Marktbarometer oktober: opmars waarde-stijl weer gestokt

De waarde-beleggingsstijl kende in september een flinke opleveing, maar die heeft in oktober niet doorgezet. In oktober heeft de groei-stijl de dominantie weer overgenomen die het in de meeste van de voorbije maanden heeft getoond. Dit is de Morningstar Marktbarometer over oktober.

Fernando Luque 12 november, 2019 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

Nadat de waarde-stijl het in september plotseling veel beter had gedaan dan de groei-stijl, was het de vraag of die trend zou doorzetten; uit de cijfers over oktober blijkt dat niet het geval te zijn. De groei-stijl was wederom dominant, net zoals in de meeste van de voorbije maanden. Wel was het verschil deze keer wat kleiner dan in eerdere maanden, zo laat onderstaande afbeelding zien:

European Market Barometer Style Returns Oct 2019

Opvallend aan de tabel is dat het segment Large-Cap Gemengd een verlies laat zien; de enige van de negen die in het rood eindigt, niet alleen voor oktober, maar ook voor de year-to-date, één- en driejaarsperioden.

De reden daarvoor is te vinden in de magere prestaties van aandelen zoals Anheuser-Busch-InBev (-17,5%), Nestle (-4%), Nokia (-29,2%), British American Tobacco (-6,1%) en Heineken (-7,8%). 

Veel van die aandelen behoren tot de sector defensieve consumentengoederen die in oktober duidelijk de slechtst presterende was met een verlies van 3,7%, terwijl de meeste andere sectoren juist een positief rendement lieten zien. De beste waren cyclische consumentengoederen (+4,1%), technologie (+3,8%) en industrie (+3,7%). 

European Market Barometer Sectors Returns Oct 2019

Waarderingen
Wat waarderingen betreft is het beeld niet echt veranderd. De waarde-stijl is nog altijd aantrekkelijker gewaardeerd dan de groei-stijl. In het bijzonder het segment Large-Cap Waarde, dat een koers/Fair Value verhouding heeft van 0,81 (ofwel 19% ondergewaardeerd), vergeleken met 1,07 voor het segment Large-Cap Groei (ofwel 7% overgewaardeerd).

European Market Barometer Style Valuation Oct 2019

Bekijken we de waarderingen op sectorniveau, dan zijn communicatie en energie nog altijd de aantrekkelijkst gewaardeerde sectoren met een korting van meer dan 20%.

European Market Barometer Sectors Valuation Oct 2019

 

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Morningstar Marktbarometer september: alles draait om waarde

Morningstar Marktbarometer augustus: waarde-stijl nog nooit zo goedkoop

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten