Fund flows mei: klein stapje terug

De instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen koelde in mei ietsje af ten opzichte van een maand eerder. Ook de risicobereidheid nam licht af. Dit is het overzicht van de fondsstromen over mei.

Valerio Baselli 27 juni, 2021 | 20:26
Facebook Twitter LinkedIn

flows may 2021 1

Fondsbeleggers deden in mei een klein stapje terug ten opzichte van de maand ervoor. De instroom in Europese beleggingsfondsen bedroeg 65,7 miljard euro en dat is 18 miljard minder dan in april, blijkt uit de flow data van Morningstar.

Dat kwam vooral door aandelenfondsen, die 15 miljard euro minder binnenhaalden dan een maand eerder. Toch waren aandelenfondsen nog altijd goed voor het grootste deel van de totale fund flows over mei. De instroom in obligatiefondsen liep terug door de vrees voor stijgende inflatie.

De risicobereidheid bij fondsbeleggers is iets afgenomen. Toch stuwden de koersstijgingen op de wereldwijde financiële markten het beheerd vermogen van Europese beleggingsfondsen naar alweer een nieuw record: naar 11.251 miljard euro ten opzichte van 11.163 miljard euro per eind april.

fund flows may 2021 1b

Actief versus passief
De instroom in actieve fondsen overtrof wederom de hoeveelheid vermogen richting passieve fondsen; 45,3 miljard euro tegen 16,9 miljard.

Aan de actieve kant trokken allocatiefondsen de kar met 16,3 miljard euro, iets minder dan de 29,5 miljard euro instroom van een maand eerder. De instroom in actieve obligatiefondsen bleef hoog op 15,5 miljard euro na het record van 21,1 miljard euro een maand eerder.

Het marktaandeel van passief blijft verder stijgen: 21,1% per ultimo mei 2021 ten opzichte van 19,9% in dezelfde maand een jaar eerder.

fund flows may 2021 2

Instroom op fondscategorie-niveau
Wereldwijde aandelen waren opnieuw de meest gewilde categorieën. Met 7,2 miljard euro instroom gaat de categorie wereldwijde large-cap gemengd fondsen voor de derde maand op rij aan kop. Ook wereldwijde large-cap groei fondsen waren in trek met 2,3 miljard euro.

EUR moderate allocation fondsen met een wereldwijd mandaat kenden een gezonde instroom van 3,6 miljard euro. Dat is het hoogste maandcijfer sinds juni 2020. Het geeft aan dat fondsbeleggers iets minder risicobereid zijn geworden.

fund flows may 2021 3

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Fondsbeleggers keerden zich af van EUR corporate bonds die 1,7 miljard euro moesten prijsgeven. Toch staat deze categorie gemeten over 12 maanden nog altijd in het groen, met 8,1 miljard instroom, ofwel 4,2% autonome groei.

De aandelensector technologie beleefde een keerpunt richting de min, want na een aantal zeer succesvolle maanden haalden fondsbeleggers 897 miljoen euro weg uit deze categorie. Daarmee is mei de eerste maand van uitstroom sinds maart 2020.

fund flows may 2021 4

 

Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt UBS boven aan de lijst dankzij 2,3 miljard instroom in zijn aandelen- en obligatiefondsen. Pictet bezet met 2,2 miljard euro de tweede plek dankzij de allocatiefondsen.

Aan passieve zijde gaat iShares aan kop dankzij 5,6 miljard euro instroom. Daarmee was mei de 14e maand op rij van netto-instroom.

De tweede plek bij passief is voor Vanguard met 2,6 miljard euro. Daarvan ging 1,6 miljard naar de aandelenproducten en 1 miljard naar de obligatiefondsen.

fund flows may 2021 5a

fund flows may 2021 5b

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom onder actief was te noteren bij M&G dat 1,3 miljard verloor. Dat was te wijten aan de vastgoedfondsen. Het is de hoogste uitstroom in een maand sinds maart 2020. 

Aan de passieve kant leed InsingerGilissen onder 507 miljoen euro aan uitstroom. Dat was voor dit fondshuis de hoogste uistroom in een maand ooit, sinds Morningstar is begonnen met het verzamelen van de flow data. Het in Nederland verkrijgbare Sustainable North America Index Fund moest 492 miljoen euro prijsgeven.

fund flows may 2021 6

Instroom per fonds

Morningstar's flow data laten zien welke beleggingsfondsen de hoogste instroom en welke de hoogste uitstroom kenden over mei. Topper wat instroom betreft is Santander Multiactivo Sistematico. Introductie van een nieuwe fondsklasse stuwde de groei. Onderstaande tabel laat zien dat de grootste fondsen wat beheerd vermogen betreft niet per se ook de hoogste instroom bewerkstelligen.

fund flows may 2021 8

Uitstroom per fonds

Het fonds dat in mei per saldo het meeste geld zag wegvloeien is er een van M&G. Het fonds M&G Property Portfolio dat 937 miljoen verloor. Dit fonds wordt allen in het Verenigd Koninkrijk gedistribueerd. Onderstaande tabel geeft een zeer divers beeld:

fund flows may 2021 9 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten