Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor februari.

Robert van den Oever 06 februari, 2023 | 14:54
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index steeg in januari met 6,8% en sloot de maand af op een stand van 3.409. Daarmee is de markt momenteel fair gewaardeerd, want de gemiddelde koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index indiceert een korting van 9% ten opzichte van de Fair Value. Eem maand eerder was de korting hoger, namelijk 15%.

Op relatieve basis is industrie de duurste sector in de Index, waarbij het gemiddelde aandeel noteert tegen een korting van 4% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De technologiesector is de goedkoopste en die kent een korting van 22% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo januari tegen een korting van gemiddeld 32% ten opzichte van de Fair Value. De goedkoopste sector is hier opnieuw cyclische consumentengoederen. Die kent een gemiddelde korting van maar liefst 62% ten opzichte van de Fair Value. De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List voor deze maand zijn onder andere de volgende aandelen:

 

Clariant
De transformatie van Clariant is compleet en daarmee is het een meer gefocust en sterker speciaalchemiebedrijf geworden. Nu is het goed gepositioneerd om te profiteren van groeiende vraag naar duurzamere producten in met name persoonlijke en huishoudelijke verzorging. De nieuwe generaties van de producten Catofin en Sunliquid zullen voor langjarige extra groei zorgen in hun productensegment.

BT Group
Het Britse telecombedrijf heeft zijn relatie met toezichthouder Ofcom verbeterd sinds 2019 en dat biedt meer ademruimte en zekerheid over mogelijke interventies door de regulator. Het Openreach netwerk in het Verenigd Koninkrijk is het grootste en kwalitatief beste en zal naar verwachting 40% van de Britse huishoudens gaan bedienen. BT bezit 6.000-7.000 zendmasten in het VK en daar schuilt veel verborgen waarde in.

Continental
De Duitse automotive toeleverancier is goed gepositioneerd om te profiteren van trends in de auto-industrie, zoals veiligheid, elektronica, connectiviteit en autonoom rijden. Daarom verwacht Morningstar-analist Richard Hilgert dat Continental een hogere omzetgroei kan boeken dan het gemiddelde van de autofabrikanten. De Narrow Moat rating is te danken aan de continue innovatie in producten, technologieën en processen en die voorsprong zal voorlopig blijven. Wereldwijde aanwezigheid biedt de mogelijkheid om mee te doen met fabrikanten die wereldwijde autoplatforms hanteren, zodat ook toegang tot ontwikkelende markten verzekerd is.

Equinor
De Noorse oliereus Equinor heeft nieuwe velden ontdekt en die kan het ontginnen met zijn bestaande infrastructuur, zodat aanvullende productie mogelijk is tegen hoge rendementen. Continentaal Europa als afzetmarkt ligt dichtbij, zodat het makkelijk en tegen relatief gering kosten meer gas aan Europese landen kan leveren, ter vervanging van het weggevallen Russische gas. Equinor heeft veel ervaring met de bouw van windmolenparken in lastige omstandigheden op zee, en daarop bouwt het voort om zijn activiteiten steeds verder te diversifiëren en weg te gaan van olie en gas om de energietransitie te versnellen, aldus Morningstar-analist Allen Good.

Direct Line Insurance Group
Deze Britse verzekeraar is bezig afscheid te nemen van zijn businessmodel met distributiepartners en te investeren in een alternatief dat de tekortkomingen van het oude model teniet zal doen. De impact van eerdere prijsaanpassingen in deze verzekeringsmarkt begint minder te worden, zodat Direct Line een stabielere en concurrerendere positie kan iinnemen op de Britse markt.

 

De volledige lijst

Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor februari:

 

ECPL 2023-02 1b

ECPL 2023-02 2b

ECPL 2023-02 3b

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten