Marktbarometer augustus: waarde-stijl legt het af tegen groei

Het contrast tussen waarde- en groei-aandelen was groot in augustus. De waarde-stijl belandde in het rood, terwijl groei nipt op winst uitkwam. De grote Europese bankenaandelen drukten de waarde-stijl in de min. Dit is de Morningstar Marktbarometer over augustus.

Fernando Luque 07 september, 2018 | 9:12
Facebook Twitter LinkedIn

In augustus kwamen de Large-Cap aandelen en de Small-Caps beide op verlies en daarin ontliepen ze elkaar niet zoveel: 1,9% en 1,0%.

Het verschil tussen de twee stijlen Waarde en Groei was groter: waarde dook 3,1% in de min terwijl groei een miniem winstje van 0,2% boekte.

European Market Barometer Style Returns Aug 2018

(klik op grafiek voor vergroting)

De aandelen van grote banken waren de grootste veroorzakers van dit verlies. Banco Santander, BNP Paribas en BBVA vertoonden koersdalingen van respectievelijk 11%, 9,1% en 14,6%. De bankensector als geheel daalde in augustus met 3,9%.

Ook sommige energiebedrijven deden het slecht en droegen bij aan het verlies van de waarde-stijl. Royal Dutch Shell verloor 3,9% en Total 3,6%. Het zwaarst getroffen aandeel voor de waarde-stijl in augustus was Bayer met 15,6% verlies.

European Market Barometer Sector Returns Aug 2018

(klik op grafiek voor vergroting)

Sectoren
Een nadere blik op de sectoren leert dat niet de financials, maar de telecomsector het meest verloor: 5,5%. Dat kwam door Vodafone, Telefónica en Telecom Italia die koersdalingen van respectievelijk 11,9%, 9,2% en 16,7% te verwerken kregen.

Een winnende sector was duidelijk technologie met 2,9% koerswinst. De sector gezondheidszorg boekte een kleine winst van 0,4% en deze twee waren de enige die augustus met winst afsloten.

Waarderingen
Wat de waarderingen van de verschillende beleggingsstijlen betreft, zet de trend die we al langere tijd zien door: waarde-aandelen worden alsmaar goedkoper.

European Market Barometer Style Valuations Aug 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Kijken we naar de waarderingen van de sectoren, dan leidt het genoemde verlies bij de telecomsector tot een aantrekkelijkere waardering. De sector kent nu een koers/Fair Value verhouding van 0,79.

European Market Barometer Sector Valuations Aug 2018

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Marktbarometer juli: waarde overtreft groei voor het eerst sinds tijden

- Marktbarometer juni: groei-stijl verslaat opnieuw waarde

- Marktbarometer mei: grote verschillen tussen groei- en waarde-stijl

 

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings