De beste nieuwe ideeën van Morningstar’s fondsanalisten

De fondsanalisten van Morningstar zoeken altijd naar nieuwe beleggingsfondsen die een verrijking kunnen vormen voor hun coverage list. Een deel van die nieuwe fondsen krijgt zoveel vertrouwen dat ze deel gaan uitmaken van de officiële Morningstar coverage. Slechts een klein deel daar weer van is zo goed dat ze meteen een hoge Morningstar Analyst Rating van Silver of Gold ontvangen. Deze drie beleggingsfondsen kregen de hoogste Morningstar Analyst Ratings bij hun eerste beoordeling.

Jeffrey Schumacher, CFA 27 augustus, 2019 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

De fondsanalisten van Morningstar beoordelen meer dan 1.000 actief beheerde beleggingsfondsen die in Europa verkrijgbaar zijn. Door de kwaliteit van de fondsen te analyseren op People, Process, Parent, Performance en Price, komen de analisten tot hun waardeoordeel met betrekking tot het toekomstperspectief van een beleggingsfonds.

Een positieve verwachting, dat wil zeggen risico-gecorrigeerde outperformance ten opzichte van het categoriegemiddelde of de benchmark, resulteert in een Gold, Silver of Bronze Morningstar Analyst Rating. Is die overtuiging er niet, dan wordt een Neutral of Negative rating toegekend.

Universum in beweging
Het aantal fondsen dat we op deze kwalitatieve manier kunnen volgen, is vanwege de arbeidsintensiviteit beperkt, maar het universum staat zeker niet vast. Fondsen kunnen bijvoorbeeld van de lijst gehaald worden omdat we geen convictie meer hebben in de strategie en er genoeg andere en volgens ons betere opties binnen de categorie te vinden zijn, of omdat de vraag van onze klanten naar een product of productsoort verandert.

Daarnaast zijn de analisten van Morningstar continu op zoek naar betere of vernieuwende strategieën die bestaande coverage kunnen vervangen of de coveragelijst kunnen verrijken. Zo hebben de analisten in Europa tot dusverre in 2019 ongeveer 200 discovery meetings gehad waarin ze spreken met managers die nog niet officieel gevolgd worden, maar die mogelijk voor ons interessant kunnen zijn om in de toekomst toe te voegen aan onze lijst.

Van al die introductiegesprekken zijn er uiteindelijk maar een beperkt aantal die daadwerkelijk de stap naar volledige en officiële coverage maken. Hoewel veel van de fondsen die we uiteindelijk gaan volgen een positieve Morningstar Analyst Rating krijgen, zijn er slechts weinig die bij de eerste beoordeling een Silver of Gold rating toebedeeld krijgen. Toch zijn er een aantal beleggingsfondsen geweest die dit is gelukt. Dit zijn drie van onze beste nieuwe ideeën.

Capital Group Global Allocation

Morningstar Gold medal 149x98Het is uitzonderlijk dat een beleggingsfonds bij de eerste beoordeling de hoogst haalbare Morningstar Analyst Rating van Gold toebedeeld krijgt. Capital Group Global Allocation slaagt daarin. Dit mixfonds profiteert van een zeer ervaren beleggingsteam, een bewezen aanpak en een fondshuis dat de belangen van beleggers uitstekend beheert. Gecombineerd met benedengemiddelde kosten is dit fonds een voorbeeld voor velen.

Het beheerteam is van wereldklasse en bestaat uit zes managers die onafhankelijk een deel van het portefeuillevermogen beleggen. De managers zijn doorgewinterd en hebben gemiddeld bijna drie decennia aan ervaring, waarvan ruim twee decennia bij Capital Group. Het uitgebreide analistenteam zorgt ervoor dat diepgravende research effectief uitgevoerd kan worden.

De portefeuille is een combinatie van vier deelportefeuilles waarin met hoge overtuiging aandelen en obligaties worden geselecteerd, terwijl de pure obligatieportefeuilles conservatief van aard zijn. De beheerstijlen van de portefeuilles verschillen van elkaar, maar gecombineerd leiden ze tot een harmonie die zich ruimschoots heeft bewezen.

Alger Small Cap Focus

Morningstar Silver medal logo 149x98Het Alger Small Cap Focus fonds profiteert van een kundige beheerder en een bewezen en onderscheidend proces, wat de basis vormt voor de Silver Morningstar Analyst Rating.

Amy Zhang is de absolute leidster van dit Amerikaanse small-cap fonds. Ze heeft ruime ervaring opgedaan in het Amerikaanse small-cap universum in haar 12 jaar bij Brown Capital Management, waar ze een invloedrijke beheerder was bij het met een Gold rating gewaardeerde Brown Capital Small Company fonds. Haar ervaring en kennis zijn een duidelijk voordeel, maar ondanks dat ze nu bij Fred Alger Management beschikt over de ondersteuning van vier analisten, is er sprake van een groot risico indien Zhang wegvalt.

De omzet focus die Zhang hanteert, onderscheidt haar van concurrenten. Zhang zoekt bedrijven die sterke groeikansen bieden en van hoge kwaliteit zijn en is ook bereid om daarvoor te betalen. De strategie heeft haar geen windeieren gelegd, getuige het sterke trackrecord.

Baillie Gifford Worldwide Global Discovery

Morningstar Silver medal logo 149x98Een ander small-cap fonds dat hoge ogen gooit, maar dan met een wereldwijde oriëntatie, is Baillie Gifford Worldwide Global Discovery. Het fonds heeft een Silver Morningstar Analyst Rating, wat is toe te schrijven aan het sterke team en de grote vrijheid waarmee dit fonds op zoek kan gaan naar de groeikansen onder de kleinere bedrijven in het universum.

Het zevenkoppige team bestaat sinds 2009 en leunt op de uitgebreide kennis die binnen Baillie Gifford aanwezig is. Het fonds zet in op bedrijven die innovatief en potentieel disruptief kunnen zijn in hun industrie. Technologie- en biotechbedrijven vormen dan ook een substantieel deel van de portefeuille.

Een derde van de beleggingen is in bedrijven die op dit moment nog geen winst maken. Het zorgt voor een zeer onderscheidende, maar ook risicovolle aanpak. Een sterk bottom-up onderzoeksproces moet de bedrijfsspecifieke risico’s in toom houden.

 

Lees ook eerdere columns van Jeffrey Schumacher:

- Fondsen met hoge kosten

Twee potentieel bovengemiddelde fondsen die beleggers nog niet kennen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten