Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

Koerstijgingen in juli hebben wereldwijde aandelen weer duurder gemaakt. Daarom kent de Large Cap Global Core Pick List, die de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen weergeeft, voor augustus flink wat wisselingen. We zetten alle wijzigingen voor u op een rij.

Robert van den Oever 13 augustus, 2018 | 10:58
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind juli op 85% van de Fair Value. De S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten noteren samen op 101%. Dat bekent dat ze momenteel hoger noteren dan de Fair Value die Morningstar calculeert.

De sector met de laagste waardering was deze keer consumer staples die nu noteert op 83% van zijn Fair Value. Iets hoger gewaardeerd, maar ook nog aantrekkelijk, zijn de sectoren industrie en vastgoed die beide op 92% van hun Fair Value noteren.

Sectoren in detail: consumer discretionary
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen L Brands en Expedia ten gunste van Fiat Chrysler Automobiles en Hanesbrands. Morningstar's automotive analist Richard Hilgert over Fiat Chrysler:

'Fiat Chrysler is marktleider in Brazilië en kan daardoor profiteren van een groeiende middenklasse. Echter, het autoconcern was laat met het verwerven van een positie in Rusland, India en China en blijft qua marktaandeel ook achter in de volwassen markten. Desondanks verwachten we dat Fiat wel volledig mee zal doen met de bovengemiddelde groei in opkomende markten, hoewel de economische schommelingen in Brazilië en Rusland  een remmende werking kunnen hebben.'

Energie
In de energiesector vervangt Royal Dutch Shell zijn Franse concurrent Total. Morningstar-analist Allen Good legt uit waarom:

'Door het hervatten van zijn cash dividend heeft Shell laten zien dat het de noodzakelijke stappen zet om concurrerend te blijven in een wereld waarin de olieprijs op 60 dollar per vat staat. Net als alle andere grote, geïntegreerde oliebedrijven heeft Shell zijn kosten omlaaggebracht door banen te schrappen en de leveringsketen efficiënter te maken. De overname van gasbedrijf BG heeft daar aan bijgedragen. Sinds 2014 zijn de operationele kosten al met 20% gedaald en er zit nog meer in het vat. Tegelijk maakt Shell niet meer dezelfde fouten als in het verleden toen het zijn investeringsbudget alsmaar mee verhoogde met de stijgende grondstofprijzen. De investeringen bedragen nu 25-30 miljard dollar per jaar en dat is zo'n 40% minder dan in 2014. Dat verbetert de kapitaalefficiëntie zonder dat het de toekomstige groei hindert.'

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen Pfizer en Celgene van de lijst en daarvoor in de plaats komen AmerisourceBergen en Shire. Morningstar-analist Karen Andersen over Shire:

'Het intellectueel eigendom van Shire in de gespecialiseerde farmabusiness en zijn expertise op het gebied van zeldzame ziekten vormen de basis voor de Narrow Moat rating. De bekende ADHD-medicijnen van het bedrijf zijn goed voor 16% van de groepsomzet. Door overnames en ontwikkeling in eigen huis heeft het bedrijf een portfolio van moleculaire en biologische producten voor niche-markten ontwikkeld. Die diversiteit biedt betere berscherming tegen de risico's van specifieke producten, terwijl het gespecialiseerde verkoopmodel de operationele kosten laag houdt en voor sterke marges zorgt.'

Industrie
In de sector industrie maken Arconic en Delta Air Lines plaats voor Rolls-Royce en Komatsu. Morningstar-analist Jeffrey Vonk motiveert de keuze voor Rolls-Royce:

'Het aandeel Rolls-Royce krijgt een Narrow Moat rating vanwege de overstapdrempel (de zogeheten 'switching costs') en de immateriële activa. De sterke concurrentiepositie in burger- en militaire luchtvaart resulteert in rendement op geïnvesteerd vermogen dat hoger ligt dan de kapitaalkosten voor de komende vijf jaar en daarna. De overstapdrempel schuilt in de goede integratie van de motoren met de wide-body platforms van vliegtuigbouwers Boeing en Airbus. De luchtvaartmaatschappijen, die de feitelijke klanten van Rolls-Royce zijn, willen niet van motorleverancier wisselen omdat zoiets grote gevolgen heeft: het kost veel geld door omschakelen naar nieuwe specificaties en trainen van technisch personeel en dat willen de maatschappijen niet. Ze willen continuïteit en zekerheid. De technische kennis over de motoren die luchtvaartpersoneel opbouwt, geldt als belangrijke immaterieële activa. Bovendien biedt de lange levensduur van de motoren een langdurige klant-afnemerrelatie voor onderhoud en onderdelenlevering.'

Twee wissels bij IT
In de IT-sector vinden we vier wisselingen: ServiceNow en eBay zijn nieuw en KLA-Tencor en Qualcomm verdwijnen van de lijst. Morningstar-analist R.J. Hottovy over eBay:

'Door gestructureerd gebruik van data, het advertentiemodel en gegarandeerde levering is eBay een concurrerender platform geworden. eBay's besluit om uit te breiden naar betalingsverkeer kan het netwerkeffect vergroten en dat ondersteunt onze Narrow Moat rating. Het bedrijf werkt samen met het Nederlandse betalingsplatform Adyen om het end-to-end betalingsproces van zijn platform te vereenvoudigen, zodat de kosten voor verkopers dalen en kopers een gestroomlijnder proces en meer mogelijkheden voorgeschoteld krijgen.'

Grondstoffen
Tot slot de sector grondstoffen, waar eveneens vier wisselingen plaatsvinden: Martin Marietta Materials en Vulcan Materials komen de lijst binnen ten koste van International Flavors & Fragrances en Albemarle.

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor augustus:

LCGCPL 08 2018 tabel 1
LCGCPL 08 2018 tabel 2

LCGCPL 08 2018 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - augustus

- Elon Musk wil Tesla van de beurs halen

- Zoveel is Uber waard en dit zijn de groeiperspectieven

- Koersval Sodexo biedt instapkans in fundamenteel gezonde business

- Zoveel is Airbnb waard als het naar de beurs gaat

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten