Fonds van de Week: Robeco BP US Premium Equities

Robeco BP Premium Equities selecteert aandelen die aantrekkelijk gewaardeerd zijn en tegelijk sterke fundamentals hebben: een echte waarde-gerichte aanpak. Die heeft zich bewezen en in de loop der jaren is een sterk lange-termijn track record opgebouwd. Morningstar handhaaft dan ook de Morningstar Analyst Rating van Silver.

Robert van den Oever 18 oktober, 2018 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco BP US Premium Equities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Robeco BP US Premium Equities

Dit fonds past bij de beweging die we momenteel zien op de aandelenmarkten: van groei- naar waarde-aandelen. De Morningstar Marktbarometer over september toont die draai. Robeco BP Premium Equities selecteert aan de hand van een model met 13 factoren aandelen die aantrekkelijk gewaardeerd zijn en tegelijk sterke fundamentals hebben.

De specifieke aanpak van dit fonds leidt ertoe dat het niet in alle marktomstandigheden floreert. Doordat het defensieve aandelen vermijdt, kan het soms in correcties slechter presteren dan de categorie. Maar over de lange termijn heeft de aanpak zich bewezen en heeft het fonds een sterk track record opgebouwd. Morningstar-analist Natalia Wolfstetter handhaaft daarom de Morningstar Analyst Rating van Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 42 Robeco BP US Premium Equities grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
De ervaring van het management en de stabiliteit van het team brengen dit fonds een positief oordeel op de People Pillar. Hoofdbeheerder Duilio Ramallo van subadviseur Boston Partners heeft ruim 20 jaar ervaring in de beleggingswereld. Hij werkte drie jaar bij Deloitte & Touche voordat hij als analist bij Boston Partners kwam in 1995. Ramallo volgde diverse sectoren en maakte deel uit van het small-cap team vanaf 2001.

Ramallo kwam bij deze strategie in 2015 als co-beheerder naast Harry Rosenbluth, een van de oprichters van het fondshuis. Toen Rosenbluth eind 2016 vetrok, nam Ramallo het roer over. Hij is persoonlijk belegd in het fonds met ruim 1 miljoen dollar.

Zetelend in het kantoor van Boston Partners in Los Angeles maakt Ramallo gebruik van het team van 20 fundamentele analisten en 8 kwantitatieve analisten. Deze twee teams hebben een goede mix van veteranen en nieuwelingen die vaak ook al ervaring in deze industrie hebben.

Bijvoorbeeld energie-analist Aaron DeCoste kwam in het derde kwartaal van 2018 aan boord en bracht meer dan een decennium aan ervaring mee. Als een analist eenmaal binnen is, dan vertekt die zelden vrijwillig naar een ander fondshuis. Long-short analist Patrick Regan deed dat wel in 2010, maar hij kwam uiteindelijk toch weer terug. Ervaren analisten krijgen vaak de gelegenheid om portefeuillebeheerder te worden en de aanpak van opvolging bij Boston Partners is methodisch en succesvol.

Fondshuis
Nadat het Japanse financiële conglomeraat Orix in 2013 al een belang van 90% in Robeco nam, is het sinds oktober 2016 volledig eigenaar. Daarop volgde een reorganisatie van Robeco Group, dat een financiële holding is geworden die meerdere vermogensbeheerders omvat die zelfstandig werken, waaronder Robeco Institutional Asset Management (RIAM), Boston Partners en RobecoSAM.

De reorganisatie betekende grote veranderingen in het topmanagement van zowel Robeco Group als RIAM. Ondanks deze veranderingen zijn de beleggingsteams grotendeels intact gebleven. Bovendien heeft RIAM zijn quant en obligatieteams versterkt. Wij zijn van mening dat de firma voldoende middelen ter beschikking heeft om zijn strategieën goed te beheren. Het bedrijf weet zijn mensen goed vast te houden, hoewel we voorzichtig blijven ten aanzien van het historisch gezien nogal grote verloop bij RobecoSAM.

Het beloningsbeleid is in lijn met de belangen van eindbeleggers en wij denken dat er een solide beleggingscultuur heerst bij RIAM. Het fondshuis houdt de capaciteit goed in de gaten en heeft een geschiedenis van sluiten van fondsen als dat nodig is. Het is prudent met het introduceren van nieuwe fondsen en beoogt vooral om voort te bouwen op bestaande expertise.

De kwaliteit van het fondsenassortiment is goed, waarbij 55% van het beheerd vermogen is belegd in fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating en 60% van het vermogen zit in fondsen die een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren hebben per juli 2017. Twee van die fondsen hebben een Morningstar European Fund Manager of the Year award gewonnen. De fondsen van RIAM zijn ook goedkoper dan gemiddeld. We geven RIAM een positief oordeel op de fondshuis-pijler.

Proces
De aanpak die Boston Partners volgt wordt consistent uitgevoerd en heeft zich bewezen. Die aanpak richt zich op bedrijven met aantrekkelijke relatieve waarderingen, positief momentum en sterke fundamentals. Het proces begint met het quant-team dat aandelen en ADR's rangschikt die in de marktkapitalisatie-range vallen van de Russell 3000 Index aan de hand van een model met 13 factoren.

In dat model zijn de waarde-gerichte factoren, zoals koers/vrije kasstroom, en ondernemingswaarde/EBITDA goed voor 40% van de weging. Daarnaast zijn momentum indicatoren, waaronder omzet en winstherzieningen goed voor eveneens 40%. Verder zijn tekenen van gezonde fundamentals, zoals een robuust rendement op het eigen vermogen, goed voor de resterende 20% van het model.

De fundamentele analisten kijken vervolgens naar aandelen die in de bovenste twee decielen van het model uitkomen. Ook kijken ze naar aandelen die mager scoren of die niet beoordeeld kunnen worden, zoals afsplitsingen, maar die wel interessant zijn vanuit kwalitatief oogpunt. Ze proberen een katalysator te ontdekken die de waarde van een bedrijf kan ontsluiten, zoals een nieuw product, een managementwijziging of een reorganisatie.

Op basis van de aanbevelingen van de analisten koopt Ramallo aandelen met goede vooruitzichten en een winstgroei van 5% of meer per jaar en die houdt hij 2 tot 4 jaar in portefeuille. Hij verkoopt aandelen die conform verwachting in waarde zijn gestegen, of verslechterende fundamentals laten zien, of te lijden hebben onder negatief momentum.Ramallo doet ook in opties op aandelen als hij denkt dat hij daar 10-12% jaarlijks rendement op kan maken.

Prestaties
Het track reocrd van dit fonds is sterk dankzij de focus op bedrijven met aantrkkelijke relatieve waardering, positief momentum en sterke fundamentals. Sinds Duilio Ramallo hoofdbeheerder werd in januari 2007 tot en met september 2018 bedraagt het gemiddelde jaarlijkse rendement 8% en daarmee verslaat hij de Russell 3000 Value Index met 1,6 procentpunt en komt het fonds uit in het bovenste deciel van de US large-value categorie. De voor risico aangepaste rendementen zijn al even indrukwekkend.

De prestaties in dalende markten zijn wisselend. Het maximale verlies van 44% tijdens de crisis van 2007-2009 was 12 procentpunt beter dan de index. Ramallo's kansenjacht in die bear market hielp want tussen eind 2008 en begin 2009 belegde hij 5% van zijn strategie in een mandje van 50 financieel gezonde bedrijven waarvan hij vond dat ze onterecht afgestraft werden. Later verkocht hij dat mandje met een aanzienlijke winst. Tijdens de correctie van 2015-2016 werkte het vermijden van nutsbedrijven averechts, want het 11,6% peak-to-through verlies van het fonds was 1,2 procentpunt slechter dan de index.

Het fonds kan standhouden in woelige markten, zoals in 2015 en het kan outperformen in rally's, zoals in 2013 en 2017. Daarentegen kan het moeite hebben in markten waarin diepe-waarde aandelen plots opveren. De slechtste prestatie ten opzichte van de index dateert uit 2016, toen de winst van 13,5% met 4,9 procentpunt achterbleef bij de index. Waarde-aandelen deden het dat jaar veel beter dan groei-aandelen.  

Kosten
De lopende-kostenfactor van de rebatevrije aandelenklasse F, die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, bedraagt 0,93% en dat is iets hoger dan de mediaan voor vergelijkbare aandelenklassen van fondsen in Amerikaanse aandelen die op 0,89% ligt. In 2013 werd een instapfee van 1% ingesteld om de instroom in te perken en die werd in 2016 weerd afgeschaft.

Het beheerd vermogen is van 8 miljard dollar in 2013 gedaald naar 5 miljard in 2016. Sindsdien is het weer gegroeid naar 6,7 miljard per eind augustus 2018. De omvang van het beheerd vermogen onder deze strategie (Europese en Amerikaanse fondsvarianten samen) beloopt 14 miljard dollar vergeleken met 13,2 miljard dollar per september 2017.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco Boston Partners US Premium Equities F EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 42 Robeco BP US Premium Equities tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- JOHCM Continental European Fund

Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund

Comgest Growth Emerging Markets

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings