We voeren onderhoud aan de website uit en daardoor kunt u eventueel kleine haperingen ervaren. We vragen uw geduld tijdens deze werkzaamheden.

Dit zijn de nieuwe ratingwijzigingen door Morningstar's fondsanalisten

De fondsanalisten van Morningstar hebben ook deze week weer een reeks beleggingsfondsen opnieuw beoordeeld. Bekijk hier alle upgrades en downgrades en de herbeoordelingen na een periode Under Review.

Robert van den Oever 13 maart, 2019 | 9:16
Facebook Twitter LinkedIn

Upgrade

JPM Emerging Europe Equity - van Neutral naar Bronze

Dit fonds was op Neutral gezet na de aankondiging dat het zou opgaan in JPM Emerging Markets als onderdeel van een optimalisatieprogramma omdat het beheerd vermogen van het fonds nogal gekrompen was. Echter, de aandeelhoudersvergadering van het fonds besliste anders en het samengaan is van de baan. Daarom zet Morningstar-analist Peter Brunt het fonds weer terug op de Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Het fonds gaat dus door als zelfstandige entitieit met de volle steun van het fondshuis. De strategie profiteert van een ervaren beheerder met een lange staat van dienst die uitgebreide middelen tot zijn beschikking heeft en al ruim 15 jaar consistent dezelfde aanpak toepast.

 

Downgrades

Loomis Sayles Multisector Income - Van Gold naar Silver

In het voordeel van dit fonds spreken volgens Morningstar-analist Mara Dobrescu diepgaande kennis en ervaring van het team, de contraire strategie en de solide lange-termijn rendementen die het heeft weten te behalen. Dobrescu heeft echter zorgen over het aandelengedeelte van de portefeuille. Dat beloopt doorgaans rond de 5% van de portefeuille en dit onderscheidt het fonds van de meeste categoriegenoten in de Morningstar Categorie USD flexibele obligaties, maar het brengt een afwijkend extra risico met zich mee. Daarom verlaagt de analist de Morningstar Analyst Rating van Gold naar Silver. Voor beleggers met voldoende geduld blijft het fonds echter een sterke keus.

Neuberger Berman High Yield Bond - van Silver naar Bronze

De hoofdbeheerder van dit fonds, Tom O'Reilly zal eind 2019 met pensioen gaan. Hij bestiert sinds 2006 deze strategie en staat sinds december 2015 aan het hoofd van high yield bij dit fondshuis. De vier co-beheerder die O'Reilly omringen zijn een sterk team, maar de tweede leiderschapswissel in vier jaar tijd is wel reden tot zorg, vindt Morningstar-analist Louise Babin.

Een andere zorg is het afkalvende rendement; dat neigt naar het gemiddelde, terwijl het fonds tijdens de financiële crisis juist boven de concurrentie uitstak. De recente ontwikkeling is teleurstellend in het licht van het defensieve karakter van het fonds.

T. Rowe Price Global Technology Equity - van Silver naar Neutral

Het vertrek van hoofdbeheerder Josh Spencer is een groot verlies voor dit fonds, want hij heeft deze strategie met succes beheerd sinds 2012. Zijn opvolger Alan Tu is een logische kandidaat, want hij werkte al nauw samen met Spencer op deze strategie in de rol van technologie-analist naddat hij in 2014 bij het fondshuis kwam.

Echter, Tu heeft zich nog niet eerder bewezen in een rol als beheerder. Hoewel hij kan steunen op hetzelfde analistenteam dat verantwoordelijk is voor de successen uit het verleden, is het nog te vroeg om een positieve overtuiging te hebben na deze managerwissel.

 

Nieuwe rating na Under Review

GAM Multistock Luxury Brands - Neutral

Dit fonds werd beheerd door het ervaren duo Scilla Huang Sun en Andrea Gerst, maar als gevolg van een reorganisatie van GAM's Europese aandelenactiviteiten zullen ze het fondshuis verlaten. In hun plaats neemt Swetha Ramachandran de verantwoordelijkheid voor het fonds per maart 2019 over. Zij wil het universum van belegbare aandelen uitbreiden van de bekende en gevestigde grote Westerse luxe-goederenbedrijven naar de bedrijven die werken en een beursnotering hebben in Azie en opkomende markten.

Zo'n uitbreiding past bij de ontwikkeling van de luxe-goederenindustrie, maar het brengt ook extra risico's met zich mee. Ramachandran moet nog maar bewijzen dat ze die op de juiste manier weet aan te pakken. Ook is het nog afwachten hoe goed ze gebruikmaakt van de middelen die het fondshuis biedt en hoe ze de portefeuille opbouwt, voordat we meer overtuiging krijgen, aldus analist Natalia Wolfstetter.

De analist waardeert de uitgebreide ervaring van de nieuwe beheerder op het gebied van analyse van consumentenaandelen, maar dit wordt haar eerste rol als portefeuillebeheerder en haar werklast zal toenemen nu ze haar kennis van het bredere luxe-universum gaat uitbreiden.

Schroder Japan Growth - Neutral

De beheerder met een lange staat van dienst op deze strategie, Andrew Rose, zal in juni 2019 met pensioen gaan. Zijn opvolger is Masaki Taketsume, die veel analytische kennis van Japanse aandelen heeft, maar nog geen ervaring heeft als portefeuiillebeheerder. Analist Peter Brunt is positief over de gestructureerde aanpak van het fonds, maar het gebrek aan inzicht in Taketsume's deskundigheid op het implementeren van deze flexibele strategie resulteert in het verlagen van de Morningstar Analyst rating naar Neutral.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 12 januari t/m 25 februari

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings