Fonds van de Week: Robeco BP US Select Opportunities Equities

Dit fonds is een van de betrouwbaarste opties voor beleggen in Amerikaanse mid-cap aandelen. De strategie van kwantitatieve en fundamentele analyse heeft zich al bewezen bij het Amerikaanse zusterfonds dat sinds 2001 bestaat en een sterk track record heeft opgebouwd. De Morningstar Analyst Rating voor deze Europese fondsvariant gaat omhoog van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 16 augustus, 2018 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco BP US Select Opportunities Equities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Robeco BP US Select Opportunities Equities

Dit fonds is een van de betrouwbaarste opties voor beleggen in Amerikaanse mid-cap aandelen, oordeelt Morningstar-analist Natalia Wolfstetter. De strategie is een effectieve combinatie van kwantitatieve en fundamentele analyse die zich richt op relatieve waardering, momentum en gezondheid van de business. Het fonds vermijdt aandelen die weliswaar goedkoop zijn, maar tegelijk onzekere vooruitzichten hebben. Dat voorkomt zeperds.

De aanpak heeft zich al bewezen bij het Amerikaanse zusterfonds dat sinds 2001 bestaat en dat een sterk track record heeft opgebouwd. Analist Wolfstetter verhoogt de Morningstar Analyst Rating voor deze Europese fondsvariant van Bronze naar Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 33 Robeco BP US Select Opportunities F USD  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het beheerteam van het fonds is ervaren en stabiel. Hoofdbeheerder Steven Pollack van Boston Partners heeft ruim 30 jaar ervaring in de beleggingsindustrie. Hij begon eind jaren tachtig als analist bij Hughes Investments en in zijn 12-jarig dienstverband bij dat huis heeft hij zich opgewerkt tot portefeuillebeheerder van een mandaat ter waarde van 5 miljard en leidinggevende van externe beheerders.

Medio 2000 stapte Pollack over naar Boston Partners en in juli 2001 kreeg hij deze mid-cap waarde strategie onder zijn hoede. Joseph Feeney, mede-oprichter van Boston Partners en co-CEO en Chief Investment Officer van het fondshuis is sinds eind 2005 co-beheerder op dit fonds maar hij is niet op dagelijkse basis betrokken bij deze strategie. Pollack heeft 500.000 dollar in het fonds belegd en Feeney heeft meer dan 3 miljoen dollar ingelegd in het assortiment van Boston Partners, waarvan 100.000 dollar in dit fonds.

Vanuit het Boston Partners-kantoor in Los Angeles kan Pollack gebruikmaken van de centrale research van het huis bestaande uit 20 fundamentele analisten en 8 quant-analisten. Deze twee teams hebben beide een goede mix tussen ervaren en nieuwe krachten.Van de fundamentele analisten zijn er 8 en van de quants 2 die korter dan 5 jaar aan Boston Partners verbonden zijn. Als een analist eenmaal bij de firma komt, dan gebeurt het zelden dat diegene zomaar overstapt naar een ander fondshuis. Long/short generalist Patrick Regan was in 2010 een van de weinigen die dat wel deed, maar uiteindelijk keerde hij toch weer terug bij Boston Partners.

Fondshuis
Nadat het Japanse financiële conglomeraat Orix in 2013 al een belang van 90% in Robeco nam, is het sinds oktober 2016 volledig eigenaar. Daarop volgde een reorganisatie van Robeco Group, dat een financiële holding is geworden die meerdere vermogensbeheerders omvat die zelfstandig werken, waaronder Robeco Institutional Asset Management (RIAM), Boston Partners en RobecoSAM.

De reorganisatie betekende grote veranderingen in het topmanagement van zowel Robeco Group als RIAM. Ondanks deze veranderingen zijn de beleggingsteams grotendeels intact gebleven. Bovendien heeft RIAM zijn quant en obligatieteams versterkt. Wij zijn van mening dat de firma voldoende middelen ter beschikking heeft om zijn strategieën goed te beheren. Het bedrijf weet zijn mensen goed vast te houden, hoewel we voorzichtig blijven ten aanzien van het historisch gezien nogal grote verloop bij RobecoSAM.

Het beloningsbeleid is in lijn met de belangen van eindbeleggers en wij denken dat er een solide beleggingscultuur heerst bij RIAM. Het fondshuis houdt de capaciteit goed in de gaten en heeft een geschiedenis van sluiten van fondsen als dat nodig is. Het is prudent met het introduceren van nieuwe fondsen en beoogt vooral om voort te bouwen op bestaande expertise.

De kwaliteit van het fondsenassortiment is goed, waarbij 55% van het beheerd vermogen is belegd in fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating en 60% van het vermogen zit in fondsen die een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren hebben per juli 2017. Twee van die fondsen hebben een Morningstar European Fund Manager of the Year award gewonnen. De fondsen van RIAM zijn ook goedkoper dan gemiddeld. We geven RIAM een positief oordeel op de fondshuis-pijler.

Proces
Voor de consistente uitvoering van Boston Partners' bewezen, bedrijfsbrede aanpak verdient het fonds een positief oordeel op de Process Pillar. Die is gevormd rond bedrijven met aantrekkelijke relatieve waarderingen, positief momentum en gezonde fundamentals. Het proces begint met een rangschikking door het quant team van aandelen en ADR's in het marktkapitalisatiebereik van de Russell Midcap Index op basis van een model met 13 factoren.

Waarde-georiënteerde factoren, zoals koers/vrije kasstroom en ondernemingswaarde/EBITDA, zijn goed voor 40% van de weging in het model. Nog eens 40% komt van momentum indicatoren, zoals omzet- en winstherzieningen. De resterende 20% komt van indicaties voor gezonde fundamentals, zoals een robuust rendement op het eigen vermogen.

De fundamentele analisten richten zich vervolgens op aandelen die in de bovenste twee decielen van het model uitkomen. Ook kijken ze naar aandelen die niet gerangschikt kunnen worden, zoals spin-offs, maar vanuit kwalitatief oogpunt toch interessant zijn. Ze proberen een katalysator te ontdekken die de waarde van het bedrijf kan ontsluiten, zoals een neiwu product, veranderingen in het management of een reorganisatie.

Op basis van aanbevelingen van analisten en zijn eigen voorkeur voor cash-genererende businesses, koopt beheerder Pollack aandelen traditioneel tegen een korting van 20% op de 1 tot 2-jaars koersdoelen van de analisten. Hij verkoopt aandelen die in koers stijgen zoals voorzien, of verminderende fundamentals laten zien, of een negatief momentum beleven dat langere tijd aanhoudt.

Prestaties
Het sterke track record dat dit fonds heeft opgebouwd brengt het een positief oordeel op de Performance Pillar. Vanaf juli 2001, toen hoofdbeheerder Pollack de leiding kreeg, tot en met juni 2018 heeft de Amerikaanse fondsvariant voor deze strategie, genaamd JHancock Disciplined Value Mid Cap, een gemiddeld jaarlijks rendement geboekt van 10,6% en daarmee verslaat het de Russell Midcap Value Index met 88 basispunten. Daarmee komt het ook uit in het bovenste deciel van alle mid-cap gemengd en mid-cap waarde fondsen tezamen. Het fonds heeft tot beide categorieën gehoord. De voor risico gecorrigeeerde rendementen waren zelfs nog beter.

De aversie van de beheerders tegen afnemende fundamentals en businesses die te kampen hebben met fikse tegenwind heeft bijgedragen aan bescherming tegen rendementsdalingen. Maar zelfs onderweging in financials gedurende de crisis van 2007-2009 kon het fonds niet behoeden voor een dramatisch verlies, hoewel de uitslag tussen hoogste en diepste punt van 51,3% nog altijd 9,4 procentpunt beter was dan die van de index. Evenzo versloeg het fonds de index tijdens de correctie van 2015-2016 door voornamelijk het vermijden van energie-aandelen die sterk afgestraft werden.

Ook tijdens rally's heeft het fonds zijn benchmark verslagen, zoals in 2013 en 2017, maar het is niet tegen alles bestand. Zo heeft het fonds het moeilijk als diepe-waarde aandelen de toon zetten. Zo bleef het fonds achter bij zijn benchmark in ieder kalenderjaar tussen 2002 en 2005. Ook tijdens de door junk-aandelen geleide rally van 2009 bleef het achter, en in 2016 wederom. In al die perioden versloegen waarde-aandelen de rest en vaak met een flinke marge.

Kosten
De lopende-kostenfactor bedraagt 0,93% en dat ligt dicht bij de mediaan voor rebatevrije aandelenklassen van fondsen die beleggen in Amerikaanse aandelen.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco BP US Select Opportunities Equities F USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Mid-Cap, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 33 Robeco BP US Select Opportunities F USD  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Capital Group AMCAP Fund

- BlackRock Global Long/Short Equity Fund

Kempen Global Small-Cap Fund

Schroder ISF Global Recovery

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten