Top-5 nieuwe duurzame beleggingsfondsen: Morgan Stanley de grootste

Duurzaam wordt een steeds belangrijker aspect bij het beheren van een beleggingsportefeuille. Daar waar beleggers voorheen enkel oog hadden voor het financiële rendement van een belegging, komen de milieu, sociale en governance prestaties van een beleggingsfonds steeds prominenter op het netvlies van beleggers te staan. Duurzaam beleggen evolueert zo langzaam van niche naar mainstream.

Jeffrey Schumacher, CFA 01 juli, 2019 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

Daarnaast is het zo dat bij veel fondshuizen, hoewel hun mandaat conventioneel van aard is (dat wil zeggen: niet expliciet duurzaam), ESG een rol is gaan spelen beleggingsproces.

De toenemende focus op duurzaam beleggen is ook goed zichtbaar in hoe er met ESG risico’s en kansen wordt omgegaan binnen de beleggingsprocessen van conventionele, niet expliciet duurzame, beleggingsfondsen. Waar voorheen bij de presentatie van een beleggingsstrategie vooral werd stilgestaan bij de screeningmethoden, het fundamentele selectieproces en de portefeuilleconstructie, wijden fondshuizen tegenwoordig uit over hoe ze ESG integreren in hun beleggingsproces, hoe ze ESG risico’s beheersen en hoe ze via engagement proberen om de bedrijven waarin ze beleggen te bewegen om de juiste keuzes te maken op diverse ESG thema’s. Daarbij moet overigens worden gemeld dat de mate waarin dat gebeurt zeer divers is, van zeer licht groen tot donkerder groen.

Fondshuizen profileren zich nu ook graag als een specialist op het gebied van duurzaam beleggen met een jarenlange ervaring op het gebied van ESG-integratie. Dat hebben sommigen echter al die jaren ook goed verborgen weten te houden.

Inmiddels heeft het aantal duurzame beleggingsproducten een enorme groei doorgemaakt. Een groei die de afgelopen jaren is versneld. Daarbij gaat het om nieuwe producten die worden geïntroduceerd, maar ook om bestaande producten waarbij het oude, conventionele mandaat wordt gewijzigd in een duurzaam mandaat.

Ook in 2019 zijn er weer diverse duurzame producten op de markt gekomen die het aanbod voor de Nederlandse belegger verder verrijken. De teller staat op 23 fondsen, waarvan er zeven indexfondsen zijn. De meeste nieuwe duurzame fondsen vinden we nog steeds onder de aandelenfondsen, maar ook fixed income en een enkel allocatiefonds ontbreken niet.

De Top-5
De top-5 is deze week gerangschikt op basis van het totale beheerde vermogen per eind mei 2019 van in Nederland verkrijgbare beleggingsfondsen die duurzaamheid in hun beleggingsproces meenemen en een Morningstar Sustainability Rating hebben van minimaal vier globes.

Morgan Stanley Global Brands op één
De lijst wordt aangevoerd door Morgan Stanley Global Brands. Dit fonds focust zich op kwaliteitsbedrijven met een sterke marktpositie en een leidend merk in hun branche. Hun dominante marktpositie stelt deze bedrijven vaak in staat om deze te vertalen naar een superieur rendement op het eigen vermogen en sterke kasstromen. Een vaste, betrouwbare kasstroom, prijszettingskracht, lage kapitaalsintensiteit en organische groei zijn andere karakteristieken waar het beheerteam onder leiding van William Lock naar zoekt. Deze kwaliteitsbedrijven scoren vaak ook goed op duurzaamheid, wat ook blijkt uit de vijf globes die dit fonds per eind mei 2019 in bezit heeft.

Stewart Investors Asia Pacific Leaders Fund op twee
Met een beheerd vermogen van 8 miljard euro, staat Stewart Investors Asia Pacific Leaders Fund op de tweede plaats. Dit fonds, dat een Morningstar Analyst Rating heeft van Silver, is een voorbeeld van een fonds waarbij het beleggingsproces eigenlijk van nature doorgegroeid is naar een duurzaam mandaat.

Het proces richt zich op bedrijven van hoge kwaliteit, waarbij governance (oftewel de G uit ESG), een belangrijk aandachtspunt is geweest bij de selectie van aandelen. Het fonds richt zich nog altijd op kwaliteitsbedrijven, maar daaraan is de vereiste toegevoegd dat deze ondernemingen een bijdrage moeten leveren aan de duurzaamheidsontwikkeling van de landen waarin zij actief zijn.

Beheerder David Gait, die wordt indersteund door 27 beheerders en analisten, is namelijk van mening dat dergelijke bedrijven goed zijn gepositioneerd voor het leveren van toekomstige groei van winst en kasstromen. Het fonds heeft een sterke voorkeur voor bedrijven uit India, die 38 procent van de portefeuille beslaan. Qua sectorblootstelling vallen de posities in defensieve consumentengoederen en IT-ondernemingen op. Het levert het fonds een Morningstar Sustainability Rating op van 5 globes per eind mei 2019.

 

Top-5 nieuwe duurzame beleggingsfondsen

Top 5 nieuwe duurzame fondsen tabel NL

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten