Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen omvat tegenwoordig naast large-caps ook mid-cap aandelen. De lijst toont de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. Bekijk de Global Large-Mid Cap Pick List nieuwe stijl voor september.

Robert van den Oever 06 september, 2019 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

De opzet van de Large Cap Global Core Pick List is per afgelopen juli gewijzigd door de aandelenanalisten van Morningstar. De belangrijkste verandering is dat mid-cap aandelen nu ook deel uitmaken van de selectie, naast de vertrouwde large-caps. Een belangrijke andere wijziging is dat kandidaten voortaan voortkomen uit Morningstar's eigen indexen en niet meer uit die van derde partijen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index.

De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index daalde in augustus zo'n 2% en sloot de maand af op een stand van 3.518. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde koers/Fair Value verhouding voor aandelen in de index uitkomt op 99% per eind augustus, en dat is 2% lager dan een maand eerder.

Op relatieve basis zijn nutsbedrijven nog steeds de duurste sector en die noteert gemiddeld op 113%, dus boven de gemiddelde Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die op 87% van de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die gemiddeld op 65% van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen is de goedkoopste sector op 55% van de Fair Value.

 

De afvallers
Voor september zijn er twee medicijnfabrikanten afgevallen, Bristol-Myers Squibb en Bayer. Zij zijn vervangen door Pfizer en Canopy Growth, aangezien die tegen een aantrekkelijkere waardering noteren dan de bedrijven die ze vervangen. 

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

BT Group
De telecom assets van BT in het Verenigd Koninkrijk zijn ongeëvenaard. Het vaste netwerk omspant het hele land en is opgewaardeerd om een solide serviceniveau te kunnen bieden. Ook het draadloze netwerk is zeer uitgebreid, zodat BT de enige aanbieder is die echt gebundelde ('converged') diensten kan leveren. BT bestrijkt meer dan 25 miljoen adressen en dat verkleint het relatieve snelheidsverschil met concurrent Virgin Media.

L Brands
L Brands is actief in een minder drukbezet retaillandschap van mode en schoonheidsmiddelen met toonaangevende merken die sterk genoeg zijn om prijszettende macht te kunnen uitoefenen. De internationale franchise biedt mogelijkheden om een hogere marge en omzet te realiseren em de wereldwijde merkkracht uit te breiden. Kansen op lange termijn liggen in de verkorting van leveringstijd, aanpakken van ondermaats presterende winkels, huurverlagingen en investeringen in China.

Philip Morris International
Met een wereldmarktaandeel van 28% is Philip Morris de grootste beursgenoteerde tabaksfabrikant gemeten naar volume. Dat schaalvoordeel en de sterke merken zoals Marlboro brengen grote pricing power met zich mee. De sterke merkenportefeuille maakt het bedrijf leidend in bijna alle landen waar het actief is. Klantentrouw aan de merken is in de tabaksindustrie groter dan in welke andere bedrijfstak dan ook, en daar kan Philip Morris van profiteren.

Aegon
De waardering van Aegon op de beurs ligt duidelijk lager dan de waardering die Morningstar-analist Henry Heathfield voor het aandeel heeft vastgesteld. De onderliggende ontwikkelingen bij de verzekeraars ondersteunen winstgroei en daarmee een hogere waardering. Het afstoten van risicovolle assets heeft de solvabiliteit verbeterd en Aegon is nu veel beter gekapitaliseerd. De beleggingsportefeuille van Aegon is tegenwoordig veel defensiever gestructureerd dan voorheen en dat biedt meer zekerheid omtrent afschrijvingen en afwaarderingen.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor september:

LCGCPL 2019 09 nwe stijl tabel 1

LCGCPL 2019 09 nwe stijl tabel 2

LCGCPL 2019 09 nwe stijl tabel 4

LCGCPL 2019 09 nwe stijl tabel 3

(klik op afbeeldingen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Smaken verschillen: marges Sodexo en Compass steeds dichter bij elkaar

- Disruptor Adyen schudt betalingsindustrie grondig op

- Video: Dit maakt nieuwkomer Adyen anders dan zijn concurrenten

- Wide Moat aandelen doen het op lange termijn beter 

- Royal Dutch Shell is nog altijd het aantrekkelijkste olie-aandeel

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings