Top 5 Aandelen Nederland: AEX fondsen aan kop

Het jaar 2018 is voorlopig een goed jaar voor aandelen uit de AEX index. De grote Nederlandse ondernemingen presteren dit jaar fors beter dan hun kleinere tegenhangers. Ook internationaal doen ze het relatief goed. De goede prestaties van large-caps hebben ETFs en indexfondsen een flinke rugwind gegeven.

Ronald van Genderen 20 augustus, 2018 | 8:51
Facebook Twitter LinkedIn

Nederlandse aandelen kennen vooralsnog een zeer goed jaar. Met name grote ondernemingen doen het goed, de AEX noteert tot en met eind juli een rendement van 7,81 procent. Daarmee laten ze Europese aandelen ver achter zich, de MSCI Europe index blijft namelijk steken op 3,18 procent.

Ook wereldwijd steken de Nederlandse prestaties gunstig af met een rendement voor de MSCI World index van 6,66 procent. Dit geldt echter vooral vooral de ondernemingen uit de AEX index, want mid-cap aandelen (AMX index) en small-cap aandelen (AscX index) doen het met -3,71 procent, respectievelijk -0,55 procent veel minder goed.

Binnen de AEX gaat ASML, dat met een weging van 13,84 procent tevens een indexzwaargewicht is, aan kop met een rendement van 27,39 procent. Dit verhoudt zich zeer positief in vergelijk met kleinere industriegenoten (en onderdeel van de AMX index) ASM International (-10,87 procent) en vooral BE Semiconductor Industries (-40,15 procent). Andere aandelen die goed presteren zijn Ahold Delhaize, Philips en Wolters Kluwer, die alledrie een rendement van meer dan 20 procent behalen over de eerste 7 maanden.

Mid- en small-cap in het nadeel
Het verschil in prestatie tussen large-cap aandelen aan de ene kant en mid- en small-cap aandelen zal dit jaar door enkele beheerders van actieve Nederlandse aandelenfondsen met lede ogen worden aangezien. Zo hadden NN Dutch en Robeco Hollands Bezit tot enkele jaren geleden het grootste deel van hun portefeuille belegd in aandelen uit de AEX index. Begin 2014 wijzigde NN echter hun focus door meer in mid- en small-caps te beleggen en deze stap werd begin 2016 gevolgd door Robeco. Hoewel de mogelijkheden voor deze actieve beheerders vergroot en op lange termijn mogelijk bij kan dragen aan de prestaties van deze fondsen, werkt het dit jaar in hun nadeel.

De Top-5: actief heeft het moeilijk
In de top-5 van deze week de best presterende Nederlandse Aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over dit jaar tot en met eind juli.

Het zal geen verrassing zijn dat actieve small-cap specialisten, zoals het met Bronze gewaardeerde Add Value Fund (-5,67 procent) en het met Gold gewaardeerde Kempen Orange Fund (-6,02 procent) een moeilijk jaar kennen en niet tot de top-5 behoren. Het tegenovergestelde is waar, passieve large-cap producten bekleden vier van de top-5 posities.

ETF's in top-3
Op plek 1, 2 en 3 vinden we passief beheerde producten die de AEX volgen. Aan kop gaat de ETF van Think, op de voet gevolgd door de ETF van iShares. Op een iets grotere afstand worden deze twee ETFs gevolgd door het indexfonds van BNP Paribas. Hoewel de drie producten dezelfde index volgen zijn er toch verschillen in rendement waarneembaar, hetgeen het belang van de juiste productselectie ook bij passieve producten onderstreept.

ASR op plek vier
Op plek vier treffen we het ASR Fonds Nederlandsfonds aan, waarbij het beheer is uitbesteed aan BNP Paribas. Het fonds wordt actief beheerd. In het lopende jaar was het onderwogen (versus de AEX index) in goed presterende aandelen zoals ASML en Wolters Kluwer, maar dat werd weer voor een groot deel gecompenseerd door posities in Basic-Fit (38,74 procent) en Flow Traders (28,75 procent).

Amundi-ETF op vijf
Op de laatste plek in de top 5 staat een ETF van Amundi, welke niet de veel gebruikte AEX index volgt, maar de MSCI Netherlands index. Deze index verschilt van de meest bekende Amsterdamse beursgraadmeter door het ontbreken van met name Royal Dutch Shell, maar ook Unibail-Rodamco-Westfield en Arcelor-Mittal (en 6 andere ondernemingen), terwijl NXP Semiconductors, Heineken Holding en Coca-Cola European Partners wel een plek in de index hebben.

Top 5 Aandelen Nederland

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Nederland Rv G tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten