Kansen in de chemiesector

Morningstar analist Rob Hales legt uit waarom hij een voorkeur heeft voor Akzo Nobel en Johnson Matthey

Holly Black 26 mei, 2020 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Holly Black: Welkom bij Morningstar. Ik ben Holly Black. Bij mij is Rob Hales. Hij is een analist bij Morningstar. Hallo.

Rob Hales: Goedemorgen, Holly. Bedankt dat ik mocht komen.

Black: Dus, Rob, je kijkt naar de chemische industrie. Wat gebeurt er in de sector sinds de uitbraak van het coronavirus?

Hales: Ja. Als we naar de chemische industrie kijken, verdelen we de bedrijven over het algemeen in twee groepen, ofwel consumentgericht of industrieel gericht. En een heel ander verhaal tussen de twee. Dus, de consumentgerichte bedrijven - deze bedrijven leveren spullen zoals smaken voor verpakte voedingsmiddelen, geuren voor zepen of wasmiddelen, dat soort dingen, zijn zeer gericht op de consumenten goederen. En daarom doen ze het sinds het coronavirus vrij goed, in sommige gevallen zelfs beter dan verwacht. Ze hebben echt geleverd op wat beleggers verwachten.

Aan de industriële kant, een ander verhaal. Deze zijn veel cyclischer. Hun eindmarkten zijn meer, soort van, de traditionele bouw, auto's, lucht-en ruimtevaart, dit soort dingen. Dus, die voorraden hebben behoorlijk geleden. Ze zijn ongeveer 30% gedaald sinds de eerste verkoop en hebben zich sindsdien slechts licht hersteld.

Black: Dus, wat betekent dat verschil in prestatie voor waar je op dit moment kansen vindt?

Hales: Zoals je zou verwachten, zijn de consumentenbedrijven nu erg in trek. De handel is zeer druk. We denken dat de meeste van deze bedrijven overgewaardeerd zijn. De groep is ongeveer 30% overgewaardeerd ten opzichte van onze cijfers. Dus, als u op zoek bent naar veiligheid van dividend, dan is dit de plek om naartoe te gaan. Maar je krijgt maar een rendement van ongeveer 1,5%. En daarmee neemt u een aanzienlijk waarderingsrisico. Dus, we denken eigenlijk dat er veel interessantere mogelijkheden zijn aan de industriële kant. Als groep handelen ze met ongeveer 20% korting op de reële waarde. En hoewel ze cyclisch zijn, zien we geen enkele vorm van balansrisico of solvabiliteitsproblemen. Dus voor beleggers die wat agressiever zijn, wat meer geduld hebben, denken we dat er hier goede kansen liggen.

Black: Een van je beste keuzes in de sector is een bedrijf genaamd Akzo Nobel. Wat is het dat je leuk vindt aan dit bedrijf?

Hales: Dus, Akzo Nobel is het derde grootste bedrijf in de wereldwijde verf- en coatingindustrie. Dus, denk aan eenvoudige producten zoals de verf op uw huis. Maar ze hebben ook meer geavanceerde producten die ze prestatiecoatings noemen. Ze zouden corrosiebestendig kunnen zijn met brandbescherming. En die specifieke coatings die we leuk vinden, zorgen voor ongeveer 65% van de winst voor het bedrijf en dat is waarom we het bedrijf een narrow moat rating geven.

Dit bedrijf heeft de laatste tien jaar misschien wel echt geleden onder een paar slechte beslissingen over de kapitaaltoewijzing. Maar ongeveer twee jaar geleden kregen ze een nieuw managementteam en sindsdien hebben ze dit enorme herstructurerings- en transformatieprogramma uitgevoerd. En eerlijk gezegd zijn de resultaten verrassend indrukwekkend. Het eerste kwartaal steeg de winst met 30%. Dit was het zevende achtereenvolgende kwartaal van margeverbetering. Dus, dit is echt het moment voor hen om wat momentum op te bouwen. Helaas heeft het coronavirus het feest verpest en hebben ze hun herstructureringsprogramma voor logistieke zaken grotendeels moeten onderbreken. De volgende twee kwartalen zullen moeilijk zijn. We hebben een beetje herstel van de economie nodig. Maar we denken dat ze tegen het einde van dit jaar waarschijnlijk in staat zullen zijn om dat transformatieprogramma weer op te starten.

Black: Oké. En een ander aandeel die je vrij hoog inschat is Johnson Matthey. Kun je ons meer vertellen?

Hales: Ja. Dus, Johnson Matthey, een lokaal bedrijf gevestigd in Londen, een van de drie bedrijven in het oligopolie voor auto-uitstootkatalysatoren, dus een zeer aantrekkelijk bedrijf, met altijd al een zeer hoog rendement. Nogmaals, een ander ‘narrow moat’ bedrijf. Wat we echt leuk vinden aan dit bedrijf is de prijs. Het handelt met 35% korting op de reële waarde. Dat is de grootste korting die we nu in de sector zien. Ik bedoel, het herstel zou sneller kunnen zijn dan de markt verwacht. Als je er aan denkt om in een drukke metro of bus te stappen, klinkt het niet zo aantrekkelijk op dit moment. Mensen zijn misschien meer geïnteresseerd in auto's in de post-coronavirus wereld. We keken allemaal naar China om te zien hoe het er na het coronavirus uit zal zien. Op dit moment denkt ongeveer 65% van de jongvolwassenen aan het kopen van een auto in China. Het herstel zou dus sneller kunnen gaan dan de markt verwacht.

Black: Rob, bedankt voor je tijd. Voor Morningstar, ik ben Holly Black.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Holly Black  Holly Black is senior editor voor Morningstar.co.uk

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings