Waarom voorspellingen geen goede basis voor beleggingsbeslissingen zijn

Voorspellingen voor de economie of de aandelenbeurzen zijn doorgaans van weinig waarde, vindt Morningstar's Dan Kemp. Hij kijkt liever naar andere maatstaven om de werkelijke waarde van assets te doorgronden.

Robert van den Oever 26 april, 2019 | 9:01
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Beleggers worden continu overspoeld door voorspellingen over de beurzen en de economie, afkomstig van fondshuizen, deskundigen en gerenommeerde instituten zoals het Internationaal Monetair Fonds, maar ook van familie en vrienden. Zulke voorspellingen vormen mede onze opinie en kunnen zelfs onze beslissingen mee beïnvloeden.

Dan Kemp, chief investment officer van Morningstar Investment Management, mijdt zulke voorspellingen liever. Een waarschijnlijkheidspercentage bij een voorspelling geeft aan dat deze (dus) het resterende percentage ernaast zit.

Bovendien is het volgens Kemp belangrijk dat beleggers zich beseffen dat de aandelenmarkten niet hetzelfde zijn als de economie als geheel. Veel aandelenbeurzen worden bevolkt door bedrijven die multinationaal opereren en dus een substantieel deel van hun omzet en winst halen uit andere landen dan het land van hun beursnotering.

Kemp gebruikt als houvast voor de toekomst liever het verwachte rendement dat is verdisconteerd in de prijs van een asset. Dat helpt om te begrijpen of de actuele marktprijs van een asset een aantrekkelijke kans is of een gevaarlijke val om in te tuinen.

 

Lees en bekijk meer van Dan Kemp:

Is een inverse rentecurve echt altijd voorbode voor een recessie?

- Lessen uit de financiële crisis

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten