Marktbarometer september: groei-stijl duikt in de min, waarde veert op

De waarde-stijl veerde flink op in september, terwijl de groei-stijl juist in het rood dook omdat technologie-aandelen het moeilijk hadden. Het komt niet zo vaak voor dat de waarde-stijl de groei-stijl verslaat. Dit is de Morningstar Marktbarometer over september.

Fernando Luque 09 oktober, 2018 | 8:45
Facebook Twitter LinkedIn

Het is in de afgelopen maanden nog niet vaak voorgekomen, maar in september was het weer het geval: de waarde-stijl overtrof de groei-stijl. En het verschil was behoorlijk, want de groei-stijl kwam in het rood terecht, bij alledrie de segmenten large, mid en small cap.

Waarde zat juist in het groen bij alledrie, waarbij Large-Cap Waarde eruit springt met een winst van 3,1%. Dat is een contrast met de 0,6% verlies van Large-Cap Groei.

European Market Barometer Style Returns Sep 2018

(klik op grafiek voor vergroting)

Sectoren
De aandelen die het meest bijdroegen aan de stijging van Large-Cap Waarde zijn die van de oliebedrijven: Royal Dutch Shell 6,4%, BP 8,2% en Total 4,8%. De energiesector was afgelopen maand de best presterende sector met een winst van 6,3%.

Ook de financiële sector deed het goed in september met een stijging van 2,3%. Sommige grote banken worden geclassicifeerd als Large-Cap waarde aandelen, zoals Allianz en BNP Paribas die beide zo'n 4% koerswinst boekten.

Aan de andere kant was de slechtst presterende sector de technologiesector die 3,3% verlies leed. Dat verklaart grotendeels de magere prestatie van het groei-segment. Ook meer defensieve consumentgerichte bedrijven zaten in het rood, met Anheuser-Busch op 6,8% verlies en Unilever dat 3,5% in de min stond.

European Market Barometer Sectors Returns Sep 2018

(klik op grafiek voor vergroting)

Small versus Large
De barometer over september laat ook zien dat large cap aandelen de small cap aandelen duidelijk verslagen hebben met 1,1% winst tegen 0,3% verlies. Die trend zien we inmiddels al enkele maanden achter elkaar. Kijken we naar de langere termijn, bijvoorbeeld de laatste drie jaar, dan doen small caps het juist beter dan large caps.

Largevs Small Sep 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Waarderingen
Kijken we naar de waarderingen, dan blijkt en belangrijk verschil tussen Large Cap Waarde en Large Cap Groei. De eerste is ruim 10% ondergewaardeerd en de tweede kent juist een overwaardering van 8%.

Dat blijkt duidelijk uit onderstaande afbeelding die de verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value weergeeft voor de negen segmenten van de Morningstar Style Box:

European Market Barometer Style Valuations Sep 2018

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Marktbarometer augustus: waarde-stijl legt het af tegen groei

- Marktbarometer juli: waarde overtreft groei voor het eerst sinds tijden

 

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings