Fonds van de Week: Robeco European High Yield Bonds

Robeco European High Yield Bonds is een van de betere fondsen binnen zijn categorie. Het beheerdersduo Roeland Moraal en Sander Bus staat bij Morningstar in hoog aanzien en zij passen hun prudente strategie bewezen succesvol toe. De Morningstar Analyst Rating gaat omhoog van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 03 januari, 2019 | 8:49
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco European High Yield Bonds in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Robeco European High Yield Bonds Fund

Dit fonds is een van de favorieten binnen zijn categorie, aldus fondsanalist Jeroen Siecker. Het beheerdersduo Roeland Moraal en Sander Bus staat bij Morningstar in hoog aanzien. Samen met hun stabiele en ervaren team passen hun hun prudente strategie met succes toe. Door de focus op kwaliteit biedt dit fonds beter dan andere bescherming in neergaande markten.

Een ander pluspunt zijn de lage kosten voor dit fonds. Alles bij elkaar reden voor analist Siecker om de Morningstar Analyst Rating te verhogen van Bronze naar Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 53 Robeco European High Yield Bonds FH EUR grafiek vrijstaand

(klik op grafieken voor vergroting)

Beheerteam
Bij Morningstar staan hoofdbeheerder Roeland Moraal en co-beheerder Sander Bus in hoog aanzien. Beide zijn zeer ervaren en het duo werkt al samen sinds de oprichting van het fonds in november 2005. Hun samenwerking gaat nog verder terug, want die begon al in 2003 bij het Robeco High Yield Bonds fonds, dat een Gold-rating heeft.

Moraal werkt sinds 1997 in de beleggingsindustrie. Hij begon zijn carriere als analist bij Robeco voordat hij high-yield obligatiebeheerder werd in 2003. Bij Bus speelt zijn hele carriere tot dusver zich af in de obligatiewereld en hij heeft uitgebreide ervaring met het beheer van high yield obligaties. Hij werd in 2007 benoemd tot hoofd van Robeco's credit team. Samen nemen ze hun beslissingen op basis van consensus.

In 2016 werd een derde beheerder toegevoegd in de persoon van Christiaan Lever, maar hij is nog niet betrokken bij risico-beslissingen. Lever begin zijn carriere acht jaar geleden bij Robeco.

Robeco's goed toegeruste en ervaren (gemiddeld ruim 17 jaar) credit team doet de fundamentele research en houdt zich bezig met zowel investment-grade als high-yield obligaties. In de afgelopen drie jaar is het team gegroeid van 13 naar 22 analisten vanwege de toename van het vermogen onder beheer.

De stabiliteit en ervaring van de beheerders en het analistenteam is een sleutelelement en de belangrijkste pijler onder ons vertrouwen. In aanvulling daarop waarderen we het feit dat de beheerders persoonlijk belegd zijn in hun fonds, want dat helpt om hun belangen gelijk te stellen aan die van hun eindbeleggers. Daarom krijgt het fonds op de People Pillar een positief oordeel.

Fondshuis
Nadat het Japanse financiële conglomeraat Orix in 2013 al een belang van 90% in Robeco nam, is het sinds oktober 2016 volledig eigenaar. Daarop volgde een reorganisatie van Robeco Group, dat een financiële holding is geworden die meerdere vermogensbeheerders omvat die zelfstandig werken, waaronder Robeco Institutional Asset Management (RIAM), Boston Partners en RobecoSAM.

De reorganisatie betekende grote veranderingen in het topmanagement van zowel Robeco Group als RIAM. Ondanks deze veranderingen zijn de beleggingsteams grotendeels intact gebleven. Bovendien heeft RIAM zijn quant en obligatieteams versterkt. Wij zijn van mening dat de firma voldoende middelen ter beschikking heeft om zijn strategieën goed te beheren. Het bedrijf weet zijn mensen goed vast te houden, hoewel we voorzichtig blijven ten aanzien van het historisch gezien nogal grote verloop bij RobecoSAM.

Het beloningsbeleid is in lijn met de belangen van eindbeleggers en wij denken dat er een solide beleggingscultuur heerst bij RIAM. Het fondshuis houdt de capaciteit goed in de gaten en heeft een geschiedenis van sluiten van fondsen als dat nodig is. Het is prudent met het introduceren van nieuwe fondsen en beoogt vooral om voort te bouwen op bestaande expertise.

De kwaliteit van het fondsenassortiment is goed, waarbij 55% van het beheerd vermogen is belegd in fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating en 60% van het vermogen zit in fondsen die een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren hebben per juli 2017. Twee van die fondsen hebben een Morningstar European Fund Manager of the Year award gewonnen. De fondsen van RIAM zijn ook goedkoper dan gemiddeld. We geven RIAM een positief oordeel op de fondshuis-pijler.

Proces
De portefeuilleconstructie is gebaseerd op het optimaliseren van risico en rendementen op basis van fundamentele credit scores en de aanbevelingen door de analisten. De portefeuillebeheerders zijn verantwoordelijk voor de herbeoordeling van relatieve waarderingen.

Het universum is verdeeld in drieën. Een kwalitatieve selectie wordt toegepast op large-caps en niet-beursgenoteerde small-caps en die is voornamelijk gebaseerd op fundamentele analyse. Het derde segment, beursgenoteerde small-caps, kent een kwantitatieve selectiemodel. In dat geval worden bedrijven gerangschikt op basis van financiële factoren, momentum en waardering.

Het analistenteam kijkt naar strategische en financiële factoren, de bedrijfsstructuur en ook naar de ESG-factoren milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur. Het proces neigt naar defensieve keuzes: het team kan buiten de benchmark om beleggen in investment-grade obligaties, historisch tussen 2% en 7% van de portefeuille. Ook kan het de blootstelling aan financials limiteren. Die ligt historisch tussen 2% en 11% vergeleken met 10-20% voor standaard high-yield indices.

Aan de andere kant is het fonds structureel onderwogen in obligaties van CCC-status en lager. De credit beta bandbreedte, hoewel niet formeel beperkt, is historisch altijd relatief bescheiden geweest  tussen 0,85 en 1,20. Alles bij elkaar passen de geringe allocatie naar financials en de structurele afkeer van lage kwaliteit obligaties binnen de prudente aanpak van deze strategie. Het proces heeft zich bewezen en wordt gedisciplineerd toegepast, en daarom verdient ook dat een positief oordeel.

Prestaties
Over de periode vanaf de oprichting in november 2005 tot en met oktober 2018 heeft het fonds een gemiddeld jaarlijks rendement geboekt van 6,32% en daarmee versloeg het zijn categorie die 5,09% deed. In vergelijking met zijn benchmark, de Bloomberg Barclays Pan European HY Corporate ex Financials 2.5% Issuer Cap Index, heeft het fonds het gemiddeld 6 basispunten per jaar beter gedaan sinds de oprichting. De standaarddeviatie van het fonds is grotendeels in lijn met die van concurrenten; de maximum drawdown is lager.

Het team heeft hert goed gedaan met het beperken van verliezen in neergaande markten maar heeft evenzo minder waarde weten toe te voegen in opgaande markten, met enkele uitzonderingen zoals het herstel in 2009 en 2016. In 2009 boekte het fonds 64,63% rendement tegen 57,92% voor de categorie. In 2016 was dat 9,76% tegen 6,59%. Echter, in normale marktomstandigheden moeten beleggers niet rekenen op een dergelijke outperformance. In 2016 droegen de beperkte allocatie naar subordinated financials en een tail hedge omtrent het Brexit-referendum positief bij aan de relatieve rendementen.

Voor 2018 tot en met oktober heeft het fonds geprofiteerd van positieve effectenselectie door de meeste Italiaanse uitgevers te vermijden, zoals Astaldi en Olivetti. Een aantal probleemkwesties in bijvoorbeeld de retailsector droegen positief bij aan het rendement. Het besluit om de systematisch-risico blootstelling van het fonds te verminderen droeg 27 basispunten bij aan de prestaties voor dit jaar.

Kosten
De lopende-kostenfactor van 0,71% voor de rebatevrije aandelenklasse voor particuliere beleggers ligt lager dan de mediaan voor de categorie Europe High Yield Bond die 0,80% bedraagt. Binnen de categorie komt het fonds uit in het tweede kwintiel en daarom verdient het een positief oordeel op de Price Pillar.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco European High Yield Bonds FH EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties EUR High Yield, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 53 Robeco European High Yield Bonds FH EUR tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Add Value Fund

T. Rowe Price Emerging Markets Bond Fund

DWS Top Dividende

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten