Speuren naar ondergewaardeerde aandelen

Veel sectoren zijn hard geraakt door de malaise op de beurs en daardoor zijn ze ondergewaardeerd geworden. Morningstar zet op een rij hoe het met de verschillende sectoren is gesteld als het gaat om waardering en welke kansrijk zijn voor de toekomst.

Robert van den Oever 31 maart, 2020 | 9:59
Facebook Twitter LinkedIn

De harde klappen op de wereldwijde aandelenmarkten hebben veel aandelen ondergewaardeerd gemaakt. De scherpe koersdalingen zijn zeker in eerste aanleg veroorzaakt door angst en paniek en daardoor in veel gevallen overdreven. Het algemene beeld dat is ontstaan, laat zich het best samenvatten in onderstaande weergave van het aandelenuniversum dat wordt gevolgd door de aandelenanalisten van Morningstar:

M temperature exhibit 1

Aandelen zijn lange tijd behoorlijk duur geweest, maar schokken in de markt hebben voor perioden van onderwaardering gezorgd. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de verkoopgolf eind 2018, waarna de markten weer opveerden. Nu gebeurt dat weer, en in veel hevigere mate, zo laat de grafiek duidelijk zien.

Kwaliteit
Niet alle aandelen en sectoren zijn ineens zoveel minder waard. Juist nu is het interessant om kwaliteit te zoeken die nu tegen aantrekkelijke prijzen bijgekocht kan worden. Een belangrijke maatstaf voor kwaliteit is de Economic Moat rating van Morningstar, ofwel de mate van concurrentievoordeel en de houdbaarheid van die voorsprong. Als het moeilijk wordt zoals nu met plotse vraaguitval, omzetkrimp en verkruimelende winst, dan zijn de bedrijven met een Narrow of een Wide Moat in het voordeel.

Sommige sectoren worden duidelijk harder geraakt dan andere. De luchtvaart, reis- en toerisme hebben het zwaar door de abrupte manier waarop hun business tot stilstand is gekomen. Nu zijn deze sectoren toch al vroeg-cyclisch, maar het dal waar ze doorheen gaan is deze keer erg diep. Andere cyclische sectoren, zoals consumentengoederen, gaan ook een moeilijke tijd tegemoet, maar daar zullen de sterkste, dus degene met een Narrow of Wide Moat, de meeste kans hebben om te overleven.

Oliesector
Ook de oliesector is hard geraakt. Daar speelt bovendien het dispuut tussen de olieproducerende landen Saoedi-Arabie en Rusland dat heeft geleid tot productieverhoging, waardoor de olieprijs i ingestort. Een lagere olieprijs is wel weer gunstig voor de sectoren voor wie het een kostenpost is en ook voor consumenten die nu aan de pomp flink minder geld kwijt zijn.

Voor alle sectoren geldt dat er op korte termijn productie- en leveringsproblemen kunnen ontstaan doordat de wereldwijde handelsstromen zijn verstoord.

Kijken we naar de waarderingen van de sectoren, dan zien we dat de sectoren die het hardst getroffen zijn op de beurs, nu het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn:

M temperature exhibit 10

De eerder genoemde cyclische sectoren energie, cyclische consumentengoederen en financials staan onder aan het lijstje en zijn het sterkst ondergewaardeerd.

De relatief hoogste gewaardeerde sectoren zijn nutsbedrijven en defensieve consumentengoederen. Nutsbedrijven waren lange tijd te duur naar de opinie van de Morningstar-analisten, met een overwaardering van dik 20%. In de verkoopgolf van begin maart is de sector met bijna een kwart gedaald zodat deze nu nipt ondergewaardeerd is.

 

Lees meer:

- 10 interessante Amerikaanse aandelen

- 7 aantrekkelijke Europese aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten