Top-5 Aandelen Wereldwijd: Natixis aan kop

Het eerste halfjaar van 2020 is achter de rug en beleggers kunnen terugkijken op een bijzonder turbulente start van een nieuw decennium, waarbij diepe crisis en (wonderbaarlijk) herstel elkaar in rap tempo opvolgden. De koersuitslagen die we hebben gezien in de eerste zes maanden van 2020 zijn extreem, wat past bij een wereld die plots geconfronteerd werd met de ongekende impact van een pandemie.

Jeffrey Schumacher, CFA 13 juli, 2020 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

Op basis van een analyse die Howard Marks recent in een memo maakte van de koersuitslagen van de S&P 500 wordt duidelijk dat de marktbewegingen in het eerste halfjaar van 2020 historisch waren. Op 19 februari vestigde de S&P 500 index een all-time high op 3386 punten. Toen de impact van de COVID-19 pandemie duidelijk werd, wereldwijde lockdowns werden ingevoerd en beleggers in paniek raakten, stortte de beurs in en tuimelde in recordtempo 34% van de piek. Op 23 maart werd de bodem bereikt op 2237 punten toen de Fed alle registers opentrok om de crisis te lijf te gaan.

De exceptionele steunmaatregelen gaven beleggers hoop op economisch herstel. Een forse economische krimp in 2020 is onvermijdelijk, maar beleggers hebben hun horizon verlegd naar de periode na corona, alhoewel met het uitblijven van een vaccin en de dreiging van een tweede coronagolf niemand weet wanneer die periode aan zal breken en hoe die post-corona economie er dan uit zal zien.

Stemming sloeg om
De uitgebreide wereldwijde monetaire steunmaatregelen gecombineerd met een daling van het aantal coronagevallen in Azië en Europa en het geleidelijk heropenen van de wereldeconomie deed de stemming onder beleggers omslaan, waarbij de angst om geld te verliezen kantelde naar de angst om een unieke kans mis te lopen. Het herstel dat we hebben gezien in het tweede kwartaal is wellicht net zo indrukwekkend als de snelheid waarmee financiële markten in het eerste kwartaal implodeerden.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid