Top-5 aandelen wereldwijd: Thematics Safety Fund aan kop

Het derde kwartaal was een lastig kwartaal voor beleggers. Hoewel de MSCI World index nog eens vijf procent steeg over de afgelopen drie maanden en daarmee het jaarrendement naar 23,3% tilde, is het wel een kwartaal met ups en downs geweest. Wederom waren het de centrale banken wereldwijd die het beeld bepaalden op de markten. De haperende wereldwijde economische groei, politieke spanningen en de voortmodderende handelsgeschillen brachten de Amerikaanse en Europese centrale banken ertoe het vertrouwde medicijn van renteverlagingen weer van de plank te halen.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 oktober, 2019 | 8:33
Facebook Twitter LinkedIn

De Fed verlaagde in juli en september de beleidsrente met een kwart procentpunt en de ECB volgde dat voorbeeld en hervatte tevens het obligatieopkoopprogramma. De verdeeldheid over deze maatregelen benadrukt de moeilijkheid om in deze economische situatie te navigeren. Daar waar het uitstippelen van monetair beleid al een uitdaging is, blijft de wereldwijde politieke arena een van de meest onvoorspelbare.

Wederom hebben beleggers geleefd tussen hoop en vrees aangaande het handelsconflict tussen Amerika en China, zijn er meer downs dan ups geweest in de Brexit saga en broeien er diverse conflicten omtrent Iran, Hong Kong en Japan en Zuid-Korea. Ondertussen blijft de inverse stand van de Amerikaanse yield-curve, een alarmbel voor een naderende recessie, als een donkere wolk boven de markt hangen.

Midzomerdip
De economische en politieke zorgen veroorzaakten een midzomerdip waarbij de MSCI World index eind juli en begin augustus ruim vijf procent terugzakte, om tegen het eind van de maand weer op te veren naar nieuwe recordhoogten. Amerikaanse aandelen kenden in euro’s gemeten een prima kwartaal en wonnen zes procent, mede dankzij een aantrekkende dollar. Europese aandelen wonnen ook, maar bleven wel achter bij Amerikaanse aandelen, terwijl Japanse aandelen wel sterker presteerden nadat ze in het eerste halfjaar wat achter bleven.

Emerging markets blijven het lastig hebben, wat voortvloeit uit het slepende handelsgeschil tussen Amerika en China, wat niet alleen een wissel trekt op de Chinese economische groei, maar ook op alle landen in de regio die daarvan afhankelijk zijn. Dat worden er steeds meer omdat de intraregionale handel in de afgelopen jaren verder is toegenomen. Tel daarbij op de politieke en economische crisis in Argentinië en beleggers hebben voldoende redenen gehad om deze landen de rug toe te keren.

Sectoren
Op sectorniveau zagen we de vastgoedsector en de nutsbedrijven goed presteren in het derde kwartaal, terwijl de energiesector als gevolg van de correctie in de olieprijs als enige sector een negatief rendement moest presenteren. Waarde-aandelen hebben zich gedurende de zomermaanden enigszins herpakt door in ieder geval niet achter te blijven bij groeiaandelen, waarbij dividendaandelen het per saldo iets beter deden dan de markt. Het laatste kwartaal waarin dividendaandelen beter presteerden dan de bredere markt wanneer deze een positief rendement realiseerde was in het tweede kwartaal van 2016.

Thematics Safety Fund
De top-5 beste beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, gebaseerd op het rendement over 2019 tot en met eind september, wordt aangevoerd door het Thematics Safety Fund. Dit fonds bestaat pas sinds eind vorig jaar en is onderdeel van een boutique die valt onder Natixis Investment Managers.

Het fonds wordt beheerd met een thematische insteek en kenmerkt zich door een lange termijn aanpak gecombineerd met een hoge convictie. De portefeuille beslaat ongeveer 50 posities, waarbij Amerikaanse bedrijven de voorkeur genieten. De gemiddelde marktkapitalisatie ligt duidelijk lager dan de markt, terwijl de portefeuille eveneens een sterke voorkeur voor groei georiënteerde bedrijven heeft.

CPR Invest Global Disruptive Opportunities
Op de tweede plaats treffen we CPR Invest Global Disruptive Opportunities. CPR Asset Management is een zelfstandig opererend onderdeel van Amundi, en lanceerde dit fonds in 2016. De strategie richt zich op het beleggen in bedrijven die het vermogen hebben om met hun product of dienstverlening een bestaande industrie of standaard te transformeren of een hele nieuwe industrie te creëren.

Het fonds heeft het universum verdeeld naar vier disruptieve thema’s, namelijk de digital economy, industry 4.0, healthcare & lifescience en earth. Vanuit het universum van 600 namen construeren beheerders Estelle Ménard en Wesley Lebeau een portefeuille van ongeveer 80 aandelen, waar Salesforce.com, Merck en Palo Alto Networks belangrijke posities zijn. Met een allocatie van ruim 50 procent naar de IT sector is duidelijk waar het duo de meeste disruptieve krachten ziet.

Top-5 aandelen wereldwijd

Top 5 aandelen wereldwijd 1Q 2019 tabel NL vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten