Top-5 wereldwijde dividendfondsen: WisdomTree aan kop

De bullmarkt van de afgelopen tijd heeft dividenfondsen nogal gehinderd bij het toevoegen van waarde op de manier waar ze goed in zijn: defensieve degelijkheid door een betrouwbaar hoog dividend als belangrijk onderdeel van het beleggingsrendement. Bovendien staan de businessmodellen van aloude solide dividendbetalers onder druk. In deze top-5 nemen we de wereldwijd beleggende dividendfondsen onder de loep en stellen we een top-5 samen op basis van het rendement over de afgelopen drie jaar eindigend op 31 januari 2020.

Jeffrey Schumacher, CFA 24 februari, 2020 | 8:47
Facebook Twitter LinkedIn

De wereld van dividendbeleggers is er een van veel tegenstellingen. Aan de ene kant hebben dividendaandelen de wind in de zeilen vanwege de aanhoudende search for yield, de recorddividenden die bedrijven uitkeren en de groeiende vraag naar inkomstengenererende beleggingen.

Aan de andere kant zijn de waarderingen voor robuuste dividendbetalers aan de hoge kant, is het dividendrendement in de recordbullmarkt minder relevant geworden in relatie tot het totaalrendement op aandelen en hebben traditionele hoekstenen in een dividendportefeuille te kampen met grote uitdagingen die businessmodellen onder druk zetten. Denk aan de oliebedrijven, tabaksproducenten en bankaandelen.

Bullmarkt helpt niet
Dividendaandelen hebben in de afgelopen drie jaar weinig mogelijkheden gekregen om hun toegevoegde waarde te tonen. In een voortdurende bullmarkt zijn het niet de aandelen die een betrouwbaar en hoog dividendrendement bieden die de belangstelling van beleggers genieten. De – over het algemeen – defensieve degelijkheid die dividendaandelen bieden, wordt vaak pas op waarde geschat wanneer de markt zich in turbulentere tijden begeeft.

Het vierde kwartaal van 2018 was zo’n periode, waarin groeiaandelen fors corrigeerden en dividendaandelen floreerden. De MSCI World High Dividend Yield index beperkte het verlies in het laatste kwartaal van 2018 tot -7,2%, de helft van de 14% waarmee de MSCI World Growth index onderuitging en ook duidelijk beter dan de 12% die de MSCI World index verloor. Over de afgelopen drie jaar zijn dividendaandelen echter achtergebleven bij de bredere markt. De MSCI World index realiseerde over de drie jaar tot en met eind januari 2020 een geannualiseerd rendement van 10,5%, wat 2,5% hoger lag dan dat voor de MSCI World High Dividend Yield index.

Dividend traps
De achterblijvende rendementen bij de bredere markt worden veroorzaakt door een aantal factoren, waarbij waarderingen en dividend traps een belangrijke rol spelen. De search for yield heeft ervoor gezorgd dat de waarderingen van betrouwbare dividendbetalers voor veel beheerders van dividendfondsen te royaal zijn. De sector defensieve consumentengoederen is hier een goed voorbeeld van, want de meer waarde-georiënteerde dividendfondsen vinden bedrijven als Nestlé, Pepsi en Procter & Gamble te duur.

Aantrekkelijker gewaardeerde opties binnen de tabaksindustrie zijn dan weer riskanter. Ook de forse onderweging van Amerikaanse aandelen is een factor die het achterblijvende rendement verklaart. Een doorsnee wereldwijd dividendfonds heeft een allocatie van 42% naar Amerikaanse aandelen, 20 procentpunt minder dan de MSCI World Index.

Ondanks de achterblijvende rendementen zijn dividendfondsen nog altijd populair onder beleggers. Over het afgelopen jaar stroomde er 680 miljoen euro in dividendfondsen, terwijl beleggers over de afgelopen 10 jaar bijna 33 miljard euro investeerden in wereldwijde dividendfondsen. Wat wel opvallend is aan de fondsstromen over 2019 is dat actieve fondsen een netto uitstroom hebben gezien en passieve fondsen dus vorig jaar meer in trek waren. De dividendcategorie wordt nog altijd gedomineerd door actieve fondsen, die 96% marktaandeel hebben.

WisdomTree Global Quality Dividend Growth ETF
De top-5 wereldwijde dividendfondsen op basis van hun rendement over de afgelopen drie jaar wordt aangevoerd door de WisdomTree Global Quality Dividend Growth ETF. De index die deze ETF volgt legt de focus op kwaliteit en groei van de dividendaandelen die het selecteert. Hierbij rangschikt het dividendaandelen uit ontwikkelde landen op hun langetermijn winstgroei, de gemiddelde return on equity over de afgelopen drie jaar en hun gemiddelde return on assets over de afgelopen drie jaar.

Door de focus op kwaliteit ziet de dividendportefeuille er ook heel anders uit dan die van de meeste andere dividendfondsen. De sector informatietechnologie beslaat ongeveer 20% van de portefeuille, het dubbele van een doorsnee dividendfonds. Apple, Microsoft en Intel zijn dominante top-5 posities in de portefeuille, die in totaal maar liefst 600 namen telt. Het fonds heeft onderwegingen in een aantal traditionele dividendsectoren zoals nutsbedrijven, energie en financials, die nauwelijks vertegenwoordigd zijn. Ook de hoge weging van Amerikaanse aandelen (51%) valt op, net als de waardering van de portefeuille die beduidend hoger ligt dan het categoriegemiddelde (K/W van 17,3 versus 14,6). De ETF is dus in alle opzichten een buitenbeentje, wat het in de afgelopen drie jaar geen windeieren heeft gelegd.

Fidelity Global Dividend
Fidelity Global Dividend completeert de top-5 met een geannualiseerd rendement over de afgelopen drie jaar van 10,45%. Het fonds, dat een Bronze Morningstar Analyst Rating heeft, wordt sinds de oprichting in 2012 beheerd door Dan Roberts. Hij doet veel van zijn research zelf, maar maakt ook gebruik van zijn collega’s op de regionale dividendfondsen om te sparren en hij benut de uitgebreide research capaciteit van Fidelity’s aandelen analistenteam.

Het proces zit goed in elkaar en combineert een focus op kwaliteit met oog voor waarderingen. Bottom-up research met een focus op kasstroomgeneratie, solide businessmodellen en sterke balansen resulteert in een portefeuille die bestaat uit 50-60 posities. De portefeuilleomloop van 30% per jaar kenmerkt de langetermijnbenadering van Roberts, terwijl de beta versus de MSCI World index structureel beneden de 1 ligt, wat het defensievere karakter van het fonds onderstreept.

Top-5 wereldwijde dividendfondsen

Top 5 Dividendfondsen wereldwijd tabel NL vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten