Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor januari.

Robert van den Oever 17 januari, 2023 | 8:54
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index daalde in december met 3,3% en sloot de maand af op een stand van 3.192. Daarmee is de markt momenteel ondergewaardeerd, want de gemiddelde koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een korting van 15% ten opzichte van de Fair Value.

Op relatieve basis is energie de duurste sector in de Index, waarbij het gemiddelde aandeel noteert tegen een korting van 9% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De technologiesector is de goedkoopste en die kent een korting van 31% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo december tegen een korting van gemiddeld 40% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is hier cyclische consumentengoederen. Die kent een gemiddelde korting van maar liefst 66% ten opzichte van de Fair Value. De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List voor deze maand zijn onder andere de volgende aandelen:

 

DSM
De veevoedertak van DSM zal profiteren van wereldwijde megatrends zoals de toenemende verstedelijking en welvaart, die zullen leiden tot een groeiende vleesconsumptie. DSM is toonaangevend op het gebied van ESG en de innovatiepijplijn zit vol met interessante ESG-vriendelijke producten die de groei en de winstgevendheid kunnen aanjagen. De overgang naar een volledig gefocuste gezondheids- en voedingsonderneming heeft gezorgd voor een herwaardering van het bedrijf.

Proximus
Het Belgische telecom-landschap met zijn rationele oligopolie structuur is heel anders dan in andere Europese landen en dat helpt om marktpositie te behouden. Proximus heeft als grootste in België tevens als enige volledige landelijke dekking met zijn vaste netwerk. Vooral het marktaandeel in het zuiden van het land is sterk en het is voor concurrenten welhaast onmogelijk om daar iets aan te veranderen.

Volkswagen
Met zijn substantiële liquiditeit en een conservatief gefinancierde kapitaalstructuur heeft Volkswagen een hoge mate van financiële flexibiliteit die het mogelijk maakt om goed door de nasleep van de covid-crisis en het chiptekort heen te komen. De wereldwijde aanwezigheid vermindert de afhankelijkheid van regio's en biedt groeikansen, aangezien opkomende markten sneller groeien dan volwassen markten. Ook de afhankelijkheid van bepaalde productsegmenten is er niet, omdat de Volkswagen groep alles biedt, van compacte auto's, tot ultra-luxe en ook bedrijfswagens.

BP
Oliegigant BP maakt werk van de energietransitie. Het rigoureuze afscheid van investeringen in oliewinning maakt het bedrijf beter gepositioneerd voor de komende jaren en decennia. BP heeft veel werk verzet om de kosten omlaag te krijgen en is er nu in geslaagd om het break-even punt te verlagen naar $50 per vat. Nieuwe investeringen renderen zelfs al bij $40 per vat. De onzekerheid over de prijs die BP nog kan vangen voor de verkoop van zijn belang in het Russische Rosneft is volgens Morningstar-analist Allen Good te sterk in de koers ingeprijsd, zodat ieder sprankje opluchting direct een opwaarts effect op de koers zal hebben.

Swiss Life
Deze Zwitserse verzekeraar heeft een van de best beheerde vastgoedportefeuilles in Europa. De balans is conservatief gefinancierd en een van de meest solide in deze sector. De businesses waarin Swiss Life actief is, zijn transparant, goed voorspelbaar, stabiel en betrouwbaar.

Orsted
Het businessmodel van Orsted is uniek binnen de nuts- en energiesector, omdat offshore windenergie goed is voor 90% van de winst. Deze markt zal naar verwachting verachtvoudigen tot aan 2030. Als pionier in offshore windparken heeft Orsted een kennisvoorsprong op zijn concurrenten als het gaat om de bouw en het onderhoud van windmolens op zee. Orsted is marktleider in offshore wind in de Verenigde Staten en daardoor kan het maximaal profiteren van president Biden's steunprogramma om de economie te vergroenen. Bovendien kan Orsted in de VS de kostenvoordelen die het in Europa al heeft, kopiëren. 

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor januari:

 

ECPL 2023-01 1

ECPL 2023-1 2

ECPL 2023-01 3

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten