Zeven redenen om een beleggingsfonds te heroverwegen

In ons werk als fondsanalisten spenderen we veel tijd aan het identificeren van actieve fondsen die over een volledige marktcyclus de potentie hebben om hun benchmark te verslaan. Op basis van een beproefd raamwerk komen we na diepgaand onderzoek tot onze Morningstar Analyst Rating, die ons vertrouwen weerspiegelt in de kwaliteit van een beleggingsfonds. Hoewel onze ratings een langetermijn horizon vereisen, kunnen er situaties ontstaan waarin we besluiten om onze ratings te heroverwegen. Voor beleggers kan zo’n situatie soms zelfs aanleiding zijn om een fonds uit de portefeuille te verwijderen. Dit zijn zeven situaties waarin een grondige check vereist is.

Jeffrey Schumacher, CFA 17 november, 2020 | 14:02
Facebook Twitter LinkedIn

Beheerderwissel
De beheerder(s) en analisten vormen de kern van een beleggingsfonds. Uiteindelijk zijn zij degenen die de beslissingen nemen. Wanneer hier verandering in plaatsvindt, dan is strikte monitoring vereist, maar of dit tot heroverweging of zelfs een verkoop van het beleggingsfonds leidt is afhankelijk van meerdere zaken. Zo is een beheerderwissel voor een fonds waarbij er een stermanager aan het roer staat een groter issue dan een fonds dat door een team van gelijkwaardige beheerders gemanaged wordt.

Verder dient de opvolger beoordeeld te worden, waarbij ervaring, relevantie van die ervaring, beleggingsfilosofie en track record vertrouwen kunnen geven of niet. Ook de werkdruk of verandering in verantwoordelijkheden van teamleden zijn factoren die in ogenschouw genomen moeten worden voordat een besluit wordt genomen.

Strategieverandering
Een verandering in het beleggingsproces kan ervoor zorgen dat het fonds niet meer aansluit bij de behoeften van een belegger. Een voorbeeld is wanneer een fonds dat zich richt op AEX aandelen zijn strategie aanpast en ook aandelen opneemt uit de AMX of AScX. De toegevoegde small- en mid-caps veranderen het profiel van het fonds, waardoor het mogelijk niet meer in de portefeuille van een belegger past. Het onderzoeken van de reden achter een strategiewijziging is hierbij eveneens belangrijk.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid