Deze fondsen hebben het goed gedaan tijdens de corona-crisis

De wereldwijde aandelenmarkten maken een buitengewone en unieke periode mee onder invloed van de corona-crisis en daardoor zijn de resultaten van aandelenfondsen eveneens erg volatiel. Morningstar's Jeffrey Schumacher laat zijn licht schijnen over welke fondsen het meest te lijden hebben onder de situatie en welke het juist goed doen.

Holly Black 10 juni, 2020 | 10:07
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

In de afgelopen weken en maanden legde het coronavirus veel economische activiteit plat. De tweede belangrijke oorzaak van de neergang was de historische instorting van de olieprijs door het gekrakeel tussen Rusland en Saoedie-Arabië waardoor de oliekraan verder open ging en overaanbod de markt overspoelde. Daardoor had de olie-industrie te lijden onder twee problemen: de lage olieprijs en de uitval van vraag uit de markt door de crisis.

Temidden van dit klimaat zijn er grote verschillen in rendementen tussen de verschillende fondscategorieën, maar ook binnen categorieën, vertelt fondsanalist Jeffrey Schumacher in gesprek met Morningstar's Holly Black. 

Het opvallendst was dat de beleggingsstijl groei ook in de neergaande markt de waarde-stijl ruimschoots wist te verslaan. Verder deden fondsen die gericht zijn op kwaliteit, low volatility of low momentum het goed. 

Aan de andere kant hadden fondsen die meer in mid- en small-caps zaten het moelijk. Ook dividendfondsen konden vaak hun belofte niet waarmaken. De crisis leidde ertoe dat veel bedrijven besloten om hun dividendbetaling op te schorten of helemaal te schrappen.

Het meest te lijden hadden de sectoren luchtvaart, financials en luxury goods. Terwijl gezondheidszorg, en met name biotechnologie, supermarkten, voedingsbedrijven, e-commerce en softwareleveranciers het goed hebben gedaan.

In het interview noemt Jeffrey voorbeelden van fondsen die het goed en die het slecht gedaan hebben in de voorbije periode. Bekijk de video om te zien welke namen dat zijn. 

De effecten van de crisis en de volatiliteit van de rendementen heeft niet direct gevolgen voor de ratings die de fondsanalisten van Morningstar aan de fondsen toekennen, legt Jeffrey uit. De analisten kijken naar de resultaten op de lange termijn en naar de kwaliteit van het beheerteam en het vertrouwen dat de analisten daarin hebben. De korte termijn bewegingen in de rendementen hebben niet geleid tot ratingwijzigingen.

 

Bekijk ook deze video's:

- Hier liggen de kansen in luchtvaartaandelen

Aandelen in gezondheidszorg zijn overgewaardeerd

Kansen in de chemiesector

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Holly Black  Holly Black is senior editor voor Morningstar.co.uk

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings