Top-5 Aandelen Wereldwijd: Natixis aan kop

Het eerste halfjaar van 2020 is achter de rug en beleggers kunnen terugkijken op een bijzonder turbulente start van een nieuw decennium, waarbij diepe crisis en (wonderbaarlijk) herstel elkaar in rap tempo opvolgden. De koersuitslagen die we hebben gezien in de eerste zes maanden van 2020 zijn extreem, wat past bij een wereld die plots geconfronteerd werd met de ongekende impact van een pandemie.

Jeffrey Schumacher, CFA 13 juli, 2020 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

Op basis van een analyse die Howard Marks recent in een memo maakte van de koersuitslagen van de S&P 500 wordt duidelijk dat de marktbewegingen in het eerste halfjaar van 2020 historisch waren. Op 19 februari vestigde de S&P 500 index een all-time high op 3386 punten. Toen de impact van de COVID-19 pandemie duidelijk werd, wereldwijde lockdowns werden ingevoerd en beleggers in paniek raakten, stortte de beurs in en tuimelde in recordtempo 34% van de piek. Op 23 maart werd de bodem bereikt op 2237 punten toen de Fed alle registers opentrok om de crisis te lijf te gaan.

De exceptionele steunmaatregelen gaven beleggers hoop op economisch herstel. Een forse economische krimp in 2020 is onvermijdelijk, maar beleggers hebben hun horizon verlegd naar de periode na corona, alhoewel met het uitblijven van een vaccin en de dreiging van een tweede coronagolf niemand weet wanneer die periode aan zal breken en hoe die post-corona economie er dan uit zal zien.

Stemming sloeg om
De uitgebreide wereldwijde monetaire steunmaatregelen gecombineerd met een daling van het aantal coronagevallen in Azië en Europa en het geleidelijk heropenen van de wereldeconomie deed de stemming onder beleggers omslaan, waarbij de angst om geld te verliezen kantelde naar de angst om een unieke kans mis te lopen. Het herstel dat we hebben gezien in het tweede kwartaal is wellicht net zo indrukwekkend als de snelheid waarmee financiële markten in het eerste kwartaal implodeerden.

De S&P 500 herstelde met een vliegende start door van 24 tot en met 26 maart 17,6% te stijgen, wat de sterkste driedaagse stijging was in 80 jaar. De index steeg in 42 van de 73 handelsdagen na het dieptepunt op 23 maart, waarbij de stijging in 29 handelsdagen meer dan 1% bedroeg. Het oplaaien van het coronavirus in landen waar de economie langzaam heropende en de forse stijging van het aantal coronagevallen in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en India remde het herstel in juni. Per eind van het tweede kwartaal stond de S&P 500 index op 3100 punten waarmee het verlies ten opzichte van de start van 2020 is teruggedrongen tot slechts 4%.

Met een stijging van 17,6% in het tweede kwartaal van 2020 bleef de S&P 500 index de MSCI World Index voor, die 16,6% won, gemeten in euro’s. Amerikaanse aandelen deden het daarmee ook fors beter dan Europese aandelen, die in het tweede kwartaal een plus van 12,6% noteerden en year-to-date nog steeds op een verlies van 12,8% staan, gemeten naar de prestaties van de MSCI Europe index. Landen in de eurozone deden het wel beter, waarbij Duitse en Nederlandse aandelen goed presteerden. Japanse aandelen bleven achter in het herstel, net als frontier markets.

Sectoren vergeleken
Op sectorniveau was er in het tweede kwartaal sprake van een zeer grote dispersie in rendementen. De MSCI World information technology index steeg met ruim 28%, terwijl cyclische consumentengoederen (+26,9%) en grondstoffen (+23%) eveneens fors herstel lieten optekenen. Achterblijvers waren de defensieve sectoren zoals nutsbedrijven en defensieve consumentengoederen, terwijl ook het herstel in de vastgoedsector beperkt bleef.

Grote divergenties in rendementen waren er wederom tussen de verschillende beleggingsstijlen. Groeiaandelen zijn wederom de belangrijkste aanjager geweest van het herstel, waarbij de MSCI World Growth index in het tweede kwartaal een plus van 22,6% realiseerde, terwijl de MSCI World Value index met een 10% stijging ver achter bleef. Het year-to-date verschil is schrijnend: een plus van 6,4% voor groeiaandelen en een verlies van 17,8% voor waarde aandelen.

Thematics Subscription Economy Fund
De top-5 best presterende fondsen in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd op basis van hun year-to-date rendement per eind juni wordt aangevoerd door een fonds dat pas eind 2019 werd opgericht: het Thematics Subscription Economy Fund dat wordt beheerd door het thematische beleggingsteam van Natixis. Het fonds richt zich op bedrijven die primair producten of diensten aanbieden op basis van abonnementen.

Traditionele telecombedrijven vallen hieronder, maar ook innovatieve diensten zoals video en muziek streaming diensten, videogames, apps en software services, waarbij het team onderscheid maakt tussen business-to-business en business-to-consumer producten en diensten. De 40-60 aandelen in de portefeuille maken het fonds gefocust, maar geen enkele positie heeft een weging van meer dan 4%.

Het fonds profiteerde van het sterke herstel van Amerikaanse aandelen, waar het ongeveer 70% van het fondsvermogen in belegt. Met een allocatie van 28% naar communication services en 27% naar technologie was het fonds goed vertegenwoordigd in sectoren die tot dusverre goed presteerden. Posities in onder andere MSCI, T-Mobile US en Adobe waren belangrijke pijlers onder het fondsrendement.

Robeco Sustainable Global Stars
Op de vijfde plaats treffen we Robeco Sustainable Global Stars, dat een over de eerste zes maanden van 2020 een rendement van 4,3% genereerde. Het fonds dat wordt geleid door Jan Keuppens en Michiel Plakman selecteert aandelen op basis van diepgaand onderzoek van het eigen analistenteam, waarbij een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen en vrije kasstroomgeneratie belangrijke criteria zijn.

Amerika is ook voor dit fonds een belangrijke markt, waarin 66% van het fondsvermogen is geïnvesteerd. AbbVie, Microsoft en Charter Communications zijn de topposities in de portefeuille, hoewel de managers de laatste twee posities iets hebben gereduceerd om te investeren in cyclische namen binnen financials en industrie aandelen. Het fonds profiteerde in 2020 het meest van de beleggingen in Amazon, Adobe en Microsoft.

 

Top-5 Aandelen Wereldwijd

Top 5 aandelen wereldwijd 2Q 2020 tabel NL vrijstaand

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten