Fund flows juni: obligatiefondsen naar recordinstroom

Fondsbeleggers dromden in juni op ongekende wijze samen rond obligatiefondsen. De instroom in Europese obligatiefondsen steeg naar recordhoogte. Dat indiceert dat de wereldeconomie tekenen van vertraging vertoont. Dit is het overzicht van de fondsstromen over de maand juni.

Valerio Baselli 30 juli, 2019 | 8:15
Facebook Twitter LinkedIn

De signalen dat de wereldeconomie aan de zwakke kant is, hebben fondsbeleggers in de richting van obligatiefondsen gedreven. Die bereikten over de maand juni een recordinstroom.

Een belangrijke negatieve macro-indicator was de inversie van de yield curve in de Verenigde Staten. Dit ging gepaard met hints vanuit de Amerikaanse en Europese centrale banken dat er nieuwe stimuleringsmaatregelen op stapel staan.

De vlucht naar veilige havens bracht de fondsbeleggers bij staatsobligaties. Tegelijk leidt de omgeving van lage rente naar een search for yield, en daardoor weten ook risicovollere categorieën veel vermogen aan te trekken.

Al met al boekten obligatiefondsen per saldo een instroom van 39,9 miljard euro en daarmee is juni voor deze hoofdcategorie de beste maand sinds Morningstar flowdata verzamelt, en dat begon in 2007.

Het pessimisme over de economische ontwikkeling wordt ook weerspiegeld in de flows bij aandelenfondsen: die zagen netto 1,4 miljard euro wegstromen. Dat valt eigenlijk nog mee, want het is het laagste uitstroomniveau sinds maart.

Allocatiefondsen wisten 1,5 miljard euro aan nieuw vermogen aan te trekken. Alternatieve fondsen daarentegen leden opnieuw pijn en verloren 8,7 miljard euro.

In totaal boekten Europese beleggingsfondsen in juni een netto-instroom van 34,8 miljard euro. Dat is ruim de helft van de instroom over de eerste helft van het jaar die 67,1 miljard euo bedraagt.

Fund Flows 2019 06 Exh 1 Broad Cat

(klik op tabel voor vergroting)

 

Actief versus passief
Dankzij een sterke maand juni kunnen actieve fondsen de eerste helft van 2019 afsluiten met positieve flow. De actieve fondsen wisten netto 27,6 miljard euro aan te trekken, terwijl indexfondsen, waaronder open-end fondsen en exchange-traded funds, 7 miljard euro ophaalden.

De opmars van passief die de afgelopen maanden en jaren te zien was, gaat echter door. Per eind juni 2019 was het marktaandeel van passief gestegen naar 18,1% ten opzichte van 16,4% een jaar eerder.

In juni wisten actieve aandelenfondsen weer terrein terug te winnen voor het eerst in zeven maanden met een instroom van 730 miljoen euro. Dat was te danken aan wereldwijde large-cap gemengd fondsen.

Aan passieve zijde deed zich een opmerkelijk feit voor: passieve aandelenfondsen boekten 2,1 miljard euro uitstroom, en dat is de hoogste uitstroom in een maand sinds november 2013. Het waren categorieën die in voorbije maanden juist veel instroom hadden gegenereerd die nu verloren: wereldwijd large-cap, wereldwijde opkomende markten en Britse aandelen.

Bij obligatiefondsen was er grote vraag aan zowel actieve als passieve zijde, al deed actief het stukken beter: 32,7 miljard euro instroom tegen 7,2 miljard euro voor passieve obligatiefondsen.

Actieve fondsen die gevraagd waren, betroffen euro corporate bonds, maar ook opkomende markten, high yield en staatsobligaties lagen goed in de markt.

Passieve obligatiefondsen boekten een hogere autonome groei dan actieve: 1,8% om 1,4%. Voor het jaar tot dusver is het verschil groter: 12,7% versus 4,6%, dus passief wint duidelijk marktaandeel.

Fund Flows 2019 06 Exh 2 Broad Cat Active Passive

(klik op tabel voor vergroting)

 

Instroom op fondscategorie-niveau
De categorie EUR Corproate Bond voert de lijst aan van categorieën met de meeste instroom. Met 9 miljard euro was dit de beste maand ooit voor deze categorie.

De tweede stek is voor wereldwijde flexibele obligaties met 5 miljard euro aan instroom. Bijna driekwart hiervan ging naar het Pimco GIS Income fonds. Een ander Pimco-fonds, Pimco GIS Diversified Income, deed het ook goed maar stond wel op afstand met 468 miljoen euro.

Opvallend is ook US large-cap blend equity dat 3,8 miljard ophaalde. Dat betekent de tweede positieve maand op rij na vijf maanden van uitstroom. Het meeste ging naar passieve producten.

Fund Flows 2019 06 Exh 3 Fund Level Categories Leaders

(klik op tabel voor vergroting)

 

Uitstroom op fondscategorie-niveau
De categorie Alt Global Macro was de grootste verliezer en dat is toe te schrijven aan de H2O fondsen waar een ware verkoopgolf op gang kwam. Na jaren van uitstekende prestaties is het tij gekeerd en beleggers wenden zich massaal af door hun geld eruit te trekken, hetgeen voor acute liquiditeitsproblemen leidde. In juni verloor het H2O Adagio fonds 3,2 miljard euro en H2O Allegro moest 1 miljard euro prijsgeven.

Korte-termijn gediversifieerde euro-obligaties kenden een netto-uitstroom van 4,2 miljard, de slechtste maand ooit voor deze categorie.

Fund Flows 2019 06 Exh 4 Fund Level Categories Laggards

(klik op tabel voor vergroting)

 

Instroom per fondshuis
Pimco voert de lijst aan met instroom aan de actieve kant van de markt, en behaalde het beste resultaat in 10 jaar tijd dankzij sterke instroom in het vlaggenschipfonds Pimco GIS Income. 

Amundi deed het ook goed met zijn euro ultra-kortetermijn obligatieproducten, in het bijzonder Amundi 6 M, dat 800 miljoen euro ophaalde.

Aan passieve zijde is iShares de koploper. Deze ETF-tak van BlackRock kende de op een na beste maand over een periode van 17 maanden, vooral dankzij de euro corporate bond producten. De iShares Core € Corporate Bond ETF haalde 1,9 miljard euro op.

State Street kende fikse instroom bij de SPDR MSCI Europe Health Care ETF (240 miljoen euro). 

Vanguard boekte 741 miljoen euro instroom en dat was minder dan de 2,1 miljard euro instroom die een maand eerder nog te noteren was. De wereldwijde obligatiefondsen van Vanguard waren gewild, met Vanguard Global Aggregate Bond ETF aan kop.

Fund Flows 2019 06 Exh 5 Providers Largest Inflows Active Passive

(klik op tabel voor vergroting)

 

Uitstroom per fondshuis
Natixis leed de meeste pijn door de problemen bij dochterbedrijf H2O Asset Management dat 6,6 miljard euro uitstroom noteerde. Schroders kende al voor de zeventiende maand op rij uitstroom. 

Fund Flows 2019 06 Exh 6 Providers Largest Outflows Active Passive

Aan passieve zijde moest UBS terrein prijsgeven met de UBS ETF MSCI ACWI SF die 3,7 miljard euro kwijtraakte. Deze tracker gaat doorgaans op en neer met allocatiebeslissingen en zegt dus meer over de stromen binnen het aanbod van UBS zelf dan dat het een algemeen marktbeeld weerspiegelt. 

Fund Flows 2019 06 Exh 7 Providers Largest Outflows Active Passive

(klik op tabel voor vergroting)

 

De grootste fondsen
Pimco GIS Income is de onbetwiste winnaar van juni. In juni kwam er 3,8 miljard euro aan nieuwe instroom in het fonds. Dat is het hoogste niveau sinds november 2017. Dit jaar tot dusver heeft dit silver-rated fonds 13,5 miljard euro opgehaald. Daarmee is de uitstroom van 10 miljard euro van 2018 ruimschoots gecompenseerd.

Het Bronze-rated JPM Global Income is een moderate-allocatiefonds, maar de hoge instroom van de afgelopen tijd is vooral te danken aan de yield van 4%, een belangrijk criterium voor beleggers die naarstig op zoek zijn naar rendement.

Fund Flows 2019 06 Exh 8 Largest Funds Active

Passieve US large-cap blend fondsen hebben dit jaar hoge instroomniveaus laten zien, maar dat gold niet voor de twee grootste indexfondsen in Europa dit jaar. iShares Core S&P 500 ETF en Vanguard S&P 500 ETF kenden beide uitstroom in juni.

De twee grootste indexfondsen die de MSCI World Index volgen, iShares Core MSCI World ETF en de open-end iShares Developed World Index, kenden instroom en juni, net als Vanguard’s Global Bond Index die dit jaar een van de sterkste instroomniveaus laat zien.

Fund Flows 2019 06 Exh 9 Largest Funds Passive

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- Fund flows mei: volatiliteit neemt toe

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten