Top-5 Best en slechtst presterende wereldwijde aandelenfondsen

De wereld schudt momenteel op zijn grondvesten. De impact van het corona-virus op mensen, leefomstandigheden, de zorgsector, bedrijven, de wereldwijde economie en de financiële markten is ongekend. Gecombineerd met de schokgolf in de oliesector die ontstond door het geschil binnen de olie-alliantie tussen Rusland en Saoedi-Arabië zijn beleggers verzeild geraakt in een perfect storm.

Jeffrey Schumacher, CFA 30 maart, 2020 | 8:34
Facebook Twitter LinkedIn

De enorme volatiliteit en de snelheid waarmee financiële markten implodeerden doen de gedachten teruggaan naar de financiële crisis in 2008. Waar het toen echter primair de banksensector was die het epicentrum vormde van de crisis, wordt de wereldeconomie nu midscheeps geraakt door het virus en de oliecrisis. Autofabrikanten, vliegtuigmaatschappijen, de toerismebranche, banken en vastgoedbeleggingen hebben zwaar te lijden onder de lockdowns die steeds strikter worden. Bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg, basisvoorzieningen of internet-gerelateerde activiteiten hebben, zijn beter bestand geweest tegen de verkoopgolf die de beurs heeft overspoeld.

Ondertussen trekken centrale banken en overheden wereldwijd alles uit de kast om de pijn te verzachten. De legendarische woorden “whatever it takes” behoren nu niet meer alleen toe aan Mario Draghi, maar worden nu door vrijwel alle beleidsbepalers onderschreven. Bedrijven op hun beurt maken massaal gebruik van de kredietfaciliteiten die ze bij hun banken hebben openstaan. Ondanks de verwoede pogingen om de wereldeconomie overeind te houden is een recessie vrijwel onafwendbaar.

Focus op soliditeit
In de gesprekken die wij recent met fondsbeheerders hebben gevoerd, komt naar voren dat er meer focus is op de stabiliteit van kasstromen en de soliditeit van de balans. Fondsbeheerders passen hun portefeuilles niet drastisch aan, en lijken eerder met kopersogen naar de markt te kijken. De waarderingen voor aandelen lagen op een hoog niveau, maar dat is met de aardverschuiving die heeft plaatsgevonden nu anders.

Uiteraard heeft de huidige situatie grote impact op de omzet van bedrijven. Veel bedrijven zullen hun investeringsprogramma’s en aandeleninkoop terugschroeven of zelfs helemaal annuleren. Zelfs het dividend zal bij trouwe dividendbetalers onder druk komen te staan. Echter, de fondsbeheerders geven ook aan dat de huidige verkoopmania kansen biedt voor de geduldige, langetermijn belegger omdat ook bedrijven met robuuste balansen, stabiele en voorspelbare kasstromen met een sterke concurrentiepositie verkocht worden. Die bedrijven waren vóór de crisis voor hen te hoog gewaardeerd, maar de volatiliteit die zich nu voordoet begint kansen te creëren.

Dispersie in rendementen
Het is duidelijk dat de crisis die zich nu voltrekt heeft geleid tot een grote dispersie in de rendementen die de beleggingsfondsen sinds het inzetten van de daling op 19 februari hebben gerealiseerd tot en met 21 maart. In deze top-5 kijken we naar de prestaties van de beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen wereldwijd Large-Cap gemengd die een positieve Morningstar Analyst Rating hebben, waarbij we zowel de best als slechtst presterende fondsen uitlichten.

De 5 best presterende wereldwijde aandelenfondsen, 19 februari – 21 maart 2020

Top 5 beste en slechtst presterende wereldwijde aandelenfondsen tabel beste vrijstaand

Het best presterende wereldwijd beleggende aandelenfonds sinds dat de financiële markten hun top bereikten op 19 februari is Uni-Global Equities World, dat een Silver Morningstar Analyst Rating heeft. Geheel onverwacht is dat zeker niet, want de low volatility fondsen van Unigestion hebben een sterke reputatie voor het beheersen van neerwaarts risico. Het fonds wordt gekenmerkt door een rigoureuze benadering waarbij risicomanagement centraal staat. Het proces combineert kwantitatieve technieken met fundamentele risicoanalyses om een gediversifieerde portefeuille samen te stellen die een lage volatiliteit en beperkte drawdowns genereert in vergelijking met de markt.

De strategie wordt voortdurend verfijnd met het doel om de risico's beter te identificeren en te beheersen. Het team beheert de blootstelling van de portefeuille aan factoren zoals waarde, kwaliteit of rentegevoeligheid, en het heeft ESG-overwegingen verder in het proces geïntegreerd. Meer recentelijk zijn geprognosticeerde rendementen gebaseerd op machine learning technieken geïmplementeerd in het screening proces om op die manier meer grip te krijgen op tail risks.

In overeenstemming met de nadruk die het team legt op kwaliteit en risicovermindering, heeft het fonds lagere volatiliteit en superieure neerwaartse veerkracht getoond in vergelijking met het Morningstar Categorie-gemiddelde en de MSCI ACWI benchmark. Het fonds verloor in de periode 19 februari – 21 maart een kwart van zijn waarde, terwijl de MSCI ACWI benchmark ruim 30% zakte. De overweging van defensieve consumentengoederen en nutsbedrijven en het onderwegen van de energie- en industriesector hebben positief uitgepakt. Dankzij posities in Roche, Verizon, Nestlé en Walmart was het fonds in staat de verliezen te beperken.

De 5 slechtst presterende wereldwijde aandelenfondsen, 19 februari – 21 maart 2020

Aantekening 2020 03 27 133638

Harris Associates Global Equity, gewaardeerd met een Silver Morningstar Analyst Rating, is de rode lantaarndrager. Het fonds is verzeild geraakt in een perfect storm en was belegd in veel van de sectoren, regio’s en stijlen die op dit moment zwaar getroffen worden door de Corona pandemie en de wereldwijde paniek. Ze zijn echter, mede door hun contraire aanpak, ook in staat om fors te profiteren wanneer het sentiment draait, zoals het fonds eerder heeft gedaan.

Het fonds heeft een onderweging naar Amerikaanse aandelen die per saldo beter presteerden dan niet-Amerikaanse aandelen. De portefeuille heeft daarnaast een grote blootstelling aan value aandelen die wederom ondermaats presteren. Voorbeelden zijn financials zoals Bank of America en Credit Suisse, maar ook de autosector waar het team posities heeft in Daimler en GM.

Het team selecteert de aandelen uit een lijst met namen die door het investment committee is goedgekeurd, waarbij zowel CIO aandelen Amerika Bill Nygren als CIO internationale aandelen aangaven dat de gifbeker nog niet leeg hoeft te zijn, maar de huidige markt ook unieke kansen biedt. Na de daling op 16 maart bijvoorbeeld stelde Nygren dat bijna alle 120 aandelen die op de shortlist staan nu beneden hun beoogde aanschafprijs noteerden. Eerder stelde Herro ook dat de posities in financials en industrie zeer laag gewaardeerd waren en aantrekkelijke dividendrendementen boden, terwijl de onderliggende kwaliteit van de businessmodellen hoger is dan wat de markt momenteel inprijst.

Dit betekent niet dat een ommekeer aanstaande hoeft te zijn, maar de bereidheid van de managers om vast te houden aan hun overtuiging en bij te kopen op momenten waarop niemand anders geïnteresseerd lijkt, is kenmerkend voor hun beheerstijl en heeft het fonds op lange termijn ook veel succes gebracht. Het is geen fonds voor beleggers met een zwakke maag, maar deze ervaren rotten hebben zich vaker in moeilijke tijden bewezen.

 

Lees meer:

- Doen actieve fondsen het beter tijdens een beurscorrectie?

- Zo ontdek je koopkansen in de huidige bear-markt

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten