Twee fondsen met potentieel die beleggers nog niet kennen

De analisten van Morningstar voeren uitgebreide kwalitatieve analyses uit om beleggingsfondsen te beoordelen. Dat leidt tot een universum van zo’n 1.000 fondsen die een kwalitatieve beoordeling krijgen, de Morningstar Analyst Rating. Maar het fondsenlandschap omvat veel méér: in Europa zijn er meer dan 40.000 unieke beleggingsfondsen. Daar zitten interessante kandidaten tussen en die identificeert Morningstar met de Morningstar Prospect List.

Jeffrey Schumacher, CFA 12 februari, 2019 | 11:39
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Prospect List omvat fondsen die zich onderscheiden en mogelijk potentie hebben om toegevoegd te worden aan de coverage lijst van Morningstar’s fondsanalisten. In dit artikel noemen we twee voorbeelden van zulke kandidaten.

De analysemethode van de fondsanalisten van Morningstar heeft tot doel om juist die fondsen te identificeren waarvan wij de overtuiging hebben dat ze de potentie hebben om over een volledige marktcyclus outperformance te genereren ten opzichte van hun categoriegemiddelde of hun benchmark, op basis van voor risico gecorrigeerde rendementen.

Vijf pijlers
We beoordelen beleggingsfondsen op basis van de kwaliteit die we zien binnen vijf pijlers: het beleggingsteam, het beleggingsproces, het fondshuis, performance en kosten. Ons eindoordeel over de kwaliteit en de potentie van een beleggingsfonds komt tot uiting in de Morningstar Analyst Rating, die kan variëren van positief (Gold, Silver, Bronze) tot Neutral of Negative.

De kwalitatieve analyses die we uitvoeren vergen veel tijd, wat ons dus beperkt in het aantal fondsen dat we als analisten kunnen volgen. In Europa zijn er meer dan 40.000 unieke beleggingsfondsen, waarvan we er ongeveer 1.000 kwalitatief onder de loep nemen. Tussen die resterende 39.000 fondsen kunnen interessante fondsen zitten die toegevoegde waarde voor beleggers kunnen bieden. Ook daar kijken de Morningstar-fondsanalisten naar om geschikte kandidaten te ontdekken.

Op de radar
De analisten volgen deze fondsen niet officieel, maar ze staan wel op onze radar, wat betekent dat we de fondsen nauwgezet monitoren om te kijken of ze inderdaad goed genoeg zijn om aan onze coverage lijst toe te voegen. Deze beleggingsfondsen vormen de Morningstar Prospects. De fondsen die op onze Prospect List staan hebben een of meerdere van de volgende kenmerken:

  • Het fonds volgt een unieke strategie of proces.
  • Een bestaande strategie die in transitie is door bijvoorbeeld het aanstellen van een nieuwe manager.
  • Een nieuw beleggingsfonds dat wordt beheerd door een fondsmanager die eerder op een vergelijkbare strategie sterke prestaties heeft neergezet.
  • Veelbelovende beleggingsfondsen die nog onder de radar opereren van het grote publiek.

 

We nemen de tijd om de fondsen die op de Prospect List staan beter te leren kennen door met de fondsbeheerder in gesprek te gaan en de fondsen met onze kwantitatieve tools te monitoren. Wanneer we overtuigd zijn van de kwaliteit en het potentieel van een fonds, dan kan het fonds worden voorgedragen voor volledige coverage.

Recent hebben we onze lijst met prospect fondsen van een update voorzien en dit zijn twee voorbeelden van beleggingsfondsen die we momenteel nog niet officieel volgen, maar die wel op onze radar staan en onderdeel zijn van de Prospect List.

Naam: Kempen Global Property Fund N.V.
Morningstar Rating: *****
Morningstar Categorie: Aandelen Sector Onroerend Goed – Wereldwijd Indirect
Prospect Categorie: Unieke strategie / Onder de radar

Hoofdbeheerder Mathijs Storm kwam in 2011 bij Kempen en nam het roer over van de Europese vastgoedstrategie. Na zijn aankomst veranderde hij de aanpak van dit fonds. Kempen Global Property Fund N.V. werd in 2014 geïntroduceerd en wordt beheerd door hetzelfde team en op basis van dezelfde aanpak.

De strategie is gebaseerd op een belangrijk datagedreven proces. Het proces is puur bottom-up, goed gestructureerd, gedisciplineerd en herhaalbaar. Het universum is verdeeld in 19 clusters; het gewicht van elke cluster kan niet veel afwijken van het benchmarkgewicht en binnen elke cluster belegt het team in één of twee meest aantrekkelijke aandelen. In het onderzoek van portefeuillekandidaten vertrouwt het team sterk in het gebruik van big data, wat het proces een onderscheidend vermogen geeft ten opzichte van zijn concurrenten.

Het datagedreven proces vereiste specifieke vaardigheden van de teamleden die niet altijd aanwezig waren. Hierdoor is het verloop in het team in de periode 2011 – 2015 hoger geweest. Momenteel telt het team zes leden, waardoor het een van de best toegeruste vastgoedteams is, vooral omdat het ook kan profiteren van de ondersteuning van de sell-side analisten en het directe vastgoedteam van Kempen.

Naam: Jupiter Eurozone Equities
Morningstar Rating: N/A
Morningstar Categorie: Aandelen Eurozone Large-Cap
Prospect Categorie: Nieuw Fonds Ervaren Beheerder

Hoewel dit product pas in augustus 2018 werd gelanceerd, is de fondsbeheerder, Cédric de Fonclare, een doorgewinterde investeerder die zijn hele carrière bij Jupiter doorbracht nadat hij in 1999 bij het bedrijf in dienst was gekomen. De Fonclare heeft een benijdenswaardig langetermijn track record opgebouwd binnen het domein van Europese aandelen. Hij is de hoofdmanager van de met een Silver rating bekroonde fondsen Jupiter European Opportunities en Jupiter European Special Situations (Europe ex-UK), die hij respectievelijk beheert sinds 2003 en 2005.

De Fonclare wisselt frequent ideeën uit met een solide team van Europese aandelenfondsbeheerders bij Jupiter. Dat gezegd hebbende is zijn beleggingsstijl uniek bij het bedrijf, dus er is een vorm van key-man risk aanwezig bij dit fonds, met andere woorden: er hangt (te) veel af van één sleutelpersoon.

Het Jupiter Eurozone Equity-fonds wordt beheerd in dezelfde opportunistische stijl als de andere portefeuilles van De Fonclare. Hij neigt eerder naar kwaliteitsgroeibedrijven met verbeterende winsten en vrije kasstromen, terwijl hij vrij strikt is over waarderingen. In de marge is hij bereid om te profiteren van turnaroundsituaties en kan hij in aandelen beleggen die naar zijn mening tijdelijk incorrect gewaardeerd zijn door de markt. De Fonclare houdt ook rekening met macro-economische ontwikkelingen en de veranderende sectordynamiek bij het bouwen van zijn portefeuilles, maar het volgen van de samenstelling van de benchmark staat bij hem niet voorop.

 

Lees eerdere columns van Jeffrey Schumacher:

- Radiosignalen

Contraire ideeën voor na 2018

Waarom beleggers zich niet moeten blindstaren op active share

Waarom de opkomst van passief goed is voor beleggers in actieve fondsen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten