Top 5 Aandelen Wereldwijd Waarde: SEB aan kop

Waarde beleggers kennen zware tijden. In het afgelopen decennium was er slechts één kalenderjaar waarin waarde aandelen beter presteerden dan de brede markt. Ook dit jaar brengt in die trend geen verandering. Wereldwijde waarde aandelen daalden sterker tijdens de uitbraak van de coronapandemie en herstelden vervolgens minder fors dan groei aandelen. Beleggers lijken inmiddels de handdoek in de ring te gooien en beleggen steeds minder in waarde aandelenfondsen.

Ronald van Genderen 15 juni, 2020 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

Waarde beleggers zijn al geruime tijd niet te benijden. Over de afgelopen tien volledige kalenderjaren, lopend van 2010 tot en met 2019, was er slechts één kalenderjaar waarin waarde aandelen het beter hebben gedaan dan de markt. Hierbij zetten we dan de MSCI World Value index af tegen de MSCI World index. Alleen in 2016 wist de eerstgenoemde index de bredere wereldaandelenindex voor te blijven. Hoewel de underperformance zeker niet in ieder jaar significant is geweest, is het aantal jaren van underperformance veelzeggend.

Dit jaar, tot en met eind mei, brengt voor waarde beleggers niet veel nieuws. Met een negatief rendement van 17,60% (in euro’s) loopt de MSCI World Value index mijlenver achter op de MSCI World index waar het verlies 7,36% bedraagt. Uiteraard is de corona crisis een belangrijke verklaring voor deze matige prestatie van waarde aandelen. De sectoren die het hardst zijn geraakt door de pandemie, zijn juist in de waarde index zwaarder vertegenwoordigd dan in de MSCI World index, bijvoorbeeld de financiële sector. Echter, ook de energie sector heeft een hogere weging in de MSCI World Value index en deze sector had ook nog eens te kampen met een ontluikende olieprijsoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië.

Afkeer van waarde-aandelen
Naast de verschillen in sector wegingen was de afkeer van beleggers voor waarde aandelen duidelijk zichtbaar. Bijvoorbeeld de aandelen die gezamenlijk de technologie sector vertegenwoordigen in de MSCI World Value index deden het veel slechter (-3,97%) dan de aandelen die deel uitmaken van de technologie sector in de MSCI World index (7,28%). Dit verschil in prestaties geldt voor alle sectoren. Beleggers hadden de afgelopen maanden dus niet alleen een voorkeur bepaalde sectoren, maar ook binnen sectoren maakten zij een duidelijk onderscheid in welke type aandelen zij prefereerden.

Vooralsnog bereikten aandelenbeurzen op 23 maart het dieptepunt voor dit jaar. Daarna trad krachtig herstel op. De MSCI World steeg met 30,25%. Maar zelfs in het herstel was het waarde aandelen niet gegeven om wat van de opgelopen schade in te lopen, want opnieuw bleef de MSCI World Value index achter met een plus van 26,37%.

Miljarden onttrokken
Beleggers lijken inmiddels wel klaar met waardebeleggen en steeds meer de handdoek in de ring te gooien. Europese beleggers hebben de afgelopen jaren meerdere miljarden onttrokken aan fondsen in de categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Waarde. Ook dit jaar staat de teller over de eerste vier maanden al boven een miljard euro aan onttrekkingen. Inmiddels is er nog 35 miljard euro belegd in fondsen die in deze categorie vallen. Ter vergelijking: het vermogen voor fondsen in de categorie voor gemengde fondsen is dat 601 miljard en voor groeifondsen ligt het beheerde vermogen op 212 miljard euro.

De Top 5
In de top 5 van deze week de vijf best presterende wereldwijde waarde aandelenfondsen over de eerste vijf maanden van 2020 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).

SEB Global Fund
De koppositie is ditmaal voor SEB Global Fund. Het fonds wordt beheerd door Marie-Anne Meldahl. Zij werd in april 2017 beheerder van het fonds samen met Christian Darenhill, maar hij stapte in maart van uit de industrie en verliet het bedrijf. Het proces is “rules-based” en gebruikt deze richtlijnen voor het evalueren van de kwaliteit, winstgevendheid, waardering, sentiment en risicoprofielen van individuele bedrijven. Deze factoren vormen de basis voor een objectieve ranglijst die aantrekkelijke bedrijven identificeert.

Onder de hoede van Meldahl (en Darenhill) is de waardestijl van de portefeuille de afgelopen jaren losser geworden. De afgelopen maanden heeft het fonds daarom geprofiteerd van het gemengde karakter dat de portefeuille had in deze periode. Zo werd in februari van dit jaar nog Amazon aan de portefeuille toegevoegd, welk nu een van de grootste posities van het fonds is. Terwijl Zoom Video Communications en Tesla eind 2019 werden aangekocht en dit jaar tot de best presterende aandelen behoren. Hoewel dergelijke aandelen het rendement dit jaar heeft gered, doemt ook het vermoeden op dat dit fonds niet meer als waarde aandelenfonds gezien kan worden.

DWS op twee en drie
De tweede en derde plaats zijn voor twee producten uit de DWS stal. Beide producten worden beheerd volgens DWS’s CROCI methodologie, hetgeen staat voor Cash Return on Capital Invested. Voor DWS Invest CROCI Sectors wordt van deze waarderingsmaatstaf gebruik gemaakt om eerst de drie meest aantrekkelijke gewaardeerde sectoren te identificeren om vervolgens daarbinnen de laagst gewaardeerde aandelen te selecteren. Per eind april betekende dit dat de portefeuille was belegd in de sectoren gezondheidszorg, grondstoffen en duurzame verbruiksgoederen. Met name aandelen uit de sector gezondheidszorg, zoals Regeneron Pharmaceuticals, Ono Pharmaceutical en Gilead Sciences, hebben dit jaar prima gepresteerd.

DWS Invest CROCI World maakt van dezelfde waarderingstechniek gebruik. Echter, hier worden de 100 aandelen geselecteerd met de laagste CROCI waardering. Bij de constructie van de portefeuille wordt daarbij wel gestreefd naar regio neutraliteit en ligt de bovengrens voor een sector op 25%. Tot slot, en dat heeft de fondsprestatie dit jaar geholpen, worden de financiële en vastgoed sectoren uitgesloten.

 

Top 5 Aandelen Wereldwijd Waarde

Top 5 Aandelen Aandelen Wereldwijd Waarde NL vijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten