Zoveel actieve aandelenfondsen verslaan hun benchmark

Toenemende volatiliteit biedt actieve fondsbeheerders de kans om zich te onderscheiden en hun benchmark te verslaan. En die kans hebben ze in de huidige onrustige markt. Morningstar onderzoekt of de actieve managers bij uitstek, de Ultimate Stock Pickers, hun benchmark weten te verslaan.

Robert van den Oever 14 januari, 2019 | 11:13
Facebook Twitter LinkedIn

Nu de volatiliteit op de aandelenbeurzen weer volop terug is, kunnen actieve fondsbeheerders zich onderscheiden van de indexvolgers. De waarderingen van veel aandelen en sectoren zijn door de correcties in oktober en december gezakt tot onder de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten calculeren.

Actieve beheerders en waardebeleggers kunnen dus hun slag slaan. De bij uitstek actieve managers die Morningstar nauwlettend volgt, zijn de Ultimate Stock Pickers, een groep van 26 fondsbeheerders die Morningstar hoog aanslaat. Onlangs hebben we al bekeken welke aandelen zij in de afgelopen maanden hebben gekocht en verkocht en wat hun belangrijkste portefeuilleposities zijn.

Prestaties versus index
Deze keer bekijken we hoe de actief beheerde Amerikaanse beleggingsfondsen het doen ten opzichte van de gangbare S&P benchmarks. Over het algemeen weten actieve fondsbeheerder hun index niet te verslaan, zo is al eerder gebleken uit onderzoek door Morningstar. Over de 10-jaarsperiode eindigend per juni 2018 bleef maar liefst 89% van de beheerders van actieve large-cap aandelenfondsen achter bij zijn relevante benchmark.

Onderstaande afbeelding laat zien hoe het actieve Amerikaanse large-cap andelenfondsen op éénjaarsbasis is vergaan in de voorbije periode ten opzichte van de voor hen relevante S&P index:

USP 2018 12 index Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Het magerst scoren de actieve large-cap core fondsen: van hen wist maar 28,6% het beter te doen dan de S&P 500 index. Andere beleggingsstijlen deden het beter. Van de actieve large-cap waarde fondsen doet 58% het beter dan de S&P 500 Value index en de groeistijl maakt het meeste verschil. Van de actieve large-cap groeifondsen verslaat 63,7% de S&P 500 Groei index.

De grafiek laat zien dat in de afgelopen twee jaar de waardestijl en de groeistijl het duidelijk veel beter deden dan de rest. In beide stijlen wist zo'n beetje de helft van de actieve fondsen de benchmark te verslaan.

Ultimate Stock Pickers index versus S&P 500
Hoe hebben de Ultimate Stock Pickers het in dit opzicht gedaan? Over de 10-jaarsperiode per 2 december 2018 op basis van total return weten maar 7 van de 22 Ultimate Stock Pickers de S&P 500 te verslaan. Over de kortere termijn gaat het al iets beter, want over de 12 maanden van december 2017 tot december 2018 streven 8 van de 22 beheerders de S&P 500 voorbij.

Morningstar heeft een Ultimate Stock Pickers index geconstrueerd en de prestaties daarvan kunnen we afzetten tegen de S&P 500. Gemeten per kalenderjaar doet de Ultimate Stock Pickers index het meestal niet beter dan de S&P 500, maar bekijken we de rendementen als historisch terugkijkend naar periodes variërend van year-to-date tot en met 10 jaar, dan steekt de Ultimate Stock Pickers index juist weer wel gunstig af. De rendementen zijn gementen per 14 december 2018:

USP 2018 12 index Exhibit 3

(klik op tabel voor vergroting)

Constructie van de index
De Ultimate Stock Pickers index is opgezet om de posities met de meeste overtuiging van de 26 Ultimate Stock Pickers te volgen. De index omvat alle posities uit de portefeuilles van de 26 Ultimate Stock Pickers die niet alleen gevolgd worden door de analisten van Morningstar, maar ook een lage of gemiddelde Uncertainty Rating hebben en gerangschikt worden naar Morningstar Conviction Score.

Die Morningstar Conviction Score is opgebouwd uit drie elementen: de overall convictie (ofwel overtuiging) als aantal en weging van de posities, de posities die gekocht worden (huidig relatief optimisme) en de posities die verkocht worden (huidig relatief pessimisme).

De index zelf bestaat uit drie segmenten van ieder 20 aandelen die per kwartaal volgens een vast schema opeenvolgend worden herschikt. Op die manier wordt elke maand eenderde deel van de index herzien en bevat dat deel de 20 aandelen met de hoogste overtuiging van dat moment. Die werkwijze betekent dat de index altijd tussen 20 en 60 aandelen kan bevatten. Per eind november 2018 bevatte de index 41 aandelen. Bekijk in onderstaande tabel de top-10 posities in de Ultimate Stock Pickers index:

USP 2018 12 index Exhibit 4

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Ultimate Stock Pickers kiezen kwaliteit nu volatiliteit regeert: de posities

Ultimate Stock Pickers zetten in op kwaliteitsaandelen

De beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten