Marktbarometer mei: correctie raakt waarde-stijl harder dan groei

De correctie op de aandelenbeurzen in mei heeft waarde-aandelen harder geraakt dan groei-aandelen. Met name bij de large-cap segmenten was het verschil relatief groot. Daardoor is het verschil in waardering verder opgelopen: de waarde-stijl kent een veel hogere korting ten opzichte van de Fair Value dan de groei-stijl. Dit is de Morningstar Marktbarometer over mei.

Fernando Luque 07 juni, 2019 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

De Europese aandelenmarkten hebben in mei een correctie te verwerken gekregen. Doorgaans worden dan groei-aandelen harder geraakt dan waarde-aandelen. De ervaring leert dat waarde-aandelen meestal wat beter blijven liggen in tijden van neergang. Maar dat bleek deze keer niet het geval: De waarde-stijl verloor 6,7% en de groei-stijl slechts 2,5%.

Valuevs Growth May2019

(klik op grafiek voor vergroting)

Dat verschil tussen waarde en groei was het duidelijkst zichtbaar bij de grote bedrijven. In de Morningstar Style Box verloor het segment Large-Cap Waarde 7,1%, terwijl Large-Cap Groei beduidend minder sterk daalde met eeen minnetje van 2,2%.

European Market Barometer Style Returns May2019

(klik op grafiek voor vergroting)

De magere prestaties van het segment Large-Cap Waarde zijn vooral te wijten aan fikse koersverliezen in de financiële sector. Banco Santander, ING Groep en Lloyds Banking Group noteerden allemaal koersdalingen van meer dan 10% over afgelopen maand, respectievelijk -12,4%, -14,6% en -11,0%. Ook automobielbedrijven zoals Daimler en BMW beleefden een slechte maand: zij daalden respectievelijk 14,8% en 13,7% in koers. 

Op sectorniveau was het echter niet de financiële sector die het meest verloor in mei. Die daalde 6,3%, maar er waren andere sectoren die een nog groter verlies noteerden. Industrie daalde 6,9% en grondstoffen daalde 6,7%.

European Market Barometer Sectors Returns May2019

(klik op grafiek voor vergroting)

Doordat de waarde-stijl zo veel slechter presteerde dan de groei-stijl, is het verschil in waardering tussen de beide beleggingsstijlen opgelopen. De waarde-stijl kent nu een korting van zo'n 20% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent, terwijl de groei-stijl een korting van slechts 2% kent.

European Market Barometer Style Valuation May2019

(klik op grafiek voor vergroting)

Op sectorniveau blijft de communicatiedienstensector de aantrekkelijkst gewaardeerde, terwijl deze in mei maar een geringe daling van 1,5% meemaakte. De korting ten opzichte van de Fair Value is nu zo'n 20%.

European Market Barometer Sectors Valuation May2019

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Morningstar Marktbarometer april: waarde-stijl heeft de overhand

Morningstar Marktbarometer maart: groei-stijl verslaat waarde-stijl ruimschoots

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten