Dit zijn de ratingwijzigingen bij Morningstar van afgelopen week

Dit zijn de nieuwe Morningstar Analyst Ratings, up- en downgrades die de fondsanalisten van Morningstar afgelopen week hebben toegekend. Deze week zijn er vooral veel nieuwe ratings te noteren. Bekijk ze hier allemaal.

Robert van den Oever 20 juni, 2018 | 8:53
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

Alken Small Cap Europe

Het Alken Small Cap Europe fonds krijgt van fondsanalist Mathieu Caquineau een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het team onder leiding van Nicolas Walewski, die grote expertise heeft opgebouwd in Europese small- en mid-caps, is zeer deskundig. Dat wordt bewezen door niet alleen de prestaties van deze strategie sinds 2010, maar ook door het uitstekende track record van het all-cap fonds van dit fondshuis, Alken European Opportunities, sinds 2006.

De fondsbeheerder neemt van contraire posities is zonder zich veel gelegen te laten liggen aan de benchmark. Dat levert een geconcentreerde portefeuille op van circa 50 aandelen, waarbij de top 10 goed is voor bijna de helft van het beheerd vermogen. Zo'n benadering is offensiever dan die van concurrenten en dat blijkt ook uit de relatieve volatiliteit. Maar op de lange termijn heeft deze opportunistische en geconcentreerde aanpak zich uitbetaald voor de eindbeleggers, ondanks de hoge kosten die het fonds rekent.

M&G Global Floating Rate High Yield Fund

Morningstar-fondsanalist Ashis Dash start het volgen van M&G Global Floating Rate High Yield Fund met een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Het fonds wordt sinds de oprichting in september 2014 geleid door high yield specialist James Tomlins. Het proces is ontworpen om zowel inkomen te genereren als bescherming te bieden tegen stijgende rentes. Het belegt voornamelijk in fysieke high yield floating-rate notes wereldwijd, maar Tomlins kan ook synthetische floating-rate notes creëren. De beleggingsaanpak is voornamelijk bottom-up, waarbij Tomlins waarde probeert toe te voegen via sector en effectenselectie. De looptijd wordt doorgaans rond de nul gehouden.

De lage looptijd van het fonds en de neiging naar senior secured debt hebben het wat afgeremd in vergelijking met conventionele high yield obligatiefondsen tijdens credit risk rally's, maar ze hebben ook de outperformance aangejaagd in vergelijking met investment grade debt in periodes waarin de 10-jaars Amerikaanse staatsobligatie yields meer dan 0,5% stegen. Al met al hebben wij vertrouwen in Tomlins' ervaring met het beheren van high yield mandaten en de ondersteuning vanuit M&G's sterke obligatieresearch maakt dit een solide keus.

M&G Pan European Dividend

Bij aanvang van het volgen van het M&G Pan European Dividend geeft Morningstar-fondsanalist Jeffrey Schumacher het fonds een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Wij denken dat dit fonds kan profiteren van een onderscheidende, groei-geörienteerde dividendfilosofie, uitgevoerd door een deskundig team onder leiding van fondsbeheerder Phil Cliff. Bottom-up aandelenresearch is de sleutel in dit proces, dat zich richt op de groeiperspectieven van een bedrijf, kasstroom, kapitaaldiscipline en kwaliteit van het management.

De portefeuille omvat 30 tot 40 aandelen en bestaat uit drie segmenten die verschillende kenmerken hebben: kwaliteit, assets en snelle groei. De portefeuille past in het gedeelte 'gemengd' van de Morningstar Style Box, in tegenstelling tot het 'waarde'-segment waar veel concurrenten in vallen. De portefeuille vertoont een neiging naar cyclische sectoren en mid-caps. De beleggingsstijl heeft tot een volatieler rendementspatroon geleid dan bij concurrenten, maar beleggers zijn in de resultaten gecompenseerd voor dit risico.

SLI European Smaller Companies

Andrew Paisley kreeg in augustus 2014 de leiding over dit mandaat. Hij is een ervaren small-cap belegger. Zijn beleggingscarrière begon in 1999 en stond grotendeels in het teken van small-cap beleggen. Het SLI European Smaller Companies fonds profiteert van de beleggingsaanpak van het brede Smaller Companies team bij Aberdeen Standard Investments dat zijn deskundigheid heeft laten zien bij de mandaten voor het Verenigd Koninkrijk, Europa en wereldwijd. Wij zijn van mening dat Paisley zich goed heeft aangepast aan de aanpak van proberen en testen sinds hij bij het team kwam. Dit geeft ons, in combinatie met zijn ervaring op het gebied van beleggen in kleinere bedrijven, voldoende overtuiging om het fonds te voorzien van een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Downgrade

BGF India

BlackRock heeft op 7 mei jongstleden de verkoop van zijn joint venture DSP BlackRock aangekondigd, waardoor BGF India zonder de diensten van de gerespecteerde portefeuillemanager Anup Maheshwari en zijn 14-koppige beleggingsteam kwam te zitten. Het beheer van BGF India zal worden overgedragen aan Sidharth Mahapatra die zich in juli 2018 bij het team zal voegen. Hij heeft meer dan 20 jaar beleggingservaring, inclusief een solide track record in de 12 jaar dat hij Indiase aandelen bij Amundi beheerde. Hoewel wij van mening zijn dat het een verstandige benoeming is, zal hij niet over dezelfde middelen kunnen beschikken als Maheshwari had. Mahapatra zal ondersteund worden door een senior en een junior analist op India en zij zullen deel uitmaken van BlackRocks 38 leden tellende Azië en Global Markets team.

Wij denken dat Mahapatra de flexibele aanpak van het team zal overnemen, hoewel we nog moeten zien hoe het loopt als hij in dienst komt, aangezien hij bij Amundi een consistentere groeistijl volgde. Het zal ook tijd kosten om in het team te landen en zijn stempel te drukken op de portefeuille. In het licht van al deze onzekerheden verlaagt Morningstar-fondsanalist Germaine Share de Morningstar Analyst Rating op dit fonds van Bronze naar Neutral.

 

Lees meer: 

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 4 juni t/m 10 juni 2018

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 28 mei t/m 3 juni 2018

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten