Top-5 Aandelen Opkomende Landen: Schroders aan kop

Aandelen uit opkomende landen lieten over de eerste drie maanden van 2021 een positief rendement zien. Het was echter niet voldoende om de prestaties van ontwikkelde landen te overtreffen. Daarmee werd geen vervolg gegeven aan het uitstekende vierde kwartaal van vorig jaar. Wel zetten waarde-aandelen hun outperformance van die periode voort aan het begin van dit jaar.

Ronald van Genderen 12 april, 2021 | 8:37
Facebook Twitter LinkedIn

De MSCI EM index, de leidende index voor aandelen uit opkomende landen, behaalde over het eerste kwartaal van 2021 een rendement van 6,49% (in euro’s). Dat is een keurige prestatie in absolute termen, maar relatief gezien een tegenvaller. Immers, het afgelopen jaar was juist een jaar waarin opkomende landen wisten uit te blinken in vergelijking met ontwikkelde landen. Vooral dankzij een sterk vierde kwartaal wisten opkomende landen over heel 2020 een beter rendement te behalen dan Amerikaanse, Europese en wereldwijde aandelen. Die trend werd in het lopende jaar dus niet voortgezet, want indices zoals de MSCI Europe (8,35%), de S&P 500 (10,41%) en de MSCI World (9,23%) deden het allemaal beter.

Binnen de MSCI EM index was vastgoed met een rendement van 13,33% de best presterende sector. Maar met een weging van nipt boven de 2% legt de sector weinig gewicht in de schaal binnen de opkomende landen index. Belangrijkere sectoren als grondstoffen en communicatie services wisten echter ook dubbelcijferige rendementen te boeken van respectievelijk 12,95% en 10,95%. Het waren echter de consumenten gerelateerde sectoren (0,69% voor defensieve consumentengoederen en -1,36% voor cyclicsche consumentengoederen) en de gezondheidssector (-0,38%) die het index rendement afremden.

Divers beeld landen
Op landengebied was het beeld zeer divers. Met Turkije (-17,16%), Colombia (-13,82%) en de Filipijnen (-6,96%) beslaan de drie slechtst presterende landen tegelijkertijd ook drie continenten. De andere kant van de medaille laat hetzelfde wisselende beeld zien, met Chili (21,66%), Zuid-Afrika (16,72%) en Taiwan (15,46%) zijn opnieuw drie continenten vertegenwoordigd.

Een trend uit het vierde kwartaal die zich wel voortzette gedurende de eerste drie maanden van dit jaar, was de outperformance van de waardestijl. Reeds eind vorig jaar wist de MSCI EM Value index de MSCI EM Growth index met een ruime marge te verslaan (17,86% om 11,97%) en die prestatie werd begin dit jaar dus herhaald met rendementen van 8,39% respectievelijk 4,72%. Een beweging die overigens ook te zien was onder aandelen in ontwikkelde landen.

De Top-5
In de top-5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de Morningstar categorie Aandelen Opkomende Landen op basis van hun prestaties over de eerste drie maanden van 2021.

Schroder ISF Emerging Market Value
Het fonds Schroder ISF Emerging Market Value profiteerde in het eerste kwartaal van de outperformance van waarde-aandelen en gaat nipt aan kop. Een puike prestatie van een fonds dat nog geen jaar bestaat, aangezien het pas in september 2020 werd gelanceerd. De prestatie is opmerkelijk aangezien veel beleggers waarde-aandelen vaarwel hadden gezegd. Het beheerduo bestaande uit Juan Torres en Vera German maakt deel uit van Schroders Global Value team en zoekt naar bedrijven waarvan de aandelenkoers of de winstgevendheid een aanzienlijke daling hebben laten zien.

De portefeuille is met circa 40 aandelen behoorlijk geconcentreerd. De performance van het fonds werd de afgelopen drie maanden onder andere geholpen door een overweging in de grondstoffen sector en een onderweging in China, wat achterbleef bij de MSCI EM index. Wellicht verrassend voor een waardefonds, maar de best presterende aandelen in het eerste kwartaal waren allemaal te vinden in de technologie en telecom hoek: Asutek Computer, MTN Group, Coretronic en Hon Hai Precision Industry.

Pzena Emerging Markets Focused Value
Op de tweede plaats staat eveneens een op waarde-aandelen gericht fonds, Pzena Emerging Markets Focused Value. Het is een fonds uit de stal van de firma die is opgericht door Richard Pzena, een Amerikaanse deep-value investeerder. Dit fonds wordt geleid door een team van vier: John Paul Goetz, Allison Fisch, Caroline Cai en Rakesh Bordia. Ook bij dit fonds was de waardestijl en de onderweging van China een steun in de rug over het eerste kwartaal. Maar daarnaast was er sprake van sterke aandelenselectie in diverse sectoren, waaronder Sasol en Rosneft Oil in de energiesector, Lenovo Group in de technologie sector en Reunert in de sector industrie.

Top-5 Aandelen Opkomende Landen

emnl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten