Marktbarometer juli: waarde-stijl overtreft groei voor het eerst sinds tijden

Juli was een positieve maand voor alle negen segmenten van de Morningstar Style Box. Er waren twee ontwikkelingen die de maand juli kenmerkten: large-caps deden het beter dan small-caps en - opmerkelijk - de waarde-stijl overtrof de groei-stijl. Dat hebben we maandenlang niet gezien.

Fernando Luque 10 augustus, 2018 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

In juli wonnen de Large-Cap aandelen 3,3% en de Small-Caps plusten 2%. Daarmee loopt het verschil tussen de twee voor dit jaar tot dusver weer verder op. Sinds begin 2018 hebben de Large-Caps al 5,7% gewonnen en de Small-Caps 1,1%.

Largevs Small Jul 2018

(klik op grafiek voor vergroting)

Opvallender was het verschil tussen de Waarde- en de Groei-stijl. Voor het eerst sinds lange tijg versloegen Waarde-aandelen met 3,8% de Groei-namen die 2,7% wonnen. Voor 2018 tot dusver zijn Groei-aandelen nog wel in het voordeel met een winst van 11,9% tegen slechts 1,6% voor Waarde. Dat verschil is nog groter als we kijken naar de één- en driejaarsperioden.

Valuevs Growth Jul 2018

(klik op grafiek voor vergroting)

De winst van de Waarde-stijl zit hem vooral in het segment Large-Cap Warde dat 3,9% pluste. Het segment Large-Cap Groei won 2,6%. De bedrijven die daar het meest aan bijdroegen waren voornamelijk farmaciebedrijven zoals Novartis en Sanofi, die respectievelijk 10,7% en 8,3% wonnen. Deze sector was de best presterende in juli in Europa met een rendement van 6,5%.

European Market Barometer Style Returns Jul 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Ook financials deden het afgelopen maand goed met een winst van 4,1% dankzij aandelen zoals Allianz en Banco Santander (beide aandelen met een waarde-stijl neiging) die respectievelijk 6,8% en 6,4%.

European Market Barometer Sector Returns Jul 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Het segment Large-Cap Groei werd negatief beïnvloed door matige prestaties van bedrijven als Inditex (-4,1%), Kering (-5,7%), Associated British Foods -11,1%) en Ryanair Holdings (-10,7%).

Wat de waarderingen van de verschillende beleggingsstijlen betreft zijn er geen veranderingen in juli ten opzichte van de voorafgaande junimaand. We vinden het waarde-segment nog altijd aantrekkelijker dan het groei-segment.

European Market Barometer Style Valuations Jul 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Kijken we naar de waarderingen van de sectoren, dan komt vastgoed bovendrijven met een verhouding tussen koers en Fair Value (ofwel price/Fair Value) van 0,77.

European Market Barometer Sector Valuations Jul 2018

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Marktbarometer juni: groei-stijl verslaat opnieuw waarde

- Marktbarometer mei: grote verschillen tussen groei- en waarde-stijl

 

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings