Top-5 Best en slechtst presterende wereldwijde aandelenfondsen

De wereld schudt momenteel op zijn grondvesten. De impact van het corona-virus op mensen, leefomstandigheden, de zorgsector, bedrijven, de wereldwijde economie en de financiële markten is ongekend. Gecombineerd met de schokgolf in de oliesector die ontstond door het geschil binnen de olie-alliantie tussen Rusland en Saoedi-Arabië zijn beleggers verzeild geraakt in een perfect storm.

Jeffrey Schumacher, CFA 30 maart, 2020 | 8:34
Facebook Twitter LinkedIn

De enorme volatiliteit en de snelheid waarmee financiële markten implodeerden doen de gedachten teruggaan naar de financiële crisis in 2008. Waar het toen echter primair de banksensector was die het epicentrum vormde van de crisis, wordt de wereldeconomie nu midscheeps geraakt door het virus en de oliecrisis. Autofabrikanten, vliegtuigmaatschappijen, de toerismebranche, banken en vastgoedbeleggingen hebben zwaar te lijden onder de lockdowns die steeds strikter worden. Bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg, basisvoorzieningen of internet-gerelateerde activiteiten hebben, zijn beter bestand geweest tegen de verkoopgolf die de beurs heeft overspoeld.

Ondertussen trekken centrale banken en overheden wereldwijd alles uit de kast om de pijn te verzachten. De legendarische woorden “whatever it takes” behoren nu niet meer alleen toe aan Mario Draghi, maar worden nu door vrijwel alle beleidsbepalers onderschreven. Bedrijven op hun beurt maken massaal gebruik van de kredietfaciliteiten die ze bij hun banken hebben openstaan. Ondanks de verwoede pogingen om de wereldeconomie overeind te houden is een recessie vrijwel onafwendbaar.

Focus op soliditeit
In de gesprekken die wij recent met fondsbeheerders hebben gevoerd, komt naar voren dat er meer focus is op de stabiliteit van kasstromen en de soliditeit van de balans. Fondsbeheerders passen hun portefeuilles niet drastisch aan, en lijken eerder met kopersogen naar de markt te kijken. De waarderingen voor aandelen lagen op een hoog niveau, maar dat is met de aardverschuiving die heeft plaatsgevonden nu anders.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid