daalen, director Dutch Fund and Asset Management Association (DUFAS), Tom Loonen, hoogleraar aan de Vrije Universiteit en directeur private banking InsingerGilissen Bankiers en Michiel Plakman, director Robeco Global Equities, Robeco.

Kritiek op kosten
Het uitgangspunt van MiFID II is tweeledig: meer transparantie en lagere kosten. Dat laatste lijkt in ieder geval gelukt te zijn, want diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de kosten van effectentransacties zijn afgenomen. Als gevolg daarvan is het landschap van met name kleinere brokers flink opgeschud. Door hun gedaalde inkomsten zijn er tal van fusies en overnames geweest, omdat de nieuwe realiteit niet werkbaar bleek voor kleinere partijen.

Tegelijk klinkt er nogal wat kritiek op de nieuwe PRIIPS-rekenmethode die de toezichthouder voorschrijft om de transactiekosten te berekenen. In sommige gevallen, tot wel 10% van alle transacties, komen er negatieve transactiekosten uit de berekening rollen. Dat komt omdat het verschil in prijs tussen de koers op het moment van orderopgave en de koers bij uitoefening van de order ook moet worden meegenomen in het kostenplaatje.

Zoiets geeft eindbeleggers een verkeerd beeld van de werkelijke kosten van het aankopen en aanhouden en een beleggingsproduct, zo hebben meerdere fondshuizen de afgelopen maanden verklaard. Zij bepleiten dan ook herziening van de regels voor het vaststellen van de kosten van een beleggingsproduct.

Research loskoppelen
Meer transparantie is er gekomen door beleggingsonderzoek los te koppelen en apart in rekening te brengen. Vooraf werd gevreesd dat dit zou kunnen leiden tot een verschraling van het aanbod aan research, zodat de eindbelegger per saldo minder goed geïnformeerd dreigde te worden.

De nieuwe regels brengen ook nieuwe verplichtingen met zich mee voor partijen in het beleggingslandschap. De meest intensieve is die van verplicht transactiedata aanleveren bij de toezichthouder en het bewaren van communicatie tussen beleggingsadviseur of -aanbieder en eindklant.

Dat heeft de verhoudingen tussen aanbieder en klant, of tussen productbouwer en productdistributeur, nogal beïnvloed. Alle interactie kost tegenwoordig geld. Feitelijk gaat de teller lopen bij iedere vorm van klantcontact, of dat nu een presentatie is of slechts een telefoontje. Voorheen was dat ingebed in een overkoepelende fee die tussen beide werd afgesproken, of door de kostenfactor die een fondshuis bij zijn eindbeleggers in rekening bracht.

Ervaringen delen
Volop ontwikkelingen dus, veroorzaakt door de invoering van MiFID II per januari 2018. Tijdens het Morningstar Debat kunt u ervaringen delen en beluisteren hoe de panelleden MiFID II het afgelopen halfjaar in de praktijk ervaren hebben.

Het Morningstar Debat is niet te missen voor professionals in de beleggingsindustrie. U kunt zich hier aanmelden:

 

Lees meer over MiFID II:

- MiFID II: wat staat ons te wachten?

- Kosten fundamenteel criterium bij keuze beleggingsfonds

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten