Top-5 Aandelen Wereldwijd: Kames aan kop

Het beste is tot het laatst bewaard gebleven. Het beursjaar 2019 gaat de boeken in als het beste jaar voor aandelenbeleggers van het afgelopen decennium. De MSCI World Index steeg in het vierde kwartaal van 2019 ruim 5%, waarmee het jaarrendement voor de index inclusief dividend uitkwam op een fantastische 30%. De langste bullmarkt ooit is daarmee levendiger dan ooit en lijkt ondanks de haarscheurtjes die zichtbaar waren nog altijd niet uitgeblust.

Jeffrey Schumacher, CFA 06 januari, 2020 | 9:41
Facebook Twitter LinkedIn

Het vierde kwartaal was beleggers wederom gunstig gezind, waarmee de MSCI World Index in alle vier de kwartalen een positief rendement wist te realiseren. Dat is sinds 2014 niet meer voorgekomen. De positieve stemming werd aangeslingerd door de renteverlaging van de Fed in oktober.

De zorgen van de Amerikaanse centrale bank over het handelsgeschil met China en de impact hiervan op de Amerikaanse economische groei bracht voorzitter Jerome Powell ertoe de beleidsrente voor de derde keer in 2019 met 0,25% te verlagen, waarbij aangetekend werd dat dit ook voorlopig de laatste stap zou zijn.

Handelsconflict
Het handelsdispuut tussen Amerika en China houdt de financiële markten nu twee jaar in zijn greep. De stemming van de markten wordt continu heen en weer geslingerd tussen angst voor escalatie aan de ene kant en hoop op een (echt duurzame) oplossing aan de andere kant. De slinger bewoog in het laatste kwartaal naar de voor beleggers gunstige kant. De aankondiging in oktober door president Trump dat een fase-1 deal op de tekentafel lag en het schrappen van nieuwe importheffingen die in december zouden ingaan, werden door beleggers positief ontvangen.

Ondertussen lijkt er ook schot te zitten in de afwikkeling van een ander langslepend dossier, namelijk dat van de Brexit. Een glorieuze overwinning van Boris Johnson in de verkiezingen van december betekent dat de minister-president het mandaat krijgt om zijn land uit de Europese Unie te loodsen. Daarmee komt een ware politieke soap tot een einde en wordt er een stuk onzekerheid uit de markt weggenomen.

Sectoren
Naast alle politieke ontwikkelingen waren de kwartaalcijfers die bedrijven presenteerden doorgaans goed, wat beleggers vertrouwen gaf voor de toekomst. De informatietechnologie sector voerde de ranglijst aan in het vierde kwartaal en won ruim 10 procent gemeten naar de prestaties van de MSCI World/Information Technology Index. Daarmee liep het jaarrendement voor deze index op tot een formidabele 50 procent. Daarmee is de sector de onbetwiste gangmaker geweest in 2019 en ook de best presterende sector in het afgelopen decennium. Een totaalrendement van 440 procent zet de sector met stip bovenaan.

Ter vergelijking, de slechtst presterende sector in de afgelopen 10 jaar was de energiesector, die een plus noteerde van 46 procent. Energieaandelen hadden ook in 2019 de wind tegen en daar kwam in het vierde kwartaal geen verandering in. Met een plus van 13,5 procent voor 2019 staat de sector onderaan. Het enige hoogtepunt in de sector was wellicht de IPO in december van ’s werelds grootste olieproducent Saudi Aramco, dat daarmee meteen ook het meest waardevolle bedrijf ter wereld werd.

Opkomende markten blijven achter
Op regionaal en landenniveau hebben emerging markets niet weten te profiteren van het gunstige sentiment. De MSCI EM Index bleef steken op een jaarrendement van 20,6% in 2019, waarbij de Russische aandelenmarkt een positieve uitschieter was met een rendement van bijna 60 procent voor de lokale RTS index.

De Amerikaanse aandelenmarkt presteerde zeer sterk met een rendement van 41 procent voor de NASDAQ en 33 procent voor de S&P 500 Index. Europese aandelen presteerden met een rendement van 26 procent per saldo solide, terwijl Japanse aandelen achter bleven.

Pijnlijk jaar voor waardebeleggers
Qua beleggingsstijl was het wederom een pijnlijk jaar voor waardebeleggers. Hoewel de MSCI World Value index met een rendement van 24 procent in 2019 het hoogste jaarrendement van het decennium realiseerde, bleef de kloof met de prestaties van groei-aandelen aanzienlijk. Waardeaandelen werden met twaalf procentpunt geoutperformed door groeiaandelen.

Kames Global Sustainable Equity Fund op 1
De top-5 best presterende wereldwijde aandelenfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, gemeten naar hun prestaties over 2019, wordt aangevoerd door Kames Global Sustainable Equity Fund, dat het jaar afsloot met een rendement van 45,78 procent.

De overweging in sterk presterende sectoren zoals IT en industrials en de afwezigheid van energieaandelen heeft het fonds geen windeieren gelegd. Het fonds heeft hierdoor een sterkere blootstelling aan groei-aandelen dan het gemiddelde fonds in de categorie, die in 2019 bovengemiddeld presteerden. Zo bevat de portefeuille meerdere aandelen die in 2019 in waarde verdubbelden, zoals Universal Display, Teradyne en Insulet.

CapitalatWork Contrarian Equity at Work op 2
CapitalatWork Contrarian Equity at Work staat met een rendement van 37,90 procent op de tweede plaats. Het fonds wordt al sinds 1998 beheerd door Ivan Nyssen. Het fonds belegt graag tegendraads, waarbij het een sterke focus heeft op de kasstroom van een bedrijf.

Het fonds heeft een sterke hang naar bedrijven uit de sectoren communication services, waar een vijfde van het vermogen is belegd. Bijna 60 procent van de portefeuille is belegd in Amerikaanse aandelen, waarbij Apple, Blackstone en Comcast de grootste posities zijn.

Top-5 Aandelen wereldwijd 

Top 5 aandelen wereldwijd 4Q 2019 tabel NL vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten