De nieuwste ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben ook in de afgelopen weken weer een reeks beleggingsfondsen herbeoordeeld of voor het eerst voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Bekijk in dit overzicht de meest recente ratingwijzigingen, allemaal beoordeeld volgens de vernieuwde en verbeterde methodologie van Morningstar.

Robert van den Oever 07 januari, 2020 | 9:48
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

MFS Meridian Prudent Capital - Silver

Het fonds MFS Meridian Prudent Capital krijgt van Morningstar-analist Francesco Paganelli een Morningstar Analyst Rating van Silver. De strategie wordt beheerd door een driemanschap van beheerders onder leiding van Barnaby Wiener. Zij hebben toegang tot een omvangrijk researchplatform. Het fonds kent een robuust beleggingsproces. Dat is een van de sterke punten en draagt bij aan de aantrekkelijkheid voor eindbeleggers. 

Veritas Global Real Return - Silver

Bij aanvang van het volgens van dit fonds krijgt het door Morningstar een Morningstar Analyst Rating van Gold toegekend. Een toegewijd en deskundig team van beheerders en analisten past een gedisciplineerd, onderscheidend en herhaalbaar proces toe dat al vele jaren goed blijkt te werken. Volgens Morningstar is dit fonds een superieure optie voor beleggers die een bewezen long-short strategie zoeken. 

  

Upgrades

Franklin Global Real Estate - van Negative naar Neutral

De overgang van het beheer van dit fonds binnen Franklin van Franklin Real Asset Advisors naar Franklin Equity Group in septmber 2019 heeft wijzigingen in het team en het proces in gang gezet. Voormalige hoofdbeheerder Wilson Magee trad terug en drie van de vijf teamleden vertrokken eveneens. Daniel Scher bleef aan en kreeg Blair Schmicker naast zich als co-beheerder.

Morningstar is van mening dat de strategie nu in handen is van twee solide managers, maar Schmicker is minder ervaren in de wereldwijde vastgoedmarkt en het duo heeft beperkte research ondersteuning.

Het nieuwe beheerdersduo heeft de stofkam door het proces gehaald. De nieuwe aanpak is gebaseerd op een core-plus strategie. De kern wordt gevormd door best-in-class bedrijven binnen iedere grote subsector in de wereldwijde vastgoedmarkt. De kern maakt 90% van de portefeuille uit en de rest wordt belegd in bijzondere kansen. Morningstar vindt dat nieuwe aanpak enkele zwakke punten van de oude aanpak rechtzet , maar het is nog te bezien hoe de nieuwe beheerders hun portefeuille gaan inrichten. 

iShares MSCI Japan ETF - van Neutral naar Bronze

De index die dit fonds volgt heeft eind november 2019 wijzigingen doorgevoerd die de omvangrijke structurele sector bets hebben verkleind in vergelijking met die van categoriegenoten. Het fonds weerspiegelt nu meer dan voorheen de MSCI Japan index., en dat is een gunstige ontwikkeling in de ogen van Morningstar.

Dit fonds volgt de MSCI Japan SRI Select Reduced Fossil Fuel Index en de strategie biedt blootstelling aan Japanse bedrijven die in de top zitten als het gaat om de ESG-factoren milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur. De strategie past ook enkele harde screenings toe, onder meer op CO2-risico en op wapens en tabak. De lage kosten helpen het rendement, maar er is nog een gebrek aan voldoende lang track record sinds de strategiewijziging. 

 

Downgrades

Robeco New World Financial Equities - van Bronze naar Neutral

Twee leden uit het hechte beheerteam van dit fonds vertrekken en dat is voor Morningstar-analist Jeffrey Schumacher reden om de rating voor dit fonds te verlagen, want na het vertrek van co-beheerder Christian Vondenbusch en fintech analist Jeroen van Oerle is alleen Patrick Lemmens nog over.

Hoewel Lemmens de belangrijkste beslisser is sinds hij in 2008 aan het roer kwam, betekent het verlies van zijn twee mede-beheerders een gevoelige klap voor het fonds. Bovendien is Lemmens' werklast flink toegenomen nu hij ook in zijn eentje verantwoordelijk is voor Robeco Global FinTech Fund, het fonds dat hij in 2017 samen met Van Oerle opzette.

De analist is van mening dat Lemmens' takenpakket nu zodanig wordt uitgerekt, dat hij niet langer de overtuiging heeft dat de beheerder net zo goed kan presteren als voorheen. Lemmens krijgt weliswaar interim ondersteuning van twee portefeuillebeheerders, maar die hebben in de eerste plaats andere verantwoordelijkheden. Robeco is van plan om de twee vacante posities in te vullen. 

Pictet-Global Megatrend Selection  - van Bronze naar Neutral

Dit multistrategiefonds biedt blootstelling aan Pictet's goed beheerde thematische strategieën. Wij denken dat het proces van deze onderliggende strategieën goed gestructureerd en herhaalbaar is. Echter, de veranderingen in het team die in 2018 zijn doorgevoerd beperken onze overtuiging op dit fonds. De vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating leidt ertoe dat bij herbeoordeling de rating voor de 'clean share class' I omlaag gaat van Bronze naar Neutral.

Templeton Emerging Markets Smaller Companies - van Bronze naar Neutral

Het beheerteam van dit fonds is solide en heeft zich bewezen. Ook voor dit fonds geldt dat de vernieuwde vernieuwde methodologie achter de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en de prestaties in vergelijking met de benchmark, leidt tot een lagere rating. De rating van de 'clean share class' daalt van Bronze naar Neutral.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 10 t/m 16 december

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten